הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי קיימה אתמול (שלישי) דיון בנושא "נשים בעסקים קטנים ובינוניים", במסגרת יום העסקים הקטנים שצוין היום בכנסת. יו"ר הוועדה, ח"כ עאידה תומא סלימאן (חד"ש – הרשימה המשותפת), פתחה את הדיון ואמרה: "הסטטיסטיקה מראה שרק 4% מהעסקים הקטנים במדינה הם בבעלות נשים, ורק 20% הם בבעלות משותפת של גברים ונשים. זאת, כאשר העסקים האלה מונים 97% מהעסקים במדינה, ומכאן ברור שהייצוג הזה לא הולם. החסמים שעומדים בפני נשים בקיום ופיתוח עסקים קטנים הם רבים ושונים מאלה שעומדים בפני גברים. ננסה להתייחס לחסמים האלה, וגם ננסה לחשוב על החקיקה הקיימת, והאכיפה שלה, כמו למשל האם באמת מתבצע תעדוף עסקים המנוהלים על–ידי נשים, כפי שמופיע בחוק חובת המכרזים?".
עו"ד שלי דביר, מנכ"לית "שותפות" – קואליציית ארגוני נשים לצדק תעסוקתי, הוסיפה שנשים "הן 52% מהאוכלוסייה, אך אחוז הבעלות של נשים בעסקים הוא 4% בעוד בארה"ב הוא 29% – זה פער נוראי. כמו כן, נשים מהוות 8.7% מבין העוסקים העצמאיים בארץ. הקמת אגף המיועד לעסקי נשים, במסגרת החקיקה למיסוד הסוכנות לסיוע לעסקים קטנים ובינוניים, היא קריטית, וברשות לעסקים קטנים ובינוניים בארה"ב יש אגף כזה. בנוסף, אנחנו רוצות חקיקה שמבטיחה כי יוקצה אחוז מסוים מתקציב הרכש של המדינה לעסקים המנוהלים ע"י נשים". לגבי חוק חובת המכרזים ששאלה יושבת הראש", המשיכה עו"ד דביר ואמרה "פנינו בשאילתה לפי חוק חופש המידע למשרד המשפטים והתשובה הרשמית שקיבלנו היא שהסעיף הזה יושם בדיוק אפס פעמים מאז נחקק". עו"ד ז'נט שלום, נציבות שיוון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה, השיבה לעו"ד דברי ואמרה: "מתבשלת במשרד המשפטים הצעת חוק שתתקן את חוק חובת מכרזים שתתעדף אוכלוסיות מסוימות".
פאדיה דאוד סיפרה לחברות הוועדה "אני בעלת מסעדה בכפר יאסיף. היו לי הרבה קשיים עד שהגעתי למקום הזה, גם מהבית וגם מכלל מהחברה. רציתי לצאת לעבודה ולא היו לי הרבה אופציות ולכן הייתי צריכה ליצור לעצמי את המקום הזה. יש לנו בעיית אשראי כי לא מתייחסים לנשים כישות נפרדת, אלא תמיד קושרים אותנו עם הבעל, ותמיד מבקשים מאתנו ערבויות בשווי גבוה יותר מההלוואות שאנו יכולות לקבל".
יו"ר הוועדה סיכמה את הדיון ואמרה: "הוועדה תפעל לשינוי החוק של הסוכנות לעסקים קטנים, בכדי להקים מחלקה אשר תיוחד לסייע לעסקים בניהול נשים. כמו כן, נמשיך לעקוב אחר הנושא של צביעת חלק מתקציבי הרכש של גופי המדינה, כך שייועד לקנייה מעסקים בניהול נשים, ואחר תנאי הסף של מכרזים ממשלתיים – שהרי אם לא עוברים את הסף, אין אפשרות לעשות העדפה מתקנת". כמו כן, "הוועדה תקבע בדיקה עם הביטוח הלאומי לגני נושא תשלומי המזונות והשפעתם על כלל התנאים של נשים. אי אפשר יותר לסבול את הגישה הזו שמנשלת את האישה מזכויותיה, למרות שהמזונות מיועדים לילדים! הנושא הזה חוזר ועולה בכמעט כל דיון שאנו מקיימים מאספקטים שונים". את הדיון סיימה ח"כ תומא סלימאן בקריאה "עודדו עסקי נשים, ובסופו של הדבר הרווח כולו יחזור לכלל החברה!".