ח"כ עטאונה: הריסת הכפר אום אל-חיראן חלק מהטיהור האתני של האזרחים הערבים

המשטרה ורשות מקרקעי ישראל הרסו הבוקר (חמישי) את המסגד באום אל חיראן, המבנה האחרון שנותר על תילו בכפר, ובכך סיימו את גירוש תושביו. זאת, לקראת הקמתו של יישוב יהודי חדש במקום, דרור. בימים האחרונים, תושבי הכפר הרסו בעצמם את בתיהם ואת רוב המבנים במקום. זאת, לאחר ביום שני האחרון ביטל בית המשפט המחוזי בבאר שבע את צו המניעה על הריסת הבתים וסתם את הגולל על תקוות התושבים.

ח"כ יוסף עטאונה (חד"ש) הגיע אום אל חיראן בטרם נהרס המסגד. "אחרי שכוחות ההרס הכריחו את האזרחים להרוס את בתיהם במו ידיהם, הם מתכוננים להרוס את המסגד של הכפר. המשטרה חטפה את אנשי הנהגת הכפר מבתיהם ואף אחד לא יודע היכן הם נמצאים", מסר והוסיף" זהו פרק נוסף בנכבה המתמשכת משנת 1948 כאן בכפרים הבלתי מוכרים בנגב, זהו פרק נוסף בסדרת הטיהור האתני והגירוש של הערבים בארץ הזאת".

יצוין ששעות לפני הפינוי כוחות משטרה גדולים הגיעו לחורה, לשם עברו מרבית התושבים, ועצרו שלושה מתושבי אום אל חיראן לשעבר ראאד אלקיעאן, ראש ועד הכפר, ואת אביו סלים ודודו עטווה. "הם דפקו על הדלתות בשלוש בלילה ועצרו אותם", סיפרה ל"הארץ" מרים אבו אלקעיאן. "מישהו אמר משהו על הפרת סדר. אני לא מבינה, הם ישנו בבית שלהם, על איזו הפרת סדר הם מדברים?". עורך דינם של השלושה, שחדה אבן ברי, סיפר כי עבר בין תחנת העיירות לתחנת המעצר בבאר שבע, אך עד כה לא קיבל מידע היכן מוחזקים שלושת העצורים.

במהלך ניסיון הפינוי ב-2017 נהרגו תושב הכפר יעקוב אלקיעאן והשוטר ארז הלוי ונפצע מירי כדור ספוג משטרתי ח"כ איימן עודה (חד"ש). שנה לאחר מכן נחתם הסכם בין תושבי הכפר לבין הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים, שבמסגרתו יעברו התושבים לחורה בתמורה לביטול כל ההליכים המשפטיים. בהחלטתה השבוע כתבה השופטת כי הסכם זה מ-2018 אינו תקף, וקראה לצדדים להגיע להסכם חדש.

המועצה האזורית לכפרים הלא-מוכרים בנגב מסרה בתגובה: "בלתי נתפס שרשות שלטונית מצהירה על מדיניות גזענית ומתגאה בה". עוד אמרו במועצה כי הרס הכפר לשם הקמת היישוב דרור הוא חלק מתוכנית החלפת אוכלוסיות בנגב, וכי "גם הציבור היהודי הדמוקרטי צריך למחות על העוול הזה, המשחית את פני המדינה". ועדת ההיגוי לציבור הערבי בנגב הוסיפה "ממשלת נתניהו-בן גביר הכריזה מלחמה על הערבים בנגב", וכי הקמת יישוב יהודי על חורבות הכפר הוא "פשע נגד האנושות לפי החוק הבינלאומי". הוועדה הודיעה כי תקיים בשבת "יום סולידריות עם אום אל-חיראן, הכפר שנפגע כתוצאה מהמדיניות הפשיסטית של הממשלה", וכי בכוונתה להקים אוהלים על חורבות הבתים כדי "להדגיש את כישלון מדיניות הגירוש באמצעות הריסת הבתים ולוודא שאנחנו נשארים בכפרינו ובנגב שלנו, ולא נוותר עליו".

לדברי ח"כ עופר כסיף (חד"ש) "נכבה וטיהור אתני מובהק שעושה ממשלת ישראל לאזרחיה תושבי אום אל-חיראן, רק כדי להקים כפר ליהודים בלבד ומיליציית הצאר חטפה שלושה תושבים מהנהגת הכפר למקום לא ידוע. מי שסירב להבין שגם בתוך ישראל מתחולל אפרטהייד ממילא לא ראה שיש אזרחים ערבים העומדים בפני סכנות קיומיות ומלחמת חורמה נגדם מצד ממשלה פושעת. מאבקנו לצדק לא ייפסק". "עוד נעיף את ממשלת הרשע והפשע", הבטיח.

מלשכת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר נמסר כי "דינו של כל בית בלתי חוקי הינו אחד – הריסה". עוד ציינו בלשכה כי "מתחילת 2024 חלה עלייה של 400% במתן צווי הריסה לבתים בלתי חוקיים בנגב, אשר נבנו על אדמות מדינה", לשון ההודעה. יצוין שלאחר הרס הכפר אום אל-חיראן, ייהרס ראס ג'ראבההסמוך לדימונה, ש-550 תושביו מיועדים להפוך לחסרי בית עד סוף דצמבר. בהמשך מתוכנן הרס של לפחות חמישה כפרים נוספים.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/132935