במסגרת ציון יום הסביבה בכנסת, הקדישה אתמול (שלישי) ועדת הכלכלה של הכנסת שתי ישיבות מיוחדות לבחינת יישום החוק לטיפול בציוד אלקטרוני וחוק האריזות, שאושרו בוועדה בכנסת הקודמת. במהלך הדיון הודה מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, כי המשרד לא מיישם ולא אוכף כמו שצריך את החוק לטיפול בציוד אלקטרוני בגלל מחסור בתקציב ובכוח אדם. לדבריו, באכיפה עוסקים שני עובדי המשרד ועוד שלושה סטודנטים ורואה חשבון חיצוני בלבד. יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל מתח על כך ביקורת קשה ודרש לקבל בתוך 3 חודשים דיווח מפורט על ההתקדמות ביישום החוק. "לא יכול להיות ששלושה סטודנטים אחראים על אכיפה במדינה שלמה, מדן ועד אילת. הוועדה רואה זאת בחומרה רבה בעיקר בשל העובדה שמדובר בהצעת חוק שהממשלה בעצמה הגישה וקידמה", אמר.
דנציגר הוסיף כי היישום של חוק הטיפול בציוד אלקטרוני החל בשנת 2014 בה נאספה, לפי הדיווחים, 15% מהפסולת ובשנת 2015 20% מהפסולת. "לצערי ולבושתי אני לא יכול לעמוד מאחורי הנתונים ולא יודע אם הם נכונים או לא", אמר המנכ"ל. לדבריו, היעד הוא להגביר אכיפה ולהוסיף עוד 50 רשויות שיהיו חלק מיישום החוק עד סוף 2016. הוא הוסיף כי מיד אחרי החקיקה לא הוקצו תקציבים ליישום החוק וביקש את עזרת הוועדה בעניין.
ח"כ דב חנין (חד"ש – הרשימה המשותפת) הדגיש כי הצלחת חוק האריזות מאוד מוגבלת וצריך לבחון מה צריך לשפר כדי להשיג את מטרותיו. "הקולות מהמשרד להגנת הסביבה בעניין טיפול בפסולת היו מעומעמים וזה בעייתי", אמר. מנכ"ל תאגיד המחזור אסופתא, ירון ברדוגו, אמר כי חוק הפיקדון הביא למחזור של 80-90 אחוז וללא פיקדון המחזור עומד על 20-30 אחוז מחזור, וקרא להחיל את הפיקדון גם על הבקבוקים הגדולים .""תאגיד תמיר מדווח על עמידה ביעדים רק בגלל הסקטור התעשייתי", טען. מנכ"ל תאגיד אל"ה, חיים זרביב, טען כי 55% מהבקבוקים הגדולים נאספים ואמר כי המודעות של הציבור היא גבוהה בזכות ההשקעה בלמעלה מ-20 אלף מחזוריות והשקעה בפרסום. הוא הוסיף כי אין סיבה להפריד את הבקבוקים הגדולים מיתר האריזות ולהטיל עליהן פיקדון. "לבוא ולהטיל על זה פיקדון זו תהיה טריקת דלת בפרצוף של הציבור שממחזר בצורה מרשימה, כי זה מס לטובת גורמים שרוצים להגדיל את חשבון הבנק שלהם", אמר.
במסגרת יום הסביבה, גם הוועדה לביקורת המדינה דנה פעם נוספת בזיהום האוויר במפרץ חיפה – ושוב יצאה ללא בשורות ח"כ חנין ציין, "מי שאומר היום שהמצב במפרץ משתפר – הוא אותו אחד שאמר לנו בעבר שהמצב מצוין. המשרד להגנת הסביבה איננו יכול להיות המשרד להרגעת הסביבה".
יצוין שמאות פעילים סביבתיים השתתפו אתמול ביום הסביבה בכנסת, שצוין זו השנה ה-11 ברציפות ואורגן בשיתוף עם "חיים וסביבה" – ארגון–הגג של הארגונים הסביבתיים בישראל. הפעילים השתתפו בדיוני הוועדות, בטקס הגלובוס הירוק, וכן בכינוס משותף של השדולה הסביבתית–חברתית והשדולה לעירוניות, שעסק בעירוניות, קיימות ואקלים. ח"כ חנין, יו"ר השדולה הסביבתית–חברתית ויוזם ציון הסביבה בכנסת, אמר באירוע המרכזי: "המציאות הסביבתית בישראל כיום היא מציאות של סיכונים גדולים בצד הזדמנויות גדולות. רק אתמול אישרה ועדה של הכנסת את הצעת החוק הממשלתית לבניית דירות יוקרה לבעלי הון על החופים, בכסות של מלונאות, תוך חסימת הגישה של הציבור לים. גם מתווה הגז, בנוסף להיבטים הכלכליים והחברתיים הבעייתיים שלו, מייצר איומים על הסביבה הטבעית בים. אבל בצד הסיכונים, חשוב גם לראות את ההישגים. הצלחנו לזכות בהישג במאבק נגד תכנית הבנייה ההרסנית במצפה נפתוח. גם בתחום התחבורה הציבורית, אנחנו מצליחים להשיג התקדמות, אפילו שהדרך עוד ארוכה". ח"כ חנין הדגיש ש"התנאי להמשך ההישגים של התנועה הסביבתית, מקור הכוח שלה, הוא בהתגייסות הציבור מאחוריה, אותו סוג של התגייסות שראינו היום בכנסת, כשמאות פעילים הגיעו להשתתף בדיוני הוועדות, בכינוס השדולות ובשאר האירועים".