בתחילת חודש יוני, במהלך הרמדאן, צמצמה חברת מקורות את כמות המים שהיא מספקת למספר יישובים פלסטיניים בצפון הגדה. יישובים אלה סבלו לאורך כל חודשי הקיץ, וממשיכים לסבול גם היום, ממחסור קשה במים. על פי בצלם, ישראל נוקטת מדיניות זו מדי קיץ, בהיקפים שונים, וכופה על עשרות אלפי בני אדם להסתפק בכמות מים שאינה עונה על צרכיהם הבסיסיים. זאת, במצב שבו גם לפני הצמצום, כמות המים שעמדה לרשותם, בדומה לרוב תושבי הגדה הפלסטיניים, הייתה נמוכה בהרבה מזו העומדת לרשות אזרחים ישראלים, ואפילו מהצריכה המומלצת על–ידי ארגון הבריאות העולמי של האו"ם.
צמצום אספקת המים ליישובים פלסטיניים שנוקטת מקורות מדי קיץ הוא רק אחד ממכלול הגורמים למצוקת המים הקבועה ממנה סובלים תושבי הגדה. גורמים נוספים כוללים, בין השאר, את העברת השליטה על משאבי המים המשותפים לידי ישראל, את החלוקה הלא שוויונית של זכויות השימוש שלהם, קשיים שמערימה ישראל על פיתוח תשתיות מים פלסטיניות, הריסת תשתיות קיימות והחרמתן, הגבלה או מניעה של גישה למקורות מים מקומיים כמו מעיינות, בארות ובורות לאיסוף מי גשם וכן העדפה קבועה של המתנחלים באספקת המים.
למרות שהיקף האוכלוסייה הפלסטינית בגדה הוכפל כמעט מאז נחתם הסכם זה, הפלסטינים מצליחים לנצל רק 14% ממשאבי המים המשותפים (103 מלמ"ק לשנה). זאת, בין השאר בשל הערכת יתר של כמות המים הזמינים באזורים שהוקצו להם, תנובה מוגבלת מבארות קידוח מיושנות, מכשולים שמערימה ישראל בפני פיתוח ומחסור בהשקעות. ישראל מצידה, מנצלת 86% ממקורות המים, כלומר 6% יותר ממה שהוקצה לה בהסכמים. כתוצאה מכל אלה, נאלצת הרשות הפלסטינית לקנות מחברת מקורות הישראלית כמות הגדולה פי שניים וחצי מזו שנקבעה בהסכם. לפי נתוני רשות המים הפלסטינית והלמ״ס הפלסטיני, הרשות קונה מחברת מקורות הישראלית כ-63 מיליון קוב לשנה. מתוכם, 60 מיליון מסופקים לגדה ומהווים 36.6% מצריכת המים הפלסטינית בשטחה, וכשלושה מיליון קוב נוספים המועברים לרצועת עזה. המים מסופקים ליישובים פלסטיניים בגדה באמצעות חיבור משני לבריכות מים אזוריות של חברת מקורות, הממוקמות בתוך ההתנחלויות ומהן לבריכות מים מקומיות. בשל מצבן הירוד של תשתית הזרמת המים בין היישובים בגדה ושל רשתות המים בתוך ערים וכפרים פלסטיניים, כשליש מסך כל המים שמגיעים לגדה נוזלים ואובדים, זאת בין השאר בשל סירובה של ישראל לאשר פרויקטים לתיקון הרשת.בשל מצבן המיושן של תשתית הזרמת המים האזורית הפרוסות בגדה ושל רשתות ההפצה המקומיות הפרוסות בערים ובכפרים הפלסטיניים, כשליש מסך כל המים שמגיעים לגדה נוזלים ואובדים.
עוד בנושא:
http://www.btselem.org/hebrew/water/201609_israel_cut_back_supply