ילדים נוספים מתו מתת-תזונה בעזה; כ-10 אלף הפגינו בסכנין נגד ההשמדה וההרעבה

מאז שעות הבוקר המוקדמות ועד צהריים (שבת), נהרגו ברחבי רצועת עזה כ-31 אזרחים מירי צבא הכיבוש, בהם שישה שעמדו בתור לקבלת סיוע הומניטרי. גם התינוק הוד ערפאת מת הבוקר בבית חולים ברצועת עזה כתוצאה מתתתזונה חריפה ומחסור חמור בחלב. לפי גורמים רפואיים, מדובר בתינוק השלישי שמת מאז אתמול כתוצאה מרעב, מה שמעלה את מספר ההרוגים כתוצאה ממדיניות הרעבה שמנהלים כוחות הכיבוש ברצועה ל־124, לאחר מותו של 11 בני אדם נוספים ב־28 השעות האחרונות.

על פי הדיווחים, מקרב ההרוגים כתוצאה מהרעב – 84 הם ילדים. אתמול דווח על מותם של שני תינוקות נוספים, לאחר שלא קיבלו מזון או טיפול רפואי הולם. יצוין שהמערכת הרפואית בעזה מקבלת דיווחים שוטפים על מקרים חדשים של רעב חמור ותתתזונה, בעיקר בקרב ילדים. לפי ההערכות, כ־900 אלף ילדים סובלים כיום מרעב, מהם לפחות 70 שנכנסו כבר לשלב של תתתזונה המסכנת את חייהם. יצוין שמאז 7 באוקטובר 2023 ועד אתמול בצהריים נהרגו 59,676 אזרחים, רובם ילדים ונשים, ונפצעו 143,965 נוספים. מדובר בנתונים שאינם סופיים, שכן גופות רבות עודן תחת ההריסות או פזורות ברחובות, והצוותים הרפואיים וההצלה אינם מצליחים להגיע אליהן.

בעקבות החמרת הרעב בעזה והמשך הג'נוסייד ברצועה, אתמול נערכה ההפגנה הגדולה מאז תחילת המלחמה בחברה הערבית ביוזמת "שותפות השלום". "ההפגנה היא צעד בכיוון הנכון" מסרו ביוזמה והודיעו כי ימשיכו במאבק עד שהמלחמה תסתיים. אל ההפגנה נגד המלחמה בקריאות "די להרעבה" ו"די למלחמת ההשמדה" הצטרפה ועדת המעקב העליונה של הציבור הערבי והשתתפו בה חברי הכנסת מסיעת חד"ש-תע"ל, איימן עודה, אחמד טיבי, עאידה תומאסלימאן ועופר כסיף, ראשי חד"ש ומק"י כן כל הכוחות הפוליטיים בחברה הערבית.

במהלכה ח”כ תומאסלימאן הביעה מחאה חריפה ואמרה: "די להרעבה בעזה, די למלחמת ההשמדה".  המארגנים מסרו כי המשטרה ניסתה לדחות או למנוע את ההפגנה עלידי הצבת דרישות בלתי חוקיות, וכי המשטרה החרימה דגלים, כרזות ומיצגים באוטובוסים טרם הגעת משתתפים להפגנה. במצעד ובעצרת בהנחיית חוסיין חלאג ורונית חיימוב מ"שותפות השלום" השתתפו יותר מ-10 אלף ערבים ויהודים מרחבי הארץ. ההפגנה החלה בצעדה מרחבת מסגד א־נור בעיר לכיוון כיכר העירייה, שם התקיים טקס בו נאמו בין היתר יו"ר ועדת המעקב של החברה הערבית מוחמד ברכה, וראש העיר סכנין מאזן גנאים. כוחות משטרה רבים שהו במקום.

גנאים קרא בנאומו להפסקת המלחמה והרעב בעזה: "אנחנו אומרים זאת בצורה ברורה – אנחנו והעם שלנו בעזה עם אחד. אנחנו דורשים שוויון וזכויות אזרח מלאות, לא עוד מלחמות". עוד הוסיף ראש העיר כי הוא "רוצה מזרח תיכון חדש. אנחנו רוצים כיפת ברזל לא צבאית, אלא אזרחית, שמתוך העם. אנחנו רוצים השכלה, תעסוקה, בריאות ולגדל את ילדינו ונכדינו בצורה הכי טובה". לדבריו, החברה הערבית "רוצה להיות שותפה עם אלו שמכירים בזכויותינו"

יו"ר ועדת המעקב אמר בנאומו כי המפגינים "אנו כאן כדי לומר מילה ברורה נגד ההשמדה". בהמשך, שאל ברכה "מדוע מגייסת המשטרה כוחות עצומים להפגנה לגיטימית וחוקית? זו ניסיון להטיל אימה – אבל לא תפחידו אותנו ולא תשתיקו את ביטוי הזהות והשייכות שלנו".

"אנו דורשים להכריז על מדינת פלסטין כמדינה ריבונית תחת כיבוש. זו אדמה פלסטינית – בגדה, בירושלים ובעזה – והכיבוש חייב להסתלק ממנה", הדגיש ברכה, והתייחס לתקיפת ח"כ עודה בנס ציונה בשבת שעברה "הכנופיות שתוקפות את הפלסטינים ואת חבר הכנסת עודה דומות יותר מכל לנאצים ולקבוצות העליונות הלבנה בארה"ב — אלא שבזמן שממשלותיהם מגבילות את האלימות שלהן, ממשלת ישראל דווקא מטפחת את כנופיות אלו".

בנאומים נוספים נשמעו קריאות לסיום המלחמה ולשיתוף פעולה בין ערבים ויהודים המתנגדים למדיניות הממשלה. בין הדוברים, ד"ר ענת מטר (אוניברסיטת תל-אביב) מהאקדמיה לשוויון; ואלה קידר גרינברג, סרבנית שירות צבאי וחברת בנק"י מתל-אביב.

מטר אמרה "כאלף סטודנטים וחברי סגל חברים בארגון המבקש לקדם את ערכי השמאל באוניברסיטאות ובמכללות, בתחומים מגוונים. מאז אוקטובר 23, התארגנו בקמפוסים השונים במחאה נגד המתקפה הרצחנית של ישראל על עזה, בקריאה להפסקת אש מיידית ולשחרור החטופים. אבל למרות שראינו מההתחלה את ממדי ההרג וההרס, את מחיקת הערים ואדמות החקלאות, את ההתעללות בשבויים במחנות המעצר ובבתי הסוהר, ולמרות שדי מהר הבנו שפשעי המלחמה הופכים לרצח-עם, אף אחד מאתנו לא צפה ממדים כאלה של השמדה, של אכזריות שאין לה שום גבול, של הרעבה עד מוות, של ירי מכוון על אנשים שמנסים להשיג מעט אוכל, הפצצת צוותים רפואיים וצוותי חילוץ, ותכנון מדוקדק ושטני של מחנות ריכוז והגליה".

"זה כל כך קשה. מצד אחד, הזוועה אינה ניתנת להכלה וקשה לדמיין איך עזה תקום מההריסות. איך זה יקרה? מצד שני, אנחנו כאן חיים בתוך חברה חולה מאד, אחוזת פשיזם, בערות ושנאה. אנחנו נדהמים מכך שכבר כמעט שנתיים הקהילה הבינלאומית מנסחת גינויים אבל לא עושה שום דבר קונקרטי כדי להפסיק את ההשמדה. ובכל זאת, יש הפגנות ענק ברחבי העולם, איגודי עובדים מפעילים סנקציות על ייצור ומשלוח נשק לישראל, האגודה הרפואית הבריטית השעתה קשרים עם ההסתדרות הרפואית בישראל, אוניברסיטאות מחרימות את המוסדות האקדמיים כאן… כל דבר כזה נותן טיפה תקווה", הדגישה.

אלה קידר גרינברג אמרה לאלפי המתכנסים: "עוד ועוד אנשים שיוצאים לרחוב ונעשים מעורבים בפעילות שמאלית נגד המשטר, כל אלה לצד ההפגנה היום, ההפגנה הגדולה ביותר נגד ההשמדה, הגענו אלפים רבים, ערבים ויהודים, לזעוק יחד לסיום הזוועה הזו, זה מה שמביא לי תקווה .אנו מברכים את שותפות השלום, מארגני ההפגנה וכל המפגינים ומפגינות שהגיעו לכאן כי ביחד נצליח לסיים את ההשמדה ולהביס את משטר הפשיזםרק ביחד".

גם מק"י וחד"ש ברכו אמש את מארגני ומשתתפי ההפגנה בסכנין. "זו זעקה עוצמתית נגד מלחמת ההשמדה, הרעב והברבריות של התקופה הזו של אלפים רבים שעמדו באחדות נגד המלחמה על העם הפלסטיני בעזה. תודה לשותפות השלום על היוזמה, לוועדת המעקב ולראשי הרשויות הערביות. זו הייתה ההפגנה הגדולה ביותר מאז פרוץ המלחמה וזו נקודת מפנה פוליטית במאבק".

לדברי מק"י וחד"ש ההפגנה הוכיחה "את רוח הלחימה האיתנה של הציבור הערבי שנשאר דבק בעקרון היסוד של מאבקנו: אחדות ושיתוף פעולה ערבי-יהודי למען צדק, חירות ושלום. כל פעם שחשבו שהמאבק המשותף גווע – הראינו שההפך הוא הנכון. הצדק ינצח, לא משנה עד כמה הברוטליות תתחזק".