כ-5,000 ילדים בגילאי 5-3 מהחברה הערבית-בדואית בנגב לא פתחו השבוע את שנת הלימודים בשל היעדר מסגרות חינוכיות – כך פרסמה העמותה "סיכוי-אופוק" הפועלת למען שוויון ושותפות בין יהודים וערבים. לפי הפרסום, לאלפי ילדים המתגוררים בכפרים הבלתי-מוכרים בנגב אין גני ילדים ביישוב, ולמשפחותיהם אין אמצעים או אפשרות להביא אותם לגן מרוחק בבטחה.
לפי "סיכוי-אופוק", "בגלל שבכפרים הלא-מוכרים עצמם אין גנים והגנים הזמינים רחוקים, ההורים עומדים בפני בחירה בלתי אפשרית: או שישלחו את ילדיהם מגיל 3 לבד בהסעות ארוכות וממושכות בדרכים לא סלולות ובלי מושב בטיחות, או שישאירו את הילדים בבית וללא מסגרת. כתוצאה מכך, כל שנה נכנסים אלפי ילדים למערכת החינוך רק בכיתה א' – מה שמשפיע לרעה על פיתוח כישורים שפתיים, רכישת מיומנויות בסיסיות ויכולת התמדה בלימודים והצלחה בהם. צריך לזכור שאלו ילדים מאוכלוסיות מוחלשות, שחיים בעוני – חינוך הוא קריטי עבורם, זהו כלי מרכזי לצמצום פערים חברתיים וכלכליים".
בעמותה מדגישים כי מצב זה אינו גזירת גורל: "יש פתרון – אפשר לבנות גני ילדים בכפרים הלא מוכרים בנגב. אנחנו קוראים למשרד החינוך לפעול באופן מידי ולקדם את הנושא. גם עבור ילדי הנגב, חוק חינוך חובה לגילאי 3-5 הוא זכות בסיסית!".
יצוין כי חבר הכנסת יוסף עטאוונה (חד"ש), תושב חורה שבנגב, נפגש השבוע (1.9) עם רם זהבי, מנהל מחוז דרום במשרד החינוך. בפגישה הציג עטאוונה את הבעיות והאתגרים הניצבים בפני תלמידים ערבים-בדואים בנגב, ובהם היעדר ההסעות לתלמידים המתגוררים בכפרים בלתי-מוכרים.