מאות אלפים הפגינו בשבת בבירה הסרבית בלגרד במה שהוגדר כשיאו של המאבק של האופוזיציה וארגוני הסטודנטים נגד השחיתות השלטונית ונגד שלטונו של הנשיא אלכסנדר ווצ'יץ'. כתב העיתון הקומוניסטי הצרפתי "הומניטה" בבלגרד מסר כי היו אלה "המחאות הגדולות בתולדות סרביה" מאז הוקמה המדינה עם פירוק הרפובליקה הפדרלית הסוציאליסטית של יוגוסלביה ב-1991. המשטרה מסרה שמספר המשתתפים בהפגנה, שהונהגה על ידי סטודנטים, הגיע ל-107 אלף. עם זאת, ארגון זכויות אדם מסר שקרוב ל-400 אלף צעדו ברחובות הבירה ועוד רבבות בערים נוספות.
ארגוני זכויות אדם האשימו את המשטרה שעשתה שימוש במכשיר אקוסטי לטווח ארוך חדיש ששידר בתדר שפגע במפגינים הרבים. עוד החליטה הממשלה להפסיק את שירות הרכבות במדינה ערב ההפגנה בטענה "שצפויים פיגועים טרוריסטים" ואף דרשה מחברות האוטובוסים להפסיק נסיעות שיעדן בלגרד.
קריסת הגג בתחנת הרכבת בעיר נובי סאד בנובמבר האחרון הציתה זעם ציבורי כלפי הממשלה הסרבית והנשיא ווצ'יץ'. המפגינים מאשימים את השלטון בשחיתות וברשלנות שגרמו לאסון. לטענתם, האסון הוא תוצאה ישירה של יותר מעשור של שלטון המפלגה הפרוגרסיבית הסרבית ושל הנשיא ומדיניותו הניאו-ליברלית. בהפגנות הגדולות שפרצו מאז תחילת ינואר בולטות הדרישות החברתיות בהן ביטול הפרטות, תוספת שכר וגמלאות ו"חרבה צודקת יותר". יצוין שגם ארגוני עובדים רבים הצטרפו למחאות.
להפגנת הענק בשבת קדמו אזהרות מצד ווצ'יץ' ומערך התקשורת הנרחב שלו, לפיהן המפגינים מתכננים התקפות אלימות כדי לעורר "מלחמת אזרחים" ולהשתלט על השלטון. אך בנאום שנשא במוצ"ש אמר ווצ'יץ' שממשלתו "הבינה את המסר" מהמפגינים ו"ניאלץ להשתנות", אך לא פירט באיזה אופן. יצוין שבעקבות גל מחאות אדיר בסוף ינואר נאלץ לתפטר ראש ממשלת, מילוש ווצ'ביץ'.
בעוד שהסטודנטים דורשים חקירה פלילית ופיטורים של השרים האחראים, יריביו הפוליטיים של ווצ'יץ' דורשים הקמה של "ממשלת מעבר" שתפקח על בחירות חדשות במדינה. הבחירות הקודמות בסרביה, שנוהלו תחת פיקוח מפלגת השלטון של ווצ'יץ', לוו בהאשמות על זיופים ושליטה של השלטון בתקשורת באופן שהשתיק את האופוזיציה. ווצ'יץ' הצהיר שהוא מוכן ללכת לבחירות נוספות אך דחה את הרעיון של ממשלת המעבר.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/114733