מדוע שרת המשפטים רוצה להחיל את החקיקה הישראלית על המתנחלים

שרת המשפטים איילת שקד הודיעה בשבוע שעבר כי היא בדעתה לקדם, יחד עם היועץ המשפטי לממשלה, מתווה להחלת החוק הישראלי על השטחים הכבושים – כלומר, על המתנחלים הישראלים בשטחים הכבושים. לפי המתווה המוצע, ועדה קבועה תדון בכל חקיקה המאושרת בכנסת ותקבע האם יש להחיל אותה על השטחים הכבושים באמצעות צו אלוף מרכז, שהוא, כידוע, הריבון מטעם הכובש הישראלי בשטחים.

2016-05-07_185906

ח"כ יוסף ג'בארין (צילום: אל אתיחאד)

יוזמה זו באה להחליף את הניסיונות החוזרים של חברי הבית היהודי לחוקק את "חוק הנורמות" המחיל את החקיקה הישראלית על השטחים באופן ישיר. במקום דרך זו של חקיקה, מציעה שקד את המתווה, שלמעשה כובל את הדרג הצבאי להחלה חציאוטומטית של החקיקה הישראלית בשטחים שלא סופחו לישראל.

לפי האגודה הישראלית לזכויות האזרח, שהגיבה ליוזמת שקד ,"המתווה החדש שמציעה שרת המשפטים איילת שקד להחלת החקיקה הישראלית על המתנחלים בשטחים מהווה למעשה המשך של מיסוד שתי מערכות חוק נפרדות ומפלות ליהודים ולפלסטינים בשטחים הכבושים. במשך חמישה עשורים הלכה והעמיקה האפליה השיטתית נגד האוכלוסייה הפלסטינית, והיא נוגעת לכל תחומי החיים – דיני תעבורה, הדין הפלילי, תכנון ובניה, חופש התנועה ועוד.

"כביכול, ריבונות המפקד הצבאי חלה על כל שטחי הגדה מתוקף היותם שטח כבוש. אלא שבפועל, חוק צבאי ופוגעני חל על הפלסטינים, בעוד המתנחלים נהנים מהזכויות ומהזכאויות שמעניק החוק הישראלי. המתווה של שקד חושף את מראית העין של ריבונות המפקד הצבאי על כלל תושבי הגדה, וממסד עוד יותר את האפליה ואת ההפרדה על בסיס אתנילאומי". שוחחנו עם ח"כ יוסף ג'בארין (חד"ש, הרשימה המשותפת), על המהלך של שקד, ועל המשמעויות הפוליטיות הרחבות שלו.

מדוע דווקא עכשיו מקדמת שקד יוזמה זו?

"נראה לי שהתזמון של ההצעה אינו מקרי, שכן אל מול היוזמה הצרפתית לכנס ועידה בינלאומית שבבסיסה פתרון שתי המדינות, שקד מבקשת לאותת שפתרון זה אינו מקובל על הממשלה ושמדינת ישראל נמצאת במקום אחר לגמרי בעניין זה – כלומר, מתנגדת לכל יוזמה מדינית. בולטת בהקשר זה שתיקתו של ראש הממשלה, שיש לפרש אותה כמעין הסכמה לרעיון של שקד, רק שהוא נמנע מלתמוך בו במפורש כדי לא להתעמת עם הקהילה הבינלאומית".

מה זה אומר על המטרות ארוכות הטווח של הימין?

"ההצעה של שקד מבטאת את האידיאולוגיה העקבית של הבית היהודי, החותרת לספח את אזורי C בגדה המערבית לישראל ולהשאיר סוג של ניהול עצמי מצומצם לפלסטינים בערים הפלסטיניות הגדולות. אמנם ממשלת נתניהו אינה מציגה תכנית זו כפתרון לסכסוך, אך בפועל היא מיישמת מתווה ברור של סיפוח זוחל. אנחנו שומעים על כך משרים מרכזיים בליכוד וגם משרי הבית היהודי. המטרה של הצעה זו ושל מהלכים דומים היא לסגור כל אופציה לפתרון שתי המדינות ולסכל את האפשרות להקמת מדינה פלסטינית בצד מדינת ישראל. למהלך כזה תהיה משמעות קטסטרופלית לשני העמים, והיא תנציח את הסכסוך ואת דיכויו של העם הפלסטיני.

לאחרונה הכריז נתניהו שמדינת ישראל לא תוותר על רמת הגולן. הצעת שקד שואפת בעצם לבטא אותן כוונות של סיפוח ל'נצח נצחים' גם כלפי הגדה המערבית. פתרון נוסח שקד, לפיו מיליוני ישראלים שולטים במיליוני פלסטינים המשוללים זכויות בסיסיות, והערים הפלסטיניות יתפקדו הבנטוסטנים, יהיה משטר אפרטהייד. מדינות העולם לא ישלימו עם מציאות כזו ובטח גם לא הפלסטינים. לכן מהלך כזה יחריף את העימות הלאומי בין ישראל לפלסטינים אבל גם בין ישראל לקהילייה הבינלאומית".

נמרוד פלשנברג

הריאיון עם ח"כ יוסף ג'בארין עומד להתפרסם בגיליון "זו הדרך" הקרוב