כ-200 מהגרי עבודה נפגעו אשתקד בתאונות עבודה; מחציתם בענף הבניה

כ-200 מהגרי עבודה נפגעו אשתקד בתאונות עבודה; מחציתם בענף הבניה. כך עולה מדיון שנערך אתמול (שני) בוועדה המיוחדת לעובדים הזרים של הכנסת בראשות ח"כ אתי חוה עטייה מהליכוד. על פי נתוני מינהל הבטיחות במשרד העבודה בשנת 2024 פקחיה קיבלו 6,401 דיווחים על תאונות עבודה בהם נפצעו עובדים אבל נפתחו רק 18 תיקי חקירה. מתוכם הוגשו 13 כתבי אישום, לעומת 19 תיקים בשנת 2023, מהם הוגשו 10 כתבי אישום. בשנת 2022 נפתחו 15 תיקי חקירה, 14 הועברו לחקירה ורק בחמישה הוגשו כתבי אישום.

יצוין שמתוך 75 העובדים שנהרגו בתאונת עבודה בשנת 2023, קרוב לרבע היו מהגרי עבודה, מהן 11 מהם בבניה, שלושה בתעשייה ושלושה בחקלאות. זאת, לעומת חמישה מתוך 50 בשנת 2022 כולם בענף הבנייה – כך על פי נתוני מינהל הבטיחות.

על כך העירה יו"ר הוועדה "חלק מהעובדים הזרים מגיעים לעבוד בעבודות פיזיות קשות ומסוכנות בעיקר בענף הבניין, אך גם בענפי התעשייה והחקלאות. חלקם לא מיומנים ולא עברו הדרכות והכשרות בבטיחות בעבודה לפני הגעתם לישראל. העובדים חשופים לקריסת עגורנים, התמוטטות מבנים, חפירת בורות, סכנת התחשמלות ועוד. העובדים הזרים נמצאים בסיכון גבוה יותר משאר העובדים, בין היתר בשל חוסר במידע, הכשרה לא מספקת, חוסר אכיפה על ידי המעסיקים והרשויות, ובשל אי ידיעת השפה העברית או האנגלית."

לדברי מנהל תחום בכיר בטיחות בעבודה במינהל הבטיחות, רן כהן, התקנות "נכתבו לפני 40 שנה והן צריכות שינוי. השיטה לא סבירה וצריך לשנות אותה. הכי הרבה עובדים נהרגים בתאונות גובה, ותאונות חשמל. חלק מההרוגים באתרים קטנים ופרטיים, שם אין חובת דיווח. לדבריו, אנחנו יודעים שהנתונים שבידינו הם בתת דיווח, וכי הביטוח הלאומי מחזיק בנתונים המלאים".

סנ"צ ליאת שניידר ראשת מדור פלס ביחידת לה"ב 433 אמרה, כי המפלג חוקר תאונות עבודה מורכבות. "רוב תאונות העבודה לא נחקרות בפלס", אמרה, חרף שייעוד היחידה הוא לחקור תאונות עבודה. עו"ד ישראל אסל, מהפורום למניעת תאונות עבודה, טען כלפי נציגי משרדי הממשלה שהם לא אוכפים את הפרות הוראות הבטיחות. לדבריו, ענף האכיפה "לא קיים".

עו"ד דיאנה בראון מעמותת קו לעובד הדגישה כי להערכתה, בענף הבניה מתרחשות בכל חודש 750 תאונות עבודה בהם מעורבים מהגרי עבודה וחלקם לא מדווחות.

עוד בנושא:

נפטר פועל פלסטיני לאחר שנפצע קשה באתר בנייה באום אל-פחם; עובד נהרג בהוד השרון