"אני כאן, קודם כל לייצג את העקרונות שלי ואת כלל הנשים והגברים החברות והחברים, הערבים הפלסטינים והיהודים הישראלים, העובדים והעובדות וכלל הציבור המאמין בדרכי השלום השוויון והצדק החברתי", כך פתחה אמש (שני) את נאום הבכורה שלה בכנסת, ח"כ עאידה תומא-סלימן (חד"ש – הרשימה המשותפת). "אני נרגשת לעמוד פה ולהמשיך את דרכם של הגדולים מחברי הבית הזה ממפלגתי, המפלגה הקומוניסטית וחד"ש, החברים תאופיק טובי, מאיר וולנר, תאופיק זיאד, אמיל חביבי, ויבדלו לחיים ארוכים תמר גוז'נסקי ומוחמד ברכה ושאר החברים. גאה לעמוד כאן, ובראשי מהדהדות מילותיהן של חברותי למאבק באלימות ובכל צורות הדיכוי, נשים פמיניסטיות חזקות ערביות ויהודיות: אנחנו נהיה שם איתך על הדוכן וקולך יהיה קולנו" הוסיפה תומא-סלימן, החברה בלשכה הפוליטית של המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק"י).
ח"כ תומא-סלימן עם תלמידי בית ספר ביפו (צילום: אל אתיחאד)
עוד הוסיפה "נולדתי ילדה שישית בין שבע אחיות למשפחה קשת יום, אבא, סאמי, פועל בניין ואימא, אלכסנדרה, עובדת בביתה. ערביה פלסטינית אזרחית מדינת ישראל אישה, אימא, ועובדת מאז גיל 10 לפרנסתי. האם יש בזה תשובה מספקת למה להתעסק בפוליטיקה והאם זו לא הדרך הטובה ביותר להבנת שהאישי הוא פוליטי והפוליטי הוא האישי. גדלתי והבנתי שמכל המקומות בעולם זו היא מולדתי ואין לי מולדת אחרת, גדלתי והבנתי ששפתי היפה והעשירה, השפה הערבית, הפכה לזרה במולדתי ומנסים להשכיח אותה, הבנתי שאני, זו שחונכה בבית שכל אדם הוא עולם ומלואו ושהשמיים הם הגבול אם מתאמצים- אינני אזרחית שווה במדינה, וכן יש כמה מחסומים בדרך לעופף בשמים. ראיתי את הסבל של העם שלי, העם הפלסטיני, תחת הכיבוש הישראלי, גדלתי לתוך מציאות של מלחמה לאחר מלחמה שלא רציתי בה, והבנתי שממשלות ישראל הרצופות מחזיקות אותנו הערבים והיהודים ואת מה שהן קוראות לו 'ביטחוננו' ערובה למדיניות הרסנית אגרסיבית המשרתת אינטרסים זרים לנו. הבנתי עם השנים שלא רק אבא שלי עובד קשה כל היום, יש גם רבים אחרים כמוהו, ובכל זאת בקושי מצליחים לחיות בכבוד. והתבגרתי ולמדתי שישנן משפחות מעטות במדינה שהעושר שלהן יותר גדול מכל ממד של הגיון או סכום שאני יכולה לחלום עליו. הפערים הללו תמיד זעזעו אותי, ויותר מכל הרגיז אותי שלעוני במדינה זו יש פנים מעמדיות ואחרות לאומיות, אחרת איך אפשר להסביר שארבעים אחוז מהילדים העניים בישראל הם ילדים ערבים".
תומא-סלימן הדגישה "מבלי שניפטר משורש רוב הבעיות – הכיבוש, ומבלי לייצר הבנה חדשה למושג "ביטחון" שתכלול גישה אנושית ולא רק צבאית, שתכלול ביטחון אישי מאלימות ומפשע, ביטחון כלכלי ובריאותי, לא נתקדם לשום מקום", כמו כן "אנו המחוקקים ונבחרי הציבור נדרשים לעמוד איתנים מול גילויי הגזענות ותופעותיה המכוערות בחברה ובמסדרונות השלטון , יהיה קורבנה אשר יהיה. אני כחלק מהמיעוט הערבי שסובל מגזענות ואפליה וכאישה שסבלה מגילויי סקסיזם מבטיחה לפעול לשינוי מציאות זו ולפעול כמו שעשיתי עד היום למען זכויות האוכלוסייה הערבית , לשוויון מלא אזרחי ולאומי , למען כל ילד עני, ולמען כל עובד מנוצל , לפעול למען זכותם של הצעירים והצעירות לשוויון תעסוקתי וחינוכי , למען זכות של כולם בדיור וכמובן בזכות הזוגות הצעירים הערביים לבנות בתיהם על אדמותיהם בלי איומי הריסה ופחד מאובדן קורת גג וחלום בחיי משפחה".
לגרסה המלאה של הנאום:
http://main.knesset.gov.il/News/PressReleases/Pages/press4515q.aspx