יש דין: נסייע לפלסטינים לתבוע פיצויים בגלל הבניה בהתנחלויות

 

ארגון זכויות האדם "יש דין" הודיע היום (שישי) כי הוא נערך להגשת סיוע לתושבים פלסטינים שיבקשו להגיש תביעות פיצויים ופינוי מבנים נגד מדינת ישראל. זאת, בעקבות חשיפת דו"ח שפיגל, לפיו משרד הביטחון מחזיק במאגר מידע סודי החושף כי ב-75% מההתנחלויות בוצעה בנייה ללא אישור.

 

מוסף "הארץ" דיווח הבוקר כי לפי הנתונים במאגר, ביותר מ-30 התנחלויות, בהן יישובים ותיקים ומבוססים כעפרה ואלון מורה, נבנו בתי מגורים, בתי ספר, בתי כנסת, כבישים ואפילו תחנת משטרה – על קרקעות פרטיות של פלסטינים. "יש דין", המעריך את היקף התביעות נגד המדינה במאות מיליוני שקלים, הודיע כי בימים הקרובים יפרסם מודעות בעיתונות הפלסטינית הקוראות לאנשים שעל אדמתם הוקמו מבנים לא חוקיים לפנות אליו לקבלת סיוע משפטי. "מסד הנתונים שנחשף הוא כתב אישום חמור נגד רשויות צה"ל ומדינת ישראל", אמר עו"ד מיכאל ספרד, היועץ המשפטי של "יש דין". לדבריו, הדו"ח "מוכיח שגזל האדמות של הפלסטינים מתבצע לא רק בהעלמת עין אלא באופן אקטיבי על ידי רשויות המדינה, שלצורך כך מפירות באופן שיטתי את המשפט הבינלאומי ואת זכויות הקניין של תושביהם הפלסטינים של השטחים הכבושים".

 

במסגרת פרויקט האדמות של "יש דין", אותו מנהל דרור אטקס, הוגשו כבר שתי תביעות הדורשות פיצויים מהמדינה על כך שלא פינתה את המאחזים מגרון ועמונה ושלא הרסה את המבנים בהם למרות שהוציאה צווי הריסה. "הדו"ח שנחשף מאפשר כר נרחב לפעילות משפטית", הסביר אטקס, "הוא מצביע על כך שמי שאי פעם חשב כי הפרת החוק בגדה מוגבלת לתופעת המאחזים הלא חוקיים, טעה טעות חמורה. המאחזים אינם אלא קצהו של קרחון שההתנחלויות הרשמיות הן חלקו הארי".

 

בשלוש מתוך כל ארבע התנחלויות בגדה המערבית בוצעה בנייה ללא אישורים מתאימים או בניגוד להם, וברבים מהיישובים שם נבנו בניינים ותשתיות על קרקעות של פלסטינים – כך עולה ממאגר מידע סודי של מערכת הביטחון, שהגיע לידי "הארץ" ופורסם הבוקר.

 

משרד הביטחון הקים את מאגר המידע לפני כארבע שנים, בשל הצורך במידע אמין וזמין שיאפשר להתמודד עם תביעות משפטיות על הבנייה בהתנחלויות. הנתונים שהצטברו הוגדרו כ"חומר נפץ מדיני" והמשרד, ובראשו שר הביטחון אהוד ברק, מיאנו להתיר את פרסומם, מחשש לפגיעה בביטחון המדינה וביחסי החוץ שלה. לפי הנתונים במאגר, ביותר מ-30 התנחלויות, בהן ותיקות ומבוססות כעפרה, אלון מורה, בית אל ומודיעין עילית נבנו בתי מגורים, בתי ספר, בתי כנסת, כבישים ואפילו תחנת משטרה – על קרקעות פרטיות של פלסטינים. הסעיף הרגיש ביותר בנוגע לכל התנחלות נקרא "בנייה בהיעדר תוכניות מאושרות", ובו מפורטים היקפי הבנייה ללא אישור ומיקומה.

 

כך לדוגמה, נכתב שהיישוב עפרה "אינו מוסדר בתוכניות מתאר בתוקף. רוב הבנייה ביישוב על אדמות פרטיות… ללא בסיס חוקי וללא אפשרות הכשרה". על בית אל נכתב שהבנייה ללא אישור בה כוללת את משרדי המועצה המקומית ושכונה "שהוקמה ברובה על אדמות פרטיות".