לראשונה מאז 1998: הסכם קיבוצי בין ועד העובדים להנהלת יד ושם

ארגון כוח לעובדים וועד העובדים ביד ושם, חתמו השבוע על הסכם קיבוצי עם הנהלת המוסד. ביד ושם מועסקים כ-550 עובדים ובהם אנשי חינוך והוראה, חוקרים, ארכיונאים, אוצרים, ספרנים, עובדי טכנולוגיה ועוד וכ-250 מדריכים. במסגרת ההסכם שתוקפו שלוש שנים, יזכו העובדים למנגנון קביעות, ביטחון תעסוקתי, מנגנון דרגות שכר (שש מדרגות שכר ובהן שכר תחילי של 5,500 שקל) והעלאות שכר מסודרות אחת לשנתיים בשיעור ממוצע של 2.8% לשנה. בנוסף, 160 עובדים שהועסקו בשכר שעתי יועברו לשכר חודשי ויהיו זכאים לתנאים סוציאליים בדומה לעובדי המגזר הציבורי, ובכלל זה ימי חופשה ומחלה, פנסיה, דמי הבראה, קרן השתלמות וזכויות נוספות. בנוסף, נקבע בהסכם כי המדריכים ביד ושם יועסקו כעובדי המוסד לתקופה קצובה ויזכו לתוספות שכר וביטחון תעסוקתי.

2016-05-25_193011

אסיפת עובדים במוסד יד ושם, ירושלים (צילום: כוח לעובדים)

"ההסכם הוא לא פחות ממהפכני עבורנו" מסר יפתח מאירי, חבר נציגות ועד העובדים, ועובד ביה"ס הבין-לאומי להוראת השואה של יד ושם. "בעיקר בחוסן המוסרי שלו. הוא מתקן ליקויים של שנים עברו ובהם שכר נמוך, פערי שכר בין עובדים והעדר שקיפות. ההסכם מחזק לא רק את העובדים אלא גם את מוסד יד ושם. שמחנו למצוא בהנהלת המוסד שותפה לתהליך זה של הסדרת תנאי ההעסקה" הדגיש מאירי.

ביד ושם נחתמו הסכמים קיבוצים בעבר במסגרת ההסתדרות. האחרון שבהם ב-1998 כשביד ושם עבדו כ-300 עובדים ומדריכים בלבד. בהסכם זה התירה ההסתדרות כי הוא יקיף רק את העובדים בעלי הקביעות וכי העסקת עובדים עתידיים תהא בחוזים אישיים בלבד.  ב-2013 , כש-650 מבין 750 העובדים הועסקו בחוזים אישיים, התארגנו העובדים במסגרת כוח לעובדים ובחרו ועד חדש המייצג את כלל עובדי המוסד. בכוח לעובדים מציינים כי זה הסכם קיבוצי ראשון שלהם ברשות ציבורית.

"ההסכם הוא בבחינת סגירת מעגל", אמר יוני בלבן רכז מטה ירושלים בכוח לעובדים המלווה את הוועד. "בהסכם הקיבוצי הקודם אישרה ההסתדרות להנהלת המוסד להעסיק עובדים בחוזים אישיים ובכך לייצר פערים משמעותיים בין העובדים. ההסכם הנוכחי מבטל לאלתר את  האבחנה הזו בין עובדים מאוגדים לבין עובדים המועסקים בחוזים אישיים".