לאחר שנתיים של מו"מ: ארגוני סגל ההוראה והמחקר באוניברסיטאות הכריזו על סכסוך עבודה

ארגוני סגל ההוראה והמחקר בארבע אוניברסיטאות הכריזו השבוע (ראשון) על סכסוך עבודה בגלל חוסר ההתקדמות במו"מ על ההסכם הקיבוצי. האוניברסיטאות הן האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בן-גוריון ואוניברסיטת חיפה. סכסוך העבודה הוכרז לאחר שנתיים של משא ומתן שלא הניב הסכמות בין ארגוני הסגל לבין ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) על תנאי השכר, הביטחון התעסוקתי והזכויות הסוציאליות של הסגל.

הארגונים התנגדו להצעת הנהלות האוניברסיטאות לקיצוץ של כ-30% בשכרם של חלק מחברי הסגל ללא שינוי בעבודה הנדרשת, סירבו ארגוני הסגל להמשיך בדיונים כל עוד הצעה זו נמצאת על השולחן, והדיונים הופסקו לתקופה. סכסוך העבודה הוכרז כעת "לאחר שהנהלות האוניברסיטאות לא רק שלא נענו לדרישות הסגל לאורך תקופה כה ארוכה וסירבו לדון בסוגיות בסיסיות כמו ביטחון תעסוקתי, אלא אף חזרו בהן מהבנות קודמות. בכך, לטענתם, הועמק המשבר והאמון בין הצדדים נפגע קשות". משמעות הכרזת סכסוך העבודה היא: בעוד כעשר ימים יוכלו סגלי ההוראה לנקוט צעדים ארגוניים ועד לשביתה ללא הגבלת זמן.

סגל ההוראה האקדמי מהווה את כוח ההוראה המרכזי במוסדות האקדמיים, אך לאורך השנים סבל מתנאי העסקה בלתי יציבים ומחוסר ודאות תעסוקתית. בארבעת המוסדות המעורבים בסכסוך העבודה מועסקים כ-12,000 חברי סגל הוראה אקדמית, המהווים את רוב אנשי ההוראה באקדמיה והמעורבים באופן ישיר בהוראה, במחקר ובהנחיית סטודנטים.

מטעם המועצה המתאמת של ארגוני הסגל נמסר: "חברי הסגל שלנו משלמים את המחיר – והגיע הזמן לשים לזה סוף. במשך תקופה ארוכה נמנעו ארגוני הסגל מלנקוט צעדים ארגוניים, מתוך אחריות לאומית והתחשבות במצבם הקשה של הסטודנטים והמוסדות עקב המלחמה, שהובילה לאי-ודאות כלכלית ולחצים כבדים על הקהילה האקדמית כולה. אולם, בעודנו פועלים ברוח של ממלכתיות, הנהלות האוניברסיטאות בחרו לנצל זאת לטובתן ולהמשיך למשוך זמן תוך חזרה מהסכמות שכבר הושגו. בכך הן לא רק מרחיקות כל פתרון, אלא אף מחזירות את המשא ומתן לאחור. המועצה המתאמת של ארגוני הסגל הזוטר קוראת להנהלות האוניברסיטאות לשוב מיד לשולחן המשא ומתן מתוך כוונה אמיתית להגיע להסכמות. אם לא יחול שינוי מהותי בגישת ההנהלות, הארגונים לא יהססו להפעיל את כל הצעדים הארגוניים העומדים לרשותם כדי להגן על זכויות חברי הסגל".

ד"ר שחר פרנק, העומד בראש ארגון סגל ההוראה והמחקר באוניברסיטת תל אביב ומשמש כיו"ר המועצה המתאמת של ארגוני סגל ההוראה האקדמית, הוסיף: "אנו מנהלים משא ומתן עם ור"ה יותר משנתיים. עברו כבר שלוש וחצי שנים מאז הסתיים ההסכם הקיבוצי שלנו, ובתקופה של יוקר מחיה מאמיר ומלחמה שמשפיעה על כולנו, שכרנו רק נשחק. בור"ה בחרו לנצל לרעה את רצוננו לערוך משא ומתן עם רצון טוב וניסיון לא להגיע לצעדים ארגוניים, תוך התחשבות בציבור הסטודנטים שסובל אף הוא מהמלחמה ומיוקר המחיה המאמיר. לצערנו, הניסיונות הכנים שלנו להגיע להסכם בהידברות עלו בתוהו, ובור"ה לא רק שלא חותרים להסכם, אלא אף נסוגים מהסכמות והבנות המחיה המאמיר. לצערנו, הניסיונות הכנים שלנו להגיע להסכם בהידברות עלו בתוהו, ובור"ה לא רק שלא חותרים להסכם, אלא אף נסוגים מהסכמות והבנות שכבר הושגו. לכן, אנו נאלצים להכריז על סכסוכי עבודה, ואם לא נצליח להגיע להסכם בקרוב – אף לנקוט בצעדים ארגוניים". באסיפה שנערכה באוניברסיטת תל-אביב בה הוחלט פה-אחד על הכרזת הסכסוך, פרנק עמד גם הקיצוץ הצפוי בשכר במסגרת תקציב המדינה החדש, פועל יוצא מההסכם שנחתם בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ליו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד.

מארגון הסגל בבן גוריון נמסר "במהלך האסיפה בה אושר הסכסוך, החברים הביעו נכונות להמשיך ולהיאבק. אסטרטגיית המשא ומתן של האוניברסיטאות, משיכת המשא ומתן לאורך שנים תוך הבטחות לתוספות רטרואקטיביות, איננה מקובלת על חברי הסגל. בהתאם לכך נידונו האפשרויות להחרפת הצעדים במידה ולא תחול התקדמות משמעותית בדיונים".

למידע נוסף על המאבק: https://bit.ly/maavaksegel

עוד בנושא: https://zoha.org.il/136020/