ח"כ תומא-סלימאן: יש לחולל שינוי תודעתי של המושג ביטחון

הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות ח"כ עאידה תומא-סלימאן (חד"ש-הרשימה המשותפת), דנה ביום שני על תובנות והמשך דרכי פעולה לאור תוצאות סקר תחושת הביטחון האנושי של נשים בישראל. סקר ייחודי זה, אשר נבנה על-ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת לבקשת יו"ר הוועדה, ונחשף לראשונה ביום האישה הבינלאומי, שאל מעל ל-1000 נסקרים לגבי תחושת הביטחון שלהם בשמונה תחומים: ביטחון כלכלי; ביטחון תעסוקתי; ביטחון בריאותי; ביטחון סביבתי; ביטחון פוליטי; ביטחון קהילתי; ביטחון במרחב הציבורי וביטחון אישי.

2016-05-25_192923

יו"ר הוועדה הדגישה בדיון כי תפיסת הביטחון בה עוסק הסקר היא של ביטחון אנושי ולא לאומי. "ביטחון לאומי, צבאי, עוסק בביטחון המדינה והטריטוריה בזמן שביטחון אנושי שם את האדם במרכז העניינים ומסתכל על כלל האספקטים שנותנים הרגשה של ביטחון .שיח הביטחון הלאומי מאפשר לגנרלים להדיר אותנו מהדיון ואף מהרבה תקציבים, וכאשר נבין שגם ביטחון כלכלי וביטחון תרבותי חשובים לא פחות, התקציבים ישתנו בהתאם, והגנרלים יגלו שיש להם לא מעט מה ללמוד", אמרה יו"ר הוועדה. היא הוסיפה כי: "אם מצרפים לזה את הממצא בסקר שיותר מ-50% מהאוכלוסייה חוששת להיפגע ממוסדות המדינה, ברור כי נדרשת כאן עצירה למחשבה".

לדברי עו"ד נטע לוי מעמותת "איתך-מעכי": "באוכלוסיות שבהן יש פחות ייצוג של נשים בספירה הציבורית והן פחות נוכחות במוקדי קבלת החלטות, כמו ערביות וחרדיות, זה ניכר בצורה ברורה לאורך כל הסקר הזה. אחד הכלים שיש לממשלה היא החלטה 2331 לגבי גיבוש תכנית פעולה לפי החלטה 1325 של מועצת הביטחון של האו"ם, העוסקת בדיוק בכך". יו"ר הוועדה הצטרפה לדברים וציינה כי עד כה הוועדה מטעם הממשלה, אשר אמורה להחליט על אופן הטמעת ההחלטה במשרדי הממשלה, טרם התכנסה פעם אחת".

ח"כ דב חנין (חד"ש – הרשימה המשותפת) הדגיש ש"דיון זה, והעיסוק בנשוא זה, הוא בעל תרומה משמעותית לכל תפיסתנו והבנתנו את החברה הישראלית. זוהי חברה שחיה בפחד, וזה איום ונורא. לצערי יש גם אנשים שבונים את הפוליטיקה שלהם על הפחדים. יש מופעים שונים לבעיית חוסר הביטחון של נשים בישראל, פיזי, מגזרי, כלכלי, חברתי ועוד. אחד האתגרים החשובים ביותר שלנו הוא להתמודד עם הפחד הזה ולייצר חברה שאנשים ירגישו בה יותר ויותר בטוחים".

יו"ר הוועדה, ח"כ תומא-סלימאן, סיכמה את הדיון ואמרה: "מטרת הדיון הייתה לנסות לחשוב מה עושים ואיך ממשיכים הלאה, לאחר שהזדעזענו מתוצאות הסקר, שהיו אמורות להחריד כל אדם וכל אישה שאכפת לה מתחושת הביטחון של אזרחי ישראל, על כל גווניהם וקבוצותיהם.  זוהי רק תחילתה של הדרך של הכנסת שיח אחר לזירה הפוליטית ושינוי תודעתי של מהו ביטחון". אנו נמשיך לפתח את המדד כדי שיהיה טוב ומקיף יותר, ונמשיך לקיימו כל שנה, בכדי שנוכל לראות אם אנו מתקדמות בכיוון הנכון או נסוגות. הסקר, כמובן, אינו מלמד רק על מצב הנשים, אלא גם על מצב האוכלוסייה כולה ומצב הגברים. הוועדה ואני נפעל בכדי להנגיש את ממצאיו החשובים לציבור. אני קוראת מכאן למשרדי הממשלה השונים, וגם אפנה אליהם, לקבל מאיתנו את המידע והתוצאות המלאות של הסקר, אשר יש בהם אפשרויות פילוח רבות, ובהחלט יכולים להיות בסיס לתכניות עבודה בכל אחד ממשרדי הממשלה", הדגישה.