לאחר יממה הסתיימה בהצלחה השביתה בטכנולוגיית להבים; מו"מ להעלאת שכר

לאחר יממה, הסתיימה הסתיימה בניצחון השביתה של כ-1,200 עובדי טכנולוגיית להבים שבבעלות אמריקאית באתרי החברה שבנהריה ובתפן. אתמול (שני) סיכמו ועד העובדים בחברה, ההסתדרות וההנהלה על חזרה למו"מ ובמסגרתו יידונו דרישות הוועד להעלאת שכר רוחבית בקרב כל עובדי החברה. שכר העובדים עודכן רק פעם אחת מאז 2008 וחלק מהם משתכרים משכורות מינימום של כ-5,000 שקל ברוטו.

מפעלי טכנולוגיית להבים ממוקמים בנהריה ובתפן ועוסקים בייצור להבי מנועי סילון עבור תעשיית התעופה והחלל כמו גם ייצור להבים לתעשיית טורבינות הגז. החברה, שנקראה בעברה "להבי ישקר", נוסדה על ידי היזם והתעשיין סטף ורטהיימר ונמכרה במאי אשתקד לחברת פראט אנד ויטני האמריקאית. בספטמבר האחרון התאגדו העובדים לאחר שחששו לביטחונם התעסוקתי עקב שינויים במפעלים ובכללם שינויי השליטה באחזקותיו, וביקשו לשפר את תנאי עבודתם ושכרם. בדצמבר החל מו"מ עם ההנהלה לשם הסדרת תנאי העסקת העובדים בהסכם קיבוצי, אולם ההנהלה הקשתה ודרשה להניח על סדר היום רק נושאים ארגוניים, בעוד ההסתדרות והוועד עמדו על דרישתם להעניק גם תוספת שכר לעובדים, שרבים מהם משתכרים קרוב לשכר המינימום. משלא הגיעו הצדדים להסכמות, הכריזה ההסתדרות על סכסוך עבודה במפעל בחודש מרץ האחרון.

2015-04-21_202436

אסיפת עובדים שנערכה ביום ראשון האחרון במהלך השביתה (צילום: ההסתדרות)

טרם חידוש המו"מ, טען יו"ר ההסתדרות בגליל המערבי, אשר שמואלי ש"יש בחברה עובדים שמרוויחים סביב שכר המינימום ורק המהלך להעלאתו ישפר את מעמדם. אנחנו צריכים לראות שהתוספת שאנחנו דורשים לא 'תיבלע' במסגרת התוכנית להעלאת שכר המינימום".

יצוין ששמואלי הזכיר בשיחה עם "גלובס" כי עד לפני 20 שנה בקירוב, היה לעובדי טכנולוגיות להבים ועד, שהשיג להם הסכם עבודה "מצוין", כדבריו. ואולם אז, כך טען, ההנהלה ניצלה סכסוך פנימי בתוך הוועד וחתמה את פרק העבודה המאורגנת בחברה עד להתארגנות העובדים מהשנה שעברה. שמואלי: "תוך כדי הסכסוך ההוא, ורטהיימר אמר לעובדים שאם יחתמו על כך שלא יהיה ועד, הם יקבלו כל מני תוספות. העובדים פרקו את הוועד – אבל מאז הוא ייבש אותם". הניסיון של העובדים להקים ועד לפני כמה שנים כשל, אך אחרי מכירת החברה לפראט אנד וויטני, ועד הוקם גם הוקם. "העובדים הבינו שהוליכו אותם שולל לאורך כל התקופה הזאת, ולדעתי – אלה בעיקר העובדים הצעירים שנקלטו בשנים האחרונות וקיבלו יותר אומץ כדי להוביל את ההתארגנות", אמר שמואלי.

אלא שמה ששמואלי לא מספר, הופיע ב-2009 במסגרת תחקיר במגזין של "גלובס": על פי התחקיר של איתי רום, שמואלי קיבל את ההתארגנות הקודמת של עובדי החברה באופן צונן, ונותר אדיש לעובדה שכמעט מחצית מעובדי החברה משתכרים שכר מינימום תוך הרעת תנאי העסקתם בחלק מן המקרים. "ורטהיימר מעסיק בסדר גמור", אמר אז ל"גלובס' והוסיף "יש מעסיקים שמכרו מפעלים ולא נתנו לעובדים שקל. כשהם (משפחת ורטהיימר) מכרו את ישקר – הם נתנו חמישה חודשי מענק גם לפנסיונרים ולאלמנות. זה בסדר או לא בסדר?". על פי אותו תחקיר, שמואלי התמודד בד בבד עם תפקידו בהסתדרות על ראשות עיריית נהריה וזכה לתרומות מצד היו"ר והבעלים דאז של החברה, איתן ורטהיימר. עם התורמים נמנה גם המנכ"ל לשעבר של טכנולוגיית להבים, עמרם זעפרן, ובנו גלעד, שניהל חברה אחרת שבבעלות משפחת ורטהיימר וחברות שבבעלות משפחת שטראוס. שמואלי טען שאין כאן ניגוד עניינים וכי "התרומות ניתנו לו על ידי התעשיינים הבכירים לאור הבנתם שהוא תומך בתעשייה".