מאיימים על חייו של הפלסטיני שתיעד את ההוצאה להורג בחברון

מנכ"ל בצלם חגי אלעד פנה אתמול (חמישי) לאלוף פיקוד המרכז רוני נומה ולמפכ"ל המשטרה רב ניצב רוני אלשיך בכדי להביא לידיעתם את האיומים על חייו של עימאד אבו שמסייה, מתנדב בצלם שתיעד את האירוע בו ירה חייל למוות בעבד אל-פתאח א-שריף בחברון. במכתבו ביקש אלעד לוודא שמפקדי הצבא והמשטרה מודעים לסכנה אליה חשופים אבו שמסייה ומשפחתו ועושים כל שביכולתם וכפי שמתחייב מתפקידם כדי להגן עליהם מפני אלימות זו, כולל מתן הנחיות הולמות וברורות לחיילים ולשוטרים המשרתים בחברון.

2016-04-01_192435

ברוך מרזל (בבגדים אזרחיים) בעת פינוי גופתו של בעבד אל-פתאח א-שריף בחברון (צילום: שלום עכשיו)

במכתבו כתב אלעד כי אין מדובר בעניין תיאורטי: אבו שמסייה מוכר היטב בשכונת תל רומיידה שבה הוא גר, ובשנים האחרונות הוא כבר סבל כמה התקפות מצד מתנחלים תושבי השכונה. "בהתחשב בכך, אנו חוששים שעתה, ובהתחשב באיומים שמושמעים נגדו, ההתקפות יוחמרו עוד יותר. מאז פורסם הסרטון, סובל אבו שמסייה מאיומים עליו ועל בני משפחתו, בעיקר מצד מתנחלים הגרים בחברון. בין השאר, האיומים כללו איומים ברצח והשלכת אבנים לעבר ביתו, ופרסום של הודעות שטנה בפייסבוק".

כמו כן, רופאים לזכויות אדם (רל"א) פנה למשרד הבריאות, למד"א ו"לארגון הצלה יהודה ושומרון" בדרישה לבדוק את האירוע בו נורה למוות אחד החשודים בדקירת חייל. לפי התיעודים שפורסמו, במשך מספר דקות שכב הפצוע הפלסטיני, ולא קיבל טיפול רפואי, בעוד אנשי רפואה היו בסביבתו. מרל"א נמסר כי "הטענות כי צוותי רפואה נמנעו מהענקת טיפול מתוך חשש כי הוא נושא חגורת נפץ הופרכו על ידי גורמים רשמיים בצבא – לפיהם מפקד מחלקה אישר כי אין לפצוע חגורת נפץ. בנוסף, העובדה כי צוותי רפואה וחיילים הסתובבו בקרבתו במשך דקות ארוכות מעידה כי לא היה חשש מחגורת נפץ, שכן אם היה כזה, סביר היה לראות את הסובבים מתרחקים או מורחקים מהפצוע. ברור שצוותי רפואה לא צריכים לסכן את עצמם, אך לאחר שהובהר כי לא נשקפת סכנה, היה עליהם להעניק טיפול רפואי. התיעוד מראה בבירור כי אנשי הרפואה לא העניקו טיפול לפצוע, באופן המנוגד לחלוטין למחויבותם המקצועית והאתית".

יצוין שתנועת שלום עכשיו חשפה ש"חיילי צה"ל המוצבים בעיר חברון מנהלים קשרים יום יומיים עם אנשי "כך" באופן החורג לחלוטין מהנורמות הרצויות". במסגרת השירות בעיר, אנשי חברון ובראשם איש "כך", ברוך מרזל, מתחברים אל הכוחות, מנצלים את המצב כדי להשמיע ללא הרף את עמדותיהם האידיאולוגיות השנויות במחלוקת ואשר לא אחת מנוגדות לפקודות הצבא. אנשי "כך" בחברון מנצלים את נוכחותם של החיילים במקום על מנת להתקרב אליהם, לשוחח איתם ואף להדיח אותם לפעול בניגוד לפקודות ולהוראות צה"ל, לרבות הוראות הפתיחה באש. מרזל, הרואה במחבל היהודי ברוך גולדשטיין "גיבור ישראל", כבר התבטא בעבר פומבית בעד סירוב פקודה ולאחר האירוע בחברון הודיע כי כל חייל שיהרוג מחבל יזכה לקבל מגש פיצה מידיו.