נשיא המדינה ראובן ריבלין נשא אתמול (שלישי) דברים בכנס הרצליה של המכון למדיניות ואסטרטגיה. מושב הפתיחה של הכנס, בנושא "התמודדות ישראל עם האתגרים המרכזיים הניצבים בפניה והסדר הלאומי החדש לנוכח השינויים האזוריים והפנימיים", התקיים השנה לראשונה בבית הנשיא בירושלים.
יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה (חד"ש) נואם, אתמול בכנס הרצליה שנערך בבית הנשיא בירושלים (צילום: כנס הרצליה)
בפתח דבריו הזכיר הנשיא ריבלין את נאומו בכנס בשנה שעברה, שבו הוא דיבר על "הסדר הישראלי החדש", שבמסגרתו החברה הישראלית מחולקת לארבעה שבטים – חילונים, דתיים לאומיים, חרדים וערבים – המתחרים זה בזה על זהות המדינה. הוא ביקש להגיב לביקורת שספג בעקבות דבריו ולכך שכינו אותו "פוסט-ציוני" ואמר: "אני ציוני מכיוון שאני מאמין בצורך ובמוסריות של בית מדיני ולאומי לעם היהודי. אני ציוני כי אני מאמין שקום מדינת ישראל מבטא באופן המזוקק ביותר את שיבתו של העם היהודי להיסטוריה ואת אחריותו לגורלו. האם אני מצפה או דורש שכלל אזרחי ישראל יהיו ציוניים? – לא".
תגובה לדברי הנשיא, שאל יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה (חד"ש) "איך אנחנו יכולים לבנות אזרחות משותפת?". "יש לנו כאב עמוק נעוץ בפנים אצל כל ערבי והוא עוולות העבר. כל כך כואב לי שאני שומע פה נרטיבים של 3000 שנה ולא מדברים על [מה שקרה] לפני 60 שנה. כל כך כואב לי עם שמימש את הזכויות הלאומיות שלו ואומר לי דבר רק על כלכלה. כדי לבנות אזרחות משותפת חייבים לדבר על העבר – ככה מקדמים את העתיד". "כנראה שהסיפור הלאומי הוא הקשה ביותר", הוסיף עודה, "להכיר בטבח בכפר קאסם להכיר בעוול שנגרם בהפקעת הקרקעות. זה אינטרס של כולנו. ככה בונים אזרחות משותפת. חייבים לדבר גם על שנת 48'. זה לא מדינת ישראל כי אנחנו בעד מדינה לצד מדינה, אבל קרו פשעים בשנת 48'. ישנה בעיה של כפרים עקורים. הם היום אזרחי מדינת ישראל, אבל לא נותנים להם לחזור לאדמות שלהם. צריך לדבר על זכויות לערבים זה מה שיחזק את האזרחות המשותפת של כולנו.
"שכחתם עם שלם – הערבי פלסטיני", המשיך, "גם לעם הזה מגיע מקום מתחת לשמש כמו כל עמי העולם. גם במידה ואתה לא מסכים אי אפשר לפסוח על העם הזה. אתם לא לבד בעולם הזה ולא לבד בארץ הזו. מדברים על פשרה היסטורית. גם העם הפלסטיני לפני 100 שנה חלם לגרש את הבריטים ולהקים מדינה". ח"כ עודה, קרא להעