ליברמן באמריקה הלטינית: נתיב הנשק הישראלי והאינטרסים של ארה"ב

מאת אפרים דוידי

שר החוץ, אביגדור ליברמן, ביקר לפני כמה שבועות באמריקה הדרומית. זה ביקור ראשון מזה עשרות שנים של שר חוץ ישראלי בברזיל, בארגנטינה, בפרו ובקולומביה. כפי שניתן היה לצפות, ביקורו של מנהיג הימין הקיצוני הישראלי לא עבר בשקט. הפגנות נערכו במהלך ביקורו, וארגונים ותנועות של יהודים מתקדמים בארגנטינה ובברזיל פרסמו הודעות, המגנות את ביקורו של השר הגזען. בין הארגונים, שקראו להחרמת השר ליברמן: איקו"ף (ארגונים מתקדמים להתרבות היהודית בארגנטינה), רשת בתי הספר שלום עליכם בברזיל, ידידי שלום עכשיו וידידי מרצ.

עם שובו לארץ, נתן ליברמן ריאיון, בו הוא התייצב שוב לימין ארה"ב נגד הכוחות המתקדמים באמריקה הלטינית. בריאיון לעיתון הקולומביאני "אל-טיימפו", תקף ליברמן בחריפות את נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס, והאשים אותו ב"אנטישמיות ובשיתוף פעולה עם תנועות איסלאמיות קיצוניות". חרף בקשת כתבי העיתון, שדרשו הוכחות להאשמות החמורות, סירב ליברמן למסור פרטים. "אני לא מתכוון לדבר על מידע מודיעיני" – אמר ליברמן בריאיון לעיתון בבוגוטה, "אבל יש לנו די דיווחים מדאיגים על כך, שצ'אבס משתף פעולה עם תנועות של איסלאם קיצוני".

עוד אמר ליברמן בריאיון, כי "כל ניסיון להשליט את תהליך השלום על ישראל סופו להיכשל". הוא גם תקף את הממשלה הקודמת בראשות אהוד אולמרט בגלל שהביעה רצון "לחלק את ירושלים ולשוב לגבולות 67". "יש לצמצם את השפעת איראן באזור" – מסרו עוד מפיו של שר החוץ העיתונים בבוגוטה, בה נפגש עם נשיא המדינה, אלווארו אוריבה, ועם שרי הממשלה. הרקע לביקור בקולומביה הוא הידוק הקשרים הצבאיים בין שתי המדינות. סמוך לביקור, התרסק בשדה תעופה צבאי מטוס צבאי, שישראל מכרה לקולומביה, כאשר על סיפונו היו שני אנשי צוות מטעם התעשייה האווירית.

בכל מקום בו ביקר, תקף ליברמן את נשיא ונצואלה צ'אבס. בהקשר של העמקת הפולמוס בין ממשלות קולומביה וונצואלה סביב כוחות הגרילה הפועלים מזה עשרות שנים בקולומביה, תקף ליברמן את צ'אבס ואמר: "שאיש לא מבין מה הוא רוצה. נשיא ונצואלה מדבר בשפה בלתי-מובנת".

בעת ביקורו בפרו, שב ליברמן ותקף את צ'אבס. הוא אמר שם, שנשיא ונצואלה "מתערב בענייניה הפנימיים של אמריקה הלטינית, מממן מסעות פוליטיים והשפעתו קשה ושלילית". "צ'אבס רוצה להשתלט על דרום אמריקה" – אמר השר המתנחל. עוד הוא הדגיש, ש"ביקור זה בדרום אמריקה הוא ההוכחה שישראל מעוניינת להיות פעילה יותר ביבשת".

דרשו להפסיק את המצור על עזה

אך ליברמן לא מצא אוזן קשבת בכל תחנותיו. מיד עם הגעתו לבואנוס איירס, נועד ליברמן עם עמיתו חורחה טיינה. שר החוץ הארגנטינאי אמר לו, כי הוא מאוד מוטרד המצב ההומניטרי ברצועת עזה בשל הסגר שהטילה ישראל על האזור. טיינה אף קרא להסיר מייד את המצור על הרצועה. מאות מפגינים קידמו את פניו של ליברמן בבואנוס איירס וקראו לו "להסתלק מהמדינה". המפגינים, שנאספו מול שגרירות ישראל בבירת ארגנטינה, כינו את ליברמן "רוצח" ונשאו שלטים בגנות הכיבוש. על כך מסרו העיתונים "קלרין" ו"פאחינה 12".

ארגנטינה הייתה התחנה השנייה במסעו של ליברמן ביבשת. קודם לכן הוא נפגש עם נשיא ברזיל לואיס אינסיו ("לולה") דה-סילבה. לפי עיתוני ריו וסאו פאולו, גם "לולה" דרש להפסיק את המצור. ביקורו של ליברמן בקולומביה ובפרו עבר בשקט, לפחות בחזית הממלכתית, כי שם שולטות ממשלות פרו-אמריקאיות מובהקות, שאינן מוכנות להטיל כל דופי במדיניות הכיבוש הנמשכת של ישראל ובהשלכותיה הקשות.

מדוע הרחיק ליברמן על ליבשת הרחוקה?

