ח"כ תומא-סלימאן מצטרפת לקמפיין לביטול הצעצועים הממוגדרים

יו"ר הוועדה לקידום זכויות נשים ולשוויון מגדרי של הכנסת, ח"כ עאידה תומאסלימאן (חד"ש הרשימה המשותפת", מצטרפת לקמפיין לביטול הצעצועים הממוגדרים. לדבריה "אישה לא נולדת אישה, אלא נעשית אישהומה שעושה אותה לאישה הם בין היתר הצעצועים איתם הרשו לה לשחק בילדותה. לכן שמחתי מאוד לשמוע על הקמפיין בו פתחו קבוצת תלמידות ותלמידים מביה"ס הדמוקרטי 'קהילה' מול 'טויס אר אס' במטרה לבטל את מחלקות 'הבנים' ו'הבנות' באתר האינטרנט ובסניפי הרשת בארץ".

2016-04-05_194156

ועוד "במכתב ששלחתי למנכ"ל 'טויס אר אס' ישראל הצטרפתי לבקשתם של תלמידות ותלמידי ביה"ס 'קהילה'. אני מאמינה כי על כתפי כל אדם אשר תחום עיסוקו קשור לעולם הילדות מוטלת האחריות החינוכית להנחיל לילדינו תפיסות מגדריות שוויוניות ומאפשרות. חלוקה מגדרית של צעצועים מובילה בסופו של דבר לחלוקת תפקידים מגדרית תנו לילדים להחליט במה הם רוצים לשחק".

בדף הפייסבוק של קמפיין נאמר "אנחנו תלמידות ותלמידים מביה"ס הדמוקרטי 'קהילה' בדרום תל אביב, ויצאנו למאבק נגד מחלקות ״בנים״ ו״בנות״ בחנויות צעצועים. אנא הצטרפו למאבקנו! יכנסו לאתר טויס אר אס ישראל תראו מיד בתפריט כפתור 'בנים' וכפתור 'בנות'. לבנים מוצעים משחקים כגון כלי עבודה, בילוש, רכב וכמובן כלי נשק, ואילו לבנות מוצעים משחקים כגון בובות, ציוד לבית ואביזרי אופנה. למה זו בעיה? זו בעיה מכמה סיבות: התפתחותית, שיווקית וסטריאוטיפית".


לדברי התלמידים קיימת חשיבות של המשחק בעת ההתפתחות. "משחק הינו חשוב להתפתחות תקינה של ילדים, כאשר משחקים שונים תורמים לסוגים שונים של התפתחות. משחקי חשיבה ובניה חשובים לפיתוח מיומנויות כגון פתרון בעיות ופיתוח תפישה מרחבית; משחקי תפקידים מפתחים יכולות חברתיות; משחקי יצירה חשובים לפיתוח המוטוריקה העדינה וקשב. בנות ובנים כאחד זקוקים להזדמנויות להתפתחות בכל התחומים הללו, אבל כשמשחקים מסוימים משווקים כמשחקי בנים בעוד אחרים משווקים כמשחקי בנות, במקרים רבים לא יזכו ילדים לפתח את מלוא טווח היכולות שלהם".


גם לגבי השיווק ישנן טענות קשות. "האופן שבו צעצועים מתויגים משפיע על הרגלי הקניה. הרבה א/נשים יחושו שלא בנוח לקנות לבן צעצוע ורוד, או לבת צעצוע עם הכיתוב ״לבנים״. לפעמים קל פשוט לא לשים לב לחסרונן של ערכות מדע מאזור הבנות בחנות, או ערכות יצירה באזור הבנים. ילדים מפנימים את המסרים הללו, אודות במה אמורים להתעניין בנים ובמה בנות. ילדים מחפשים תבניות וחוקים חברתיים. חוקי המגדר מופנמים באותו אופן בו מופנם המסר 'אסור להרביץ'. הגבולות הנוקשים הללו מרחיקים ילדים מהעדפותיהם הטבעיות, ויוצרים קר פורה לתופעות של בריונות".


בנוגע לדימויים: "ילדים לא נולדים עם ציפיות אודות הקריירה העתידית שלהם או אמונות ביחס לערך עבודתם, אך הסטריאוטיפים שאנו רואים בשיווק צעצועים מתחברים להיעדר השוויון בעולם המבוגרים. עד לסוף גיל בי"ס יסודי, מחקרים מראים שלילדים יש כבר תפישות מגובשות לגבי סוגי עבודה ראויים לבנות ולבנים. אלו תפישות שקשה מאד לשנות לאחר מכן. אלמנטים של זוהר ויופי בצעצועים גולשים בקלות לדגש רב מדי על הופעה חיצונית; נקודת המוצא של פרסום צעצועי בנים, לפיה בנים הם פרועים, מלוכלכים, מחוספסים, ומעוניינים רק באקשן ואלימות, מעביר מסר לבנים רגישים ויצירתיים יותר שהם כנראה לא בנים כמו שבנים אמורים להיות". "המאבק שלנו הוא לביטול מחלקות הבנים והבנות בחנויות צעצועים. בחרנו להתחיל מרשת טויס אר אס, מכיוון שזו רשת בינלאומית, אשר במדינות רבות, למשל ארה"ב, בריטניה ושבדיה, כבר ביטלו את החלוקה המגדרית".

הקמפיין בפייסבוק:

https://www.facebook.com/toysrnotusil