הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות ח"כ עאידה תומא-סלימאן (חד"ש-הרשימה המשותפת), דנה אתמול (שלישי) בבעיית תקצוב ליגת העל לנשים בכדורסל. יו"ר הוועדה אמרה בפתח הדיון: "הספורט הוא עוד אחד המחוזות בו נשים נלחמות לנפץ את השליטה הפטריארכלית. שנים רבות נשים הודרו מענפי ספורט תחרותיים פופולאריים, ונדחקו לענפי ספורט 'יפים'. אינני מבנה גדולה בספורט, אבל בזכויות ומעמד נשים אני מבינה, ואפליית התקצוב פה זועקת לשמים".
רו"ח איריס שטרק, יו"ר מנהלת ליגת העל, הוסיפה: "יש לנו פה ספורט קבוצתי מוביל בישראל עם 4,000 שחקניות ששואפות להגיע לליגה, שבה יש רק שמונה קבוצות עם מאה שחקניות בגלל בעיית התקציב. חוסר השוויון התקציבי ואפליית כדורסל הנשים, שנבעו כנראה מסיבות היסטוריות, התקבע בקרב הגופים הממסדיים ואינו תואם למציאות של שוויון הזדמנויות לנשים בכל תחום. למה בישראל 2016 צריך להיאבק על תקציב בסיסי ולהתנהל באי וודאות? פעם התקציב שלנו היה מהטוטו, אח"כ זה עבר לאתנה, ועכשיו זה עבר למשרד התרבות והספורט".
כדורסל נשים (צילום: הפעול פתח תקווה)
יצוין ששחקניות, מאמנים ומנהלי קבוצה הגיעו לדיון כדי להביע את תמיכתם במאבק המנהלת, יחד עם חברי הכנסת. שחקנית נבחרת ישראל, ליעד סואץ-קרני, אמרה: "אנחנו השחקניות יודעות שהמאבק הוא בשבילנו ובשביל הדור שאחרינו, שמסתכל עלינו כדוגמה. בזמן השביתה קיבלנו המון תמיכה מאוהדות צעירות שלנו, ששמחו שאנו לא מוותרות על מה שמגיע לנו". לדברי אורה גלזר, יו"ר קבוצת מכבי רמת חן: "אנחנו כבר נערכים לפתוח את הליגה ואני אמורה להחתים שחקניות, שרוצות להתפרנס. אני לא יודעת כמה אני יכולה לשלם להם כיוון שאני עוד לא יכולה לסגור את העונה הקודמת בשל חובות".
מאמן הכדורסל, אלי רבי, הדגיש: "אני פה פעם רביעית בכנסת וכל פעם אני אומר שעוד כמה שנים נשב פה ונגיד אותו דבר. הפעם אני אומר שזו פעם אחרונה כי להערכתי, כמי שבליגה הרבה שנים, הפעם הליגה תיסגר אם לא יימצא פתרון אחר. המדינה היא הריבון, ועם כל הכבוד לאנשים במנהל הספורט ובטוטו, אם האנשים שהמדינה ממנת אותם ונותנת להם שכר, לא יכולים לדאוג לחלק שווה מהעם, הם פשוט נכשלים בתפקידם. כנראה שרק אם יתנדנדו פה כיסאות של כאלה שמתעלמים מנשים, נצליח".
יו"ר הוועדה, ח"כ תומא-סלימאן, סיכמה את הדיון ואמרה: "המצב אינו סובל עוד פתרונות זמניים, שכן אנו לפני קריסה טוטאלית של הענף, והאחריות היא של משרד התרבות והספורט. מדברי המשרד אפשר להבין כי המועצה הלאומית לספורט או אתנה הם גופים נפרדים ממנו, אך הוא השולט בהם. המשרד חייב לקבל החלטת מדיניות שהוא מציל את הענף. משרדי ממשלה מעבירים פה מיליארדים ברגע, אך בשביל 800 אלף שקל גוררים רגלים חודשים! אני אפנה לשרת התרבות שתיקח את הנושא כפרויקט אישי, כי אני יודעת שכאשר היא מסמנת לעצמה מטרה, היא יודעת לבצע, וזהו האינטרס שלה מעל הכל שיהיו בישראל ענפי ספורט מגוונים אשר ייהנו מיחס שוויוני. חייבים לשמור על ליגת העל קיימת עד שיגיע הניצחון הראוי בבג"ץ".