יום הסביבה בכנסת: ח"כ חנין דרוש לשנות את תנאי הזיכיון של קצא"א

במסגרת ציון יום הסביבה בכנסת, מחר (יום שני), יתקיים דיון לבקשת ח"כ דב חנין (חד"ש – הרשימה המשותפת), שיעסוק בשינוי תנאי הזיכיון של קצא"א (חברת קו צינור אילת אשקלון – שבבעלות הממשלה), המעניק לה כיום אפשרות לפטור מהליכי תכנון ובנייה, בעקבות דליפת הנפט שהתרחשה לפני כחצי שנה ופגעה בשמורת עברונה בערבה.

2015-06-21_190712

דליפת הנפט שהתרחשה לפני כחצי שנה ופגעה בשמורת עברונה בערבה (צילום: משטרת ישראל)

 

כמו כן ובמסגרת ציון יום הסביבה הכנסת תבחן את מדיניות שיתוף רשתות הסלולר והשפעתה על עובדי החברות וכן תדון בשימוש שעושה הרשות להגנת הצרכן בסמכותה להטיל עיצומים כספיים על בעלי העסקים המפרים את החוק.

יצוין שהנזקים הכלכליים, החברתיים והסביבתיים ארוכי הטווח שגרמה דליפת הנפט בשמורת עברונה בדצמבר האחרון מוערכים בסכום עתק של 526.8 מיליון שקל – כך עולה מעבודת מחקר של חברת הייעוץ עדליא, שמימן ארגון אדם טבע ודין. סכום זה עומד בסתירה חריפה להערכת המדינה את נזקי הדליפה, שלפיה מדובר בכמה עשרות מיליוני שקלים בודדים. מבחינת המדינה כאשר הושלם תיקון צינור הנפט והוחלט על טיפול בקרקע המזוהמת נגמר הסיפור וניתן היה לחשב כמה "עלה" האירוע. מבחינת אדם טבע ודין ועדליא, שמשתמשים במודל של הסוכנות הפדרלית להגנה על הסביבה בארה"ב (EPA) לשם אומדן נזקים של אירועים סביבתיים, יש לחשב את העלויות האפשריות ארוכות הטווח של פגיעה בטבע, במערכות ביולוגיות ובבריאות ועוד שורה ארוכה של עלויות גלויות ונסתרות. עו"ד תמי גנות, ראש תחום היחידה הימית בעמותה, אומרת כי שאלת העלויות היא קריטית להתמודדות עתידית עם אירועי זיהום. "כאשר המדינה מעריכה בחסר את הנזקים הסביבתיים", אומרת גנות, "זה מביא להקטנת המשאבים שחברות משקיעות כדי למנוע אירועים כאלה. אם הנזק הפוטנציאלי היה גדול יותר, החברות היו משקיעות משאבים רבים יותר על מנת להימנע מתקלות כאלה".