ח"כ תומא-סלימאן קראה למאבק פמיניסטי מקיף לשיפור מעמד האשה בישראל

הוועדה לקידום מעמד האישה בראשות הח"כ עאידה תומא (חד"ש הרשימה המשותפת) התכנסה ביום רביעי האחרון. בישיבה הוצג מדד המגדר לשנת 2016 של "שוות" – המרכז לקידום נשים בזירה הציבורית במכון ון ליר בירושליםהתמונה העיקרית העולה מהנתונים: היעדר שוויון ופער מגדרי בכל תחומי החיים וגרוע מכך, היעדר שיפור ברוב התחומים בעשור האחרון.

2016-11-05_185557

לפי הנתונים שנמסרו: "הממצא הבולט ביותר המתקבל מהתמונה הרבשנתית של האישוויון בין נשים לגברים בישראל הוא יציבותו של הפער המגדרי במרבית התחומים (…) בין שנת המדידה הראשונה – 2004 ובין שנת המדידה האחרונה – 2014לא ניתן לזהות צמצום ממשי של האישוויון המגדרי. אמנם היו עליות ומורדות במהלך השנים שנבחנו, אך לא ניתן להצביע על מגמה אחידה של צמצום האישוויון למעט בתחום ההשכלה הגבוהה". כך למשללפי נתוני המחקרהשכר החודשי הממוצע של גברים בישראל לשנת 2014 היה כ-11 אלף שקל, לעומת נשים שמרוויחות בממוצע שכר של 7,5 אלף שקל בלבד, כ-67% משכרם של הגברים. באופן לא מפתיע תושבי המרכז משתכרים גבוה מתושבי הפריפריה: ממוצע השכר עבור נשים בפריפריה הוא 5,7 אלף שקל לעומת 8,7 אלף שקל אצל גברים.

בחברה הערבית הנתונים מצביעים על שכר ממוצע נמוך יותר, אך גם על פער נמוך יותר בין המינים: משכורת ממוצעת של 7,2 אלף שקל בקרב הגברים, ואילו הנשים מרוויחות כ-73% מהם עם משכורת ממוצעת של 5,2 אלף שקל. ח"כ תומאסלימאן סכימה: "השלב הראשון הוא לספור כמה נשים מצויות בעמדות השפעה וכוח. השלב השני והחשוב הוא לבחון מה בדיוק עושות אותן נשים לשינוי המצב וצמצום הפער. חייבות לקיים מאבק פמיניסטי כוללני שמתייחס לכלל ההיבטים. מקווה שבמדד של שנה הבאה תהיה התייחסות גם לסוגיות של דת ומדינה וגם לנושא נשים וצבא".