הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי קיימה השבוע דיון בנושא הטרדות מיניות ע"י נבחרי ציבור וראשי רשויות והמשך תפקודם. יושב–ראש הוועדה, ח"כ עאידה תומא–סלימאן (חד"ש – הרשימה המשותפת), אמרה בפתח הדיון: "בתקופה האחרונה היו כמה מקרים, הן חשדות והן כתבי אישום, כנגד ראשי מועצות ועיריות על הטרדות מיניות של נשים שנמצאות תחת מרותם. נשים אלה פונות ותוהות איך הן אמורות לשוב ולעבוד במקום העבודה בו הוטרדו". לדבריה "השאלה המהותית היא על כך שאין חובה בחוק להרחיק או להשעות את אותו ראש רשות שנחקר. כבר אמרתי פעמים רבות שהטרדה מינית אינה רק עניין של עבירה פלילית אלא גם של נורמות, ואנו נדון איך אפשר להקדים תרופה למכה וכן איך להגן על הנשים שכן נפגעו".
הוועדה שמעה את עדותה של עובדת מועצת עספיא, אשר התלוננה נגד ראש המועצה ווג'יה כיוף: "אני מפרנסת יחידה והגעתי למועצה כדי לפתח תוכנית נגד אלימות, ובסוף נתקלתי בהתנהגות הכי משפילה והכי אלימה. אני היום בפועל כלואה בבית שלי, עם כדורי הרגעה, בעוד ראש המועצה מתהלך כמו טווס. אני פרצתי מוסכמות חברתיות אצלנו והתלוננתי, כי אני יודעת שיש עוד הרבה נשים אחרות שרוצות". אחיה של העדה הוסיף: "אני מתפרנס מהצלת נפשות, בכיבוי אש, ובאתי לכאן להציל את הצדק של אחותי. איך זה יכול להיות שח"כ ושר מתפטרים על שמועות וראש מועצה לא? איפה הערכיות הציבורית? האתיקה החברתית".
לדברי עו"ד ליאת קליין, היועצת המשפטית של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית: "יש משהו בכוח של נציגי הציבור ומעמדם שמהווה קרקע לניצול, בדומה לשחיתות השלטונית, ואותה יד תקיפה צריכה להיות מופנית כלפיהם. זה אותו דפוס עברייני של ניצול כח. כיום אין סמכות להשעות בשל חשדות וחקירה, אלא רק לאחר הגשת כתב אישום. בראש רשות לא יכול לעמוד מישהו שיש כאלה חשדות נגדו". עו"ד נסרין מסארווה, מארגון כיאן, הוסיפה: "כיום יש ב-68% מהרשויות הערביות ממונה על מניעת הטרדה מינית, אבל רובן מעידות שאיש לא דיבר איתן על תפקידן וסמכויותיהן. צריך להשקיע בהכשרת הממונות וצריך לחוקק סנקציות נגד רשויות שלא ממנות ממונות".
עו"ד דנה גינוסר, הקליניקה לזכויות נשים בעבודה באוניברסיטה העברית, התלוננה כי: "הדיון שוב זז מהמישור הציבורי למישור הפלילי, אז אם כך, והיות שהתנכלות היא עבירה פלילית, אז אולי נכון שבכל מקרה של חקירת הטרדה, המשטרה תחויב לפתוח במקביל בחקירת התנכלות. ההטרדה בד"כ מלווה בהתנכלות, ואלי כך תיווצר יותר הרתעה ויותר אפשרויות הרחקה של הפוגע". יו"ר הוועדה, ח"כ תומא–סלימאן, סיכמה את הדיון: "אני תמיד מכבדת מאוד נשים שהיה להן את הכח והתמיכה להגיש תלונה, כי אני יודעת כמה כוחות הטלטלה הזו לוקחת. אני אומרת למתלוננת: את סוללת את הדרך לשאר הנשים ואת מחזקת אותן, ואולי יבוא יום ותגיעי לכנסת. הוועדה תבחן את האפשרויות החקיקתיות של השעיית נציגי ציבור כבר בשלב החקירה וכן של שמירת פרטיותם של מתלוננות כנגד אישי ציבור".
"הוועדה קוראת מכאן למשטרה לקיים בדיקה נוספת לעניין הרחקתו של ראש מועצת עספיא, כולל על סמך ההתנכלות, וקוראת לשלטון המקומי לאכוף את ההוראות הברורות על מינוי ממונה למניעת הטרדה מינית בכל רשות. אני פונה לציבור הערבי, ולציבור בכלל, למצות את הדין הציבורי עם כל מטריד מינית, ובטח נבחר ציבור", הדגישה.