למען דמוקרטיה וצדק חברתי: המצב הפוליטי בבנגלדש ביום שאחרי מרד הצעירים

הסטודנטים המורדים שהפילו בשבוע שעבר (6.8) את שיק הסינה, ראש ממשלת בנגלדש, הצליחו בהמשך להוביל להכתרת מועמדם, פרופ' מוחמד יונוס, כראש ממשלת מעבר של כוחות האופוזיציה. יונוס פעל שנים ארוכות נגד הסינה.

המחאות נגד ממשלת הסינה החלו ב-15 ביולי באוניברסיטת דאקה. הסטודנטים מחו נגד שינויים חוקתיים אשר הובילה הסינה לאחר שזכתה בינואר האחרון בתקופת כהונה רביעית בשלטון. המפגינים טענו כי הממשלה עשתה שימוש בחוק כדי לחלק מקומות עבודה למקורביה ולתומכיה. במרוצת השבועות, עבר הדגש בהפגנות ממחאה נגד השינויים בחוקה למאבק להפלת הממשלה.

הסינה שהתפטרה מתפקידה, נמלטה מהמדינה בעקבות הפגנות הענק נגדה. במהלכן נהרגו לפחות 430 מפגינים, רובם סטודנטים, מהם מאה בשבוע האחרון לכהונתה. לפי הדיווחים, הסינה, ששלטה ביד ברזל במדינה ב-15 השנים האחרונות, הוטסה במסוק צבאי להודו השכנה.

המפלגה הקומוניסטית של בנגלדש, שפעיליה לקחו חלק במחאות ההמוניות, בירכה על "ניצחון העם המאוחד העומד מאחורי הפלת הדיקטטורה. יחד עם כוחות השמאל והדמוקרטים-החילונים". אך באותה נשימה גם הזהירה מפני "כוחות המעוניינים לגנוב את הניצחון מידי העם. לכן יש להקים במהרה ממשלת מעבר בשיתוף כל הכוחות שפעלו להפלת המשטר, וזאת עד לעריכת בחירות דמוקרטיות שקופות". עוד קראה הנהגת המפלגה "לשמור על חייהם ורכושם של בני המיעוטים הלאומיים במדינה", זאת, לאחר שמפגינים הציתו חנויות של בני המיעוט ההינדי. ראשי הקומוניסטים השתתפו בהכתרתו של יונוס ובהצגת ממשלתו ובה כ-30 שרים, ביניהם מנהיגי הסטודנטים, אך ללא נציגים של מרכיבי ברית השמאל הדמוקרטית.

חברי המפלגות והתנועות החברות בברית השמאל הדמוקרטית פעלו במשך שנים רבות נגד המשטר של הסינה ומפלגתה. לכן היה זה אך טבעי שפעיליהן באוניברסיטאות ובאיגודי העובדים הצטרפו למחאות ההמוניות.

ראשי הברית, שהתכנסו ביום ראשון האחרון בבירה דאקה, בירכו על הקמת ממשלת המעבר. אך גם הדגישו שמדובר בממשל זמני, שתפקידיו העיקריים הם: להשיב את הסדר, להפסיק את ההתנכלויות נגד המיעוטים במדינה – בייחוד נגד הינדים ונוצרים, ולארגן מערכת בחירות דמוקרטיות – ללא פסילות וללא אסירים פוליטיים.

בהתכנסות הובעו חששות מהתערבותן של מדינות זרות ואף גורמים מקומיים שינסו לרוקן מתוכן את הניצחון העממי. הברית אימצה את דרישת הקומוניסטים – "דמוקרטיה אמיתית עם צדק חברתי", וקראה להקמת ועדת בחירות עצמאית, לקביעת מועד לבחירות מוקדם ככל האפשר ולשינוי חוק הבחירות במטרה להנהיג בחירות יחסיות במקום השיטה הקיימת, המעניקה ייצוג עודף למפלגה השלטת. במפגש השתתפו, לבד מראשי הקומוניסטים, נציגיהן של המפלגה הסוציאליסטית, הליגה הקומוניסטית המהפכנית, המפלגה הדמוקרטית המהפכנית ועשר מפלגות ותנועות שמאל נוספות.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/131314