במבט ראשון ניתן להבחין, ששר החוץ מוחרם על ידי המדינות הערביות (שלישראל יש עמן קשרים דיפלומטיים), ואינו מתקבל באהדה בארצות אירופה. אף בארה"ב הוא אינו אורח רצוי. כך, שהאופציה הדרום-אמריקאית טובה במיוחד: לפחות שם ישנם נשיא אחד או שניים, המוכנים להצטלם בפומבי עם האורח הבעייתי.

במבט שני, ולאור הצהרותיו של ליברמן, ישראל פתחה באמצעותו במערכה נגד איראן… באמריקה הלטינית. קרי: ההתמודדות של ישראל ואיראן על הבכורה במזרח-התיכון כבר עברה מהמישור המקומי אל המישור הגלובלי. אך בניסיונו להגן על ה"אינטרסים הישראליים" של מדינה, שמדיניות החוץ שלה מוכתבת על-ידי ארה"ב (ע"ע התמיכה הרשמית הישראלית בחרם הנפשע על קובה) הוא מגן על האינטרסים של ארה"ב.

אין זו פעם הראשונה, שעקב מגבלותיה של מדיניות החוץ של ארה"ב, בת חסותה במזרח- התיכון מוכנה ליטול על עצמה את התפקיד של הגנת האינטרסים של המעצמה האימפריאליסטית (ע"ע מכירת הנשק לקונטראס בניקרגואה – פרשת "אירנגייט").

מלט"ים לברזיל ומטוסים לקולומביה

אך מעבר לטיפוח תדמיתו של שר החוץ ולשירותים (המצויינים!) שישראל יכולה להעניק לארה"ב באמריקה הלטינית – ישנן מכירות הנשק.

עם שובו של ליברמן לארץ פורסם, כי ברזיל עומדת לרכוש שמונה מלט"ים (מטוסים ללא טייס) מתוצרת כחול לבן. יש להעריך, שעסקה זו לא "נסגרה" רק בגלל ביקורו של ליברמן בברזיליה. כבר ביולי 2005, ביקרו השר לפיתוח, תעשייה וסחר חוץ של ברזיל, לואיז פרננדו פורלן, יחד עם משלחת של 30 אנשי עסקים, שגריר ברזיל בישראל, הנספח לענייני הגנה ונציג חיל האוויר של ברזיל במתקני התעשייה האווירית בלוד. אשתקד סיכמו מנכ"ל התעשייה האווירית (תע"א), יצחק ניסן, ומנכ"ל קבוצת סינרג'י (Synergy Group) ג'רמן אפרומוביץ', על שיתוף פעולה להקמת חברה משותפת, שתפעל בברזיל ובשווקים פוטנציאליים נוספים בדרום אמריקה. קבוצת סינרג'י היא תאגיד דרום-אמריקאי מוביל בתחומי התעופה, הדלק, הגז והבנייה. לדברי מקימיה, תעסוק החברה המשותפת "בפיתוח, אינטגרציה ותמיכה במגוון רחב של מוצרי ביטחון ותעופה, וכן במתן שירותים לתעופה האזרחית המקומית, כמו גם בתאום עבודות מקומיות בין התע"א לתעשיות בתחום הביטחון והתעופה בדרום אמריקה. בתחום הביטחוני, תציע החברה המשותפת מערכות מתקדמות כגון מל"טים, טילים, מכ"מים, מערכות לוחמה אלקטרונית".

אחת מארצות היעד של הייצוא הצבאי הישראלי היא קולומביה, הרוכשת מזה שנים רבות אמצעי לחימה מחברות ישראליות. עתה עומדת על הפרק מכירת מטוסים צבאיים, שכבר הגיעו לשדות התעופה הצבאיים של מדינה זו. קולומביה היא אחת ממדינות אמריקה הלטינית, עמן יש לישראל יחסי מסחר מפותחים. לפי נתוני משרד התמ"ת, בחמש שנים האחרונות הכפילה ישראל את הסחר עם אמריקה הלטינית. אך הסחר עם קולומביה גדל בקצב מהר הרבה יותר.

יחד עם זאת, בעקבות המשבר הקפיטליסטי ירד בצורה ניכרת הסחר עם אמריקה הלטינית והוא שב ברבעון האחרון לרמתו ב-1994. כך, שבחצי השנה האחרונה, ישראל רכשה מוצרים ב-297 מיליון דולר, בעוד שהיא מכרה לאמריקה הלטינית ב-660 מיליון דולר. עד לתחילת השנה, קולומביה הייתה המקור של כמחצית הייבוא של ישראל מאמריקה הלטינית: מדינה זו מספקת פחם לתחנות הכוח של חברת החשמל. השנה הצטמצמו רכישות אלה למינימום, אבל ישראל המשיכה לייצא לקולומביה – בייחוד "ציוד אלקטרוני" ו"כלי תחבורה". בנתוני הייצוא, אלה שמות צופן לייצוא נשק ואמצעי לחימה דווקא לצבא הרצחני ביותר ביבשת.

אגב, בפמליה של ליברמן היו גם נציגי התעשיות הצבאיות, שניסו לעניין את הדרגים הממלכתיים המקומיים בפרו ובארגנטינה ברכישת "ציוד אלקטרוני וכלי תחבורה" מתוצרת ישראל…