"ביבי הוא צ'יקנשיט [פחדן עלוב] וזה העניין", אמר בכיר בממשל אובמה לעיתונאי ג'פרי גולדברג מהשבועון "אטלנטיק". לדבריו, "נתניהו לא מוכן לעשות דבר כדי להגיע להסדר עם הפלסטינים… הדבר היחיד שמעסיק אותו הוא כיצד להבטיח את הישרדותו הפוליטית. אין לו אומץ". גולדברג ציין כי "ממשלת נתניהו יצאה מגדרה בימים האחרונים, כדי להראות לכל העולם שבכוונתה להאיץ את קצב בניית יחידות הדיור באזורים השנויים במחלוקת בירושלים המזרחית, וכן להפגין בפני כולם את הבוז שהיא רוחשת לממשל אובמה ולמהלכיו במזרח התיכון".
נתניהו ואובמה נפגשים (צילום: משרד ראש הממשלה)
פוליטיקאים מהמפלגה הרפובליקנית בארה"ב עטו על הביטוי "צ'יקנשיט", וטענו כי אותו בכיר ממשל שהתראיין בעילום שם פוגע בביטחון הלאומי של ארה"ב, וכי להתבטאות זו יהיה משקל בבחירות לסנאט ולבית הנבחרים (שהתקיימו ב-4 בנובמבר, ובהן זכו מועמדים רפובליקנים בניצחונות רבים, שהעניקו להם רוב בשני בתי הקונגרס).
ידוע, כי נתניהו והימין הישראלי מעדיפים בבירור את המפלגה הרפובליקנית. שגריר ישראל בארה"ב, רון דרמר, מקדיש זמן רב לפגישות עם מחוקקים רפובליקנים, ואף השתתף כאורח כבוד בכינוס של הקואליציה היהודית הרפובליקנית. איל הקזינו, שלדון אדלסון, שהוא פטרונו של נתניהו והבעלים של "ישראל היום", תרם 100 מיליון דולר למועמדי הימין בארה"ב, במטרה להנחיל תבוסה לאובמה.
עמיאל אונגר – מרצה במכללת אריאל ובעל טור בעיתון המתנחלים "בשבע" – כתב בטור דעה במהדורה האנגלית של עיתון "הארץ" (3.11), כי נתניהו יחוש סיפוק רב אם ינצחו הרפובליקנים בבחירות. אחת הסיבות לכך היא שעם היחלשותו של אובמה, ארגוני שלום יהודיים–אמריקאיים דוגמת ג'יי–סטריט ו-"קול יהודי למען שלום" ייחלשו גם הם.
אולם נראה שלמרות הניסיונות של הרפובליקנים ללחוץ על "הנקודה הישראלית", מרבית המצביעים היהודים בארה"ב המשיכו להצביע עבור מועמדי המפלגה הדמוקרטית. לפי סקר שיזם ג'יי–סטריט ערב הבחירות, 69% מהמצביעים היהודים אמרו כי יצביעו עבור הדמוקרטים. עוד קובע הסקר, שמרבית יהודי ארה"ב סבורים שיש להקפיא או להגביל את הבנייה בהתנחלויות, ושיעור גדול מקרבם סבור שמדיניות נתניהו פוגעת ביחסי ישראל–ארה"ב.
מאמר המערכת של השבועון היהודי "ניו–יורק ג'ואיש וויקלי" מתח ביקורת על החלטת נתניהו לבנות מעבר לקו הירוק בירושלים. השבועון – המצוי במרכז–ימין מבחינה פוליטית, ושבין קוראיו יש אלפי חרדים – תהה במאמר המערכת שלו: "נוכח דברי נתניהו, לפיהם מי שמותח ביקורת על הבנייה בירושלים הוא 'מנותק מהמציאות', מתבקש לשאול: מי יותר מנותק מהמציאות בימים אלה, נשיא ארה"ב ומנהיג העולם החופשי, או המנהיג של ארץ קטנה התלויה כמעט לגמרי בסיוע האמריקאי?".
ביקורת על מדיניותה של ישראל – בדומה לשאלת כינון יחסים נורמאליים עם קובה – נחשבת פרה קדושה בפוליטיקה האמריקאית. כלומר, מדובר בנושא שפוליטיקאים חוששים לעסוק בו, מאימת הלוביסטים עתירי הממון. אולם בשני נושאים אלו מסתמנת מגמה של שינוי חיובי, שחשוב לעקוב אחריה.
סוזן ווב
קטעים מתוך מאמר שפורסם באתר PeoplesWorld.org
של המפלגה הקומוניסטית של ארצות–הברית
הקטעים פורסמו בעמוד השער בגיליון השבוע של "זו הדרך"
http://maki.org.il/he/wp-content/uploads/2014break/11/G44_2014.pdf