יותר מ-80% ממהגרות העבודה המועסקות בענף הסיעוד פיתחו בעיות בריאות בעקבות עבודתן

יותר מ-80% ממהגרות העבודה ציינו שהן פיתחו בעיות בריאותיות שונות בעקבות עבודתן כמטפלות בענף הסיעוד הביתי. כך עולה מסקר שערך עמותת קו לעובד ושפורסם השבוע החולף. על פי הנתונים של רשות האוכלוסין וההגירה מועסקות בישראל יותר מ-61 אלף מהגרות עבודה שמועסקות כדין כעובדות סיעוד ביתי ועוד כ-15 עובדות שנשארו בישראל לאחר תפוגת אשרתן.

רוב העובדות מגיעות ממדינות בדרום מזרח אסיה: הפיליפינים, הודו, סרי לנקה ונפאל, מאוזבקיסטן שבמרכז אסיה וממדינות במזרח אירופה: מולדובה ואוקראינה. העובדות מועסקות שישה ימים בשבוע במהלך 24 שעות ויש שדיווחו על העסקת במשך שבעה ימים בשבוע, בניגוד לחוקי העבודה והמטופלים הם מעסיקיהן באופן ישיר.

"הפניות הרבות שקיבלנו של עובדות סיעוד שחולות במחלות קשות, ואשר פונות אלינו רק בשלב סופני של המחלה, הביאו אותנו לערוך את מחקר בשנת 2023. מטרתו הייתה לחקור את תנאי העבודה וגורמי הסיכון בעבודתן של עובדות הסיעוד בענף הסיעוד הביתי באופן יותר מובנה, לצורך בחינת הקשר בין תנאי העסקתן לבין הדיווח העצמי שלהן על מצבן הבריאותי", נמסר מקו לעובד.

המחקר מתבסס על סקר מקוון שהועבר ל-534 עובדות בשלוש שפות – אנגלית, ספרדית ורוסית, בחודשים ינואר-ספטמבר 2023 וראיונות שנערכו עם עובדי ועובדות סיעוד. בין בעיות הבריאות שעולות מהסקר ניתן למצוא, בין היתר, בעיות אורתופדיות מגוונות כמו בעיות גב (19%), בעיות בידיים (7%), בעיות במפרקים (7%) או בעיות בברכיים (5%). מהסקר שערכנו עולה גם ש-39% מהמשיבות דיווחו שהן לא קיבלו ציוד מגן או הדרכה, בישראל או במדינת המוצא, לגבי החומרים אליהן הן חשופות בעבודתן, ורק 25% דיווחו שקיבלו גם הדרכה וגם ציוד מגן מתאים.

בעקבות ממצאי הסקר, בקו לעובד ממליצים לפעול להעלאת מודעות והתמקצעות עובדות והתאמה למטופלים, הפגת בדידותן באמצעות תוכניות מתאימות והבטחת הזכות לחופשה שנתית. כמו כן, יש להנגיש שירותי בריאות באמצעות עידוד ביצוע בדיקות סקר ובדיקות תקופתיות, עידוד ביצוע חיסונים והדרכה להיגיינה למניעת הפצת מחלות והגברת האכיפה של חוק עובדים זרים להבטחת ביטוח רפואי מהיום הראשון, ושיפור הנגישות השפתית של שירותי הרפואה.

עוד יש לעדכן את רשימת המחלות התעסוקתיות, אימוץ והטמעת סטנדרט של בטיחות וגהות בעבודה הביתית – התאמת ציוד חיוני, התאמת מספר מטפלות למידת מורכבות הטיפול או למספר מטופלים, קריטריון לחיוב בציוד הרמה. כמו כן, בקו לעובד דורשים לפקח על שעות עבודה ומנוחה, לאמץ נהלים למניעת הטרדה מינית והבטחת גיוס עובדות באמצעות הסכמים בילטרליים באופן בלעדי למניעת תופעת דמי התיווך.