הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות ח"כ עאידה תומא–סילמאן (חד"ש–הרשימה המשותפת), קיימה אתמול (שני) דיון בנושא "תנאי הטובלות במקוואות – אוטונומיה לנשים בטבילה". יו"ר הוועדה פתחה את הדיון ואמרה: "אני מאמינה ויודעת דבר אחד בוודאות – כי לכל אישה, בין אם היא דתייה, מאמינה או לא, יש את הזכות לקיים את המצוות הדתיות וערכיה, כשהיא מרגישה נוחות, חופש אישי ואמונה שלמה". לדבריה "יש הוראות מאוד ברורות בחוזר מנכ"ל המשרד לשירותי דת מאפריל 2014 לגבי תפקיד הבלניות, אופן ביצועו וגבולותיו. אולם, בחלק מהמועצות הדתיות נותנים הוראות שונות לבלניות, אשר לא תואמות את חוזר המנכ"ל. הזמנו את נציגי המועצות הדתיות להגיע לדיון, כדי לקדם את הנשוא ולפתור בעיות ולא בכדי להתנגח, אך הם בחרו שלא להגיע".
מתוך ההצגה "מקווה"
ח"כ רחל עזריה (כולנו) הוסיפה ש"נושא הבלניות נולד כדי לסייע לאישה בטבילה ונהפך לדרך לממסד הרבני לשלוט בטבילה. הצעת החוק של חה"כ משה גפני תאפשר טבילה רק על פי השולחן ערוך והנחיות הרבנות הראשית, ועל כן היא מאוד בעייתי לנשים. לוקחים מאיתנו את האוטונומיה שלנו על הטבילה. היום נשים רבות חוזרות מקיום המצווה במקווה ומודות שאינן חייבות לחזור לשם למשך חודש. יש נשים רבות שמצוות הטבילה מאוד חשובה להן, אך גם עצמאותן. אסור שהצעת החוק הפוגענית הזו תעבור". יצוין שהוועדה שמעה עדויות ממספר נשים אשר סבלו מהאופן בו התייחסו אליהן הבלניות כאשר הגיעו לטבול. אחת הנשים סיפרה כי למי שעברה פגיעה מינית ההתפשטות בפני הבלנית היא פגיעה קשה מאוד בפרטיותה: "כשפולשים למרחבי הפרטי ברגע הכי חשוב, חשוף ואינטימי, כשאני מול אלוקיי, בשבילי זה מבטל את הקדושה ואני נשארת רק קליפה. אח"כ מגיעים הפלאשבקים והטבילה הופכת מרגע רוחני לרגע איום. אישה אחרת סיפרה כי בשל היותה רפורמית גורשה ממקווה ובמקרה אחרת סירבו להכניסה למקווה ואף הזעיקו שתי ניידות כאשר סירבה ללכת. "כפי שלא יעלה על הדעת להתנות את קיום מצוות הנחת תפילין לגבר, כך לא הגיוני להתנות את מצוות הטבילה לאישה", אמרה.
נציגת ארגון "קולך", סיוון לייב–יעקבוסון, אמרה בדיון ש"הצעת החוק של חה"כ גפני ואחרים מרחיבה את הסמכות של הרבנות הראשית מפיקוח על מבני המקוואות לפיקוח על הליך הטבילה עצמו. התקנות בחוזר מנכ"ל המשרד מדגישות כי מהות וכשרות הטבילה הן באחריות הטובלות, ותפקידה של הבלנית הוא לסייע לטובלות לקיים את הליך הטבילה כהלכתה, אך הליך זה אינו באחריותה".
יו"ר הוועדה, ח"כ תומא–סלימאן, סיכמה את הדיון ואמרה: "בואו נהיה כנים, זה לא עניין דתי, אלא מאבק על פרשנות ועל הפטריארכיה הקיימת בתוך הדת, ואני כל חיי אאבק בפטריארכיה. הוועדה רואה בתיקון החוק פגיעה חמורה באוטונומיה של נשים וקוראת להתנגד לו. השר לשירותי דת גילה אוזן קשבת לנושא נפגעות תקיפה מינית, והחל בתכנית של הכשרת רבניות להתמודדות עם הנושא ואנו מקוות כי גם בנושא זה יגלה אוזן קשבת. הוועדה פונה למשרד לשירותי דת ומבקשת כי תוגדר כתובת ברורה, עם סמכויות אכיפה, לתלונות כאשר הוראות חוזר המנכ"ל לא מקוימות. כתובת זו צריכה להופיע בשלט בכל מקווה, בו גם מפורטות בשפה ברורה הוראות החוזר. הוועדה תפנה לרבנות הראשית בכדי שתקיים דיון ציבורי בהצעות שהן דנים עליהן לנושא פיקוח הבלניות על הטבילה. הם חייבם לשמוע את עמדת הנשים, ולו רק כדי להבין אם הצעותיהם בכלל יישומיות. חשוב לומר כי על אף אחת מאיתנו, גם מי שנפגעה מבלנית, לא מקובלת פגיעה בתנאי העסקתה של אישה אחרת. אי ההכשרה והשכר הנמוך יוצרים אישה מוחלשת, עליה ניתן לכפות הוראות. לא ניתן לתקוע טריז בין הנשים".