לחיזוק מק"י, לאחדות אנטי-פאשיסטית, לגיבוש שמאל יהודי-ערבי עקבי

 

גילוי דעת הוועד המרכזי של המפלגה הקומוניסטית הישראלית

    הועד המרכזי מברך את חברי מק"י ובנק"י, את פעילי חד"ש ותומכיה, את המתנדבות והמתנדבים הרבים, על ההישג הגדול של חד"ש במערכת הבחירות לכנסת ה-18, שהוא המשך להצלחתה של חד"ש בבחירות לרשויות המקומיות: צמיחה במספר הקולות כמעט בכל ישוב ויישוב בארץ, תוספת של 30% במספר הקולות, והגדלת ייצוגה של חד"ש בכנסת משלושה לארבעה מנדטים. בקרב הציבור היהודי רשמה חד"ש פריצת דרך חשובה, כאשר התמיכה בה ביישובים רבים גדלה פי שלוש ופי ארבע בהשוואה לבחירות הקודמות. בקרב הציבור הערבי מיצבה חד"ש את עצמה ככוח הפוליטי הגדול ביותר, עם משקל בולט במרבית הערים הערביות, והגיעה גם לקהלים חדשים.

    ואולם, הבחירות חשפו גם את גודל הסכנות למרחב הדמוקרטי בישראל, ואת העוצמה של הימין הקיצוני בארץ. המלחמות בלבנון ובעזה והעמקת הכיבוש, הבנייה בהתנחלויות והמצור על עזה, החקיקה הגזענית האנטי-ערבית בכנסת, מדיניות ההפרטה והעמקת הפערים החברתיים, שניהלה ממשלת קדימה-עבודה – כל אלה הובילו למבוי סתום פוליטי, כלכלי וחברתי, והקלו על הימין הקיצוני לזרמיו השונים להגביר את השפעתו בקרב הציבור היהודי בישראל.

    אנו מציינים בסיפוק, כי תוצאות הבחירות לכנסת הציבו את חד"ש כזרם הפוליטי המוביל ובעל התנופה בקרב השמאל בישראל, וכזרם הפוליטי הגדול והמנהיג בקרב האוכלוסייה הערבית.

    הצלחתנו בבחירות מסמנת פוטנציאל גדול להעמקת השפעתה של מק"י ולהתרחבות נוספת של חד"ש הן בציבור הערבי והן בציבור היהודי. אנו מדגישים, כי הצלחתנו החשובה הושגה במאמצים ראויים להערכה מצד הפעילים והודות לדבקותנו במסרים נכונים ומדויקים. לא רק שלא טשטשנו מסרים, אלא דווקא הדגשנו את הייחודיות שלנו: ההתנגדות למלחמות ולכיבוש הנמשך כבר 42 שנה; ההוקעה של התוכניות התוקפניות של האימפריאליזם האמריקאי, המשתף פעולה עם הריאקציה באזור; ותוכנית השלום שלנו, שבמרכזה – הפיכת קווי ה-4 ביוני 1967 לגבולות שלום, כינון מדינה פלסטינית, שבירתה ירושלים המזרחית, בצד ישראל, ופתרון שאלת הפליטים על בסיס החלטות האו"ם. הדגשנו את המסר המיוחד שלנו בעמדותינו השמאליות העקביות בנושאים המעמדיים, בנושאים של שוויון האישה והגנת הסביבה; בשותפות היהודית-ערבית שאנו מממשים ובהוקעת הגזענות; ובמחויבות שלנו לערכים דמוקרטיים וסוציאליסטיים.

    הדרך הזו הותקפה מצד ימין לאורך כל מערכת הבחירות, הן בציבור היהודי והן בציבור הערבי. אבל במקום להיגרר לפרובוקציות האלה – השמענו קול שמאלי יהודי-ערבי ברור ולא מתנצל. הצלחתנו תוכל לשמש קרש קפיצה להצלחות נוספות, אם נדע ללמוד מהשגיאות ולתקנן; אם נדע להקשיב לציבור תומכינו; אם נדאג לכך שסיעתנו בכנסת תכלול בעתיד ייצוג לשני המינים.

    במציאות הפוליטית הקשה שנוצרה אחרי הבחירות ועל רקע המשבר הכלכלי המעמיק, מונחת לפתחנו, כקומוניסטים, אחריות עצומה לפעול בשלושה מעגלים פוליטיים במקביל:

    ראשית, עלינו לפעול במשנה כוח לחיזוק מפלגתנו הקומוניסטית הישראלית. לשם כך עלינו להרחיב את שורות המפלגה, ובעיקר מקרב פועלים, צעירים ונשים; להרחיב את פעילותנו בקרב העובדים השכירים, ובעיקר על רקע המשבר הכלכלי וגידול האבטלה; להעמיק את החינוך הרעיוני-פוליטי; לחזק את הארגון המפלגתי, ובמיוחד – את סניפי המפלגה; ולשפר את עבודתה של ברית הנוער הקומוניסטי הישראלי.

     שנית, עלינו להשקיע מאמצים בגיבוש שיתוף פעולה בין כל הכוחות הדמוקרטיים במערכה נגד הניסיונות להשליט סדר יום פאשיסטי בישראל. שיתוף פעולה זה עלינו לקדם עם גורמים המתנגדים לגזענות והמחויבים לדמוקרטיה בישראל, גם אם הם רחוקים מאיתנו בשאלות פוליטיות אחרות. זו צריכה להיות חזית אנטי-פאשיסטית רחבה מול מהלכי הימין הקיצוני, המתדפקים על הדלת. שיתוף פעולה כזה חיוני נוכח תופעות חמורות כמו החלטתו של היועץ המשפטי לממשלה להעמיד לדין את ח"כ מוחמד ברכה, חבר הלשכה הפוליטית של מק"י ויו"ר חד"ש, בטענה המפוברקת של פגיעה בשוטרים במהלך הפגנות נגד מלחמת לבנון ונגד חומת ההפרדה בגדה המערבית.

    מעגל הפעילות השלישי דחוף לא פחות: זו המשימה של גיבוש שותפות של כוחות השמאל בישראל, מעבר למחלוקות הקיימות ביניהם בשאלות אידיאולוגיות, על בסיס פרוגרמה פוליטית ברורה: שתי מדינות לשני העמים בגבולות ה-4 ביוני 1967, התנגדות לכיבוש ולמלחמות, שוויון מלא לאוכלוסיה הערבית בישראל, שותפות יהודית-ערבית, דחייה של כל הסתגרות לאומנית, ערכים סוציאליסטיים, מאבק חברתי-סביבתי מתקדם ושוויון אמיתי לנשים. שותפות שמאל כזו, המתבססת על התפיסות של מק"י בדבר בניית חזיתות מאבק ועל השותפות הקיימת בחד"ש, תוך מאמץ כן להרחיבה –  תוכל להציע לחברה הישראלית אלטרנטיבה ברורה בכל מישורי החיים. שותפות שמאל כזאת תוכל לממש את הפוטנציאל הקיים בחברה הישראלית לכינונו של שמאל בעל השפעה ציבורית משמעותית, שהוא שוחר שלום, יהודי-ערבי וסוציאליסטי; שמאל  שיוכל לגייס את כלל הכוחות החברתיים שוחרי השינוי בחברה לפעולה הפוליטית האפקטיבית, כדי להציל את העם בישראל מהכיבוש, מהמלחמות, מהשנאה הלאומנית, מההפרטות, מהרס מדינת הרווחה ומחיסול החירויות הדמוקרטיות וזכויות האזרח.

רביעית, כפועל יוצא מהתמיכה הרחבה, שהציבה אותנו כגוף פוליטי במקום הראשון בקרב האוכלוסייה הערבית, נמשיך לפעול לאחדות המאבק של הציבור הערבי בישראל במערכות נגד האפליה ונגד ההסתה הגזענית, נגד הריסות בתים ונישול מהקרקע, ולמען שוויון אזרחי ולאומי מלא.

    המפלגה הקומוניסטית בארץ, המציינת החודש מלאות 90 שנה לכינונה, מצוידת במצפן המרקסיסטי-לניני ובניסיון היסטורי ייחודי ככוח יהודי-ערבי עקבי. כאשר כל חברה וחבר יירתמו להשגת המטרות שהוצגו לעיל –  נוכל לאתגרים הגדולים, הפוליטיים והחברתיים, הניצבים בפנינו בשנים הקרובות.

החלטות המושב ה-7

של הוועד המרכזי של מק"י

    הוועד המרכזי של מק"י התכנס למושבו ה-7 ב-13 במרס בחיפה. יו"ר המושב הייתה תמר גוז'נסקי, חברת הלשכה הפוליטית.

    המזכ"ל מוחמד נפאע הרצה על סיכום הבחירות לכנסת והמשימות הפוליטיות והחברתיות של מק"י והציג את התוכנית לציון 90 שנה למק"י. מאג'ד אבו-יונס, מרכז המזכירות מסר דו"ח מעבודת המזכירות. מנצור דהאמשה, יו"ר ועדת הכספים, מסר דו"ח כספי. פאתן רטאס, יו"ר ועדת הביקורת המרכזית, הביא המלצות של ועדת הביקורת.

    בתום דיון, שסוכם בידי מוחמד נפאע, אושרו פה אחד גילוי הדעת וההחלטות הבאות:

1.      ציון 90 שנה לייסודה של המפלגה הקומוניסטית בארץ

    במלאות 90 שנה לייסודה של המפלגה הקומוניסטית בארץ, מעלה הוועד המרכזי על נס את דבקותה ברעיונות המרקסיזם-לניניזם, את מדיניותה הנכונה, שעמדה בהצלחה במבחנים רבים, את אופייה האינטרנציונליסטי היהודי-ערבי, ואת התנהלותה האמיצה והאחראית. מועד זה הוא הזדמנות להשקיע מאמצים מוגברים בחיזוקה הרעיוני-פוליטי והארגוני של המפלגה, בהעמקת ההשפעה הציבורית של רעיונותיה ומדיניותה, ובהרחבת שורותיה.

    מק"י תציין את 90 שנותיה בשורה של אירועים ופעולות: אירוע חגיגי מרכזי; אירועים במחוזות ובסניפים בהשתתפות ותיקי המפלגה; פרסום חומרי הסברה בנושאים מרכזיים; עריכת מפקד חברות; פיתוח אתר מק"י בשלוש שפות – עברית, ערבית ואנגלית.

 

2.      תופסק הרדיפה המקארתיסטית נגד ח"כ מוחמד ברכה

    הוועד המרכזי של מק"י מגנה את החלטת היועץ המשפטי לממשלה להעמיד לדין את ח"כ מוחמד ברכה, חבר הלשכה הפוליטית של מק"י ויו"ר חד"ש, באשמות שווא של "תקיפת שוטרים" במהלך הפגנות נגד מלחמת לבנון השנייה ונגד בנייתה של גדר ההפרדה. הוועד המרכזי תובע את ביטול ההליכים וקורא למערכה ציבורית להגנת חופש הביטוי וההפגנה.

 

3.      לאחדות פלסטינית במערכה נגד הכיבוש

    הוועד המרכזי מביע הערכה למאמצים לקיים דיאלוג בין נציגי פתח' וחמאס במטרה להגיע להסכמה בדבר כינון ממשלה פלסטינית. אחדות כזו תסייע לקידום ענייניו החיוניים של העם הפלסטיני בשטחים הכבושים, כאשר תחתור לסיום הכיבוש, הנמשך מיוני 1967, ליישום החלטות האו"ם לגבי העצמאות הפלסטינית ולחיזוק אש"ף כארגון היציג של העם הפלסטיני.

4.      תופסק הריסת הבתים!

    הוועד המרכזי מוקיע את הריסות הבתים ביישובים הערביים במשולש, בנגב ובערים המעורבות. זו חובתה של הממשלה לפתור את מצוקת הדיור של האוכלוסייה הערבית באמצעות אישור תוכניות מתאר, בנייה של דיור ציבורי והפסקה של הריסת בתים.  

5.      לא לסגירת מפעלים! לא לפיטורים ולאבטלה!

    הוועד המרכזי שולח ברכת סולידריות לעובדים של "עוף העמק", של "פרי הגליל" ושל מפעלים נוספים, הנאבקים באומץ נגד סגירת המפעלים ונגד פיטורים. נוכח גל הפיטורים והגידול במספר המובטלים, מוטלת על הממשלה החובה למנוע סגירת מפעלים ופיטורים ולהגדיל את דמי האבטלה ואת משך תשלומם.

6.      התגייסות ליום האדמה ולאירועי ה-1 במאי

    הוועד המרכזי קורא לארגוני המפלגה ולחבריה להתגייס להצלחת אירועי יום האדמה וה-1 במאי ברחבי הארץ.

7.      ברכה לראמז ג'רייסי

    הוועד המרכזי שולח ברכה חמה לחבר ראמז ג'רייסי, ראש עיריית נצרת וחבר לשכת חד"ש, לרגל בחירתו פה אחד ליו"ר ועד ראשי הרשויות המקומיות הערביות. מק"י מאחלת לו הצלחה בתפקידו הציבורי החשוב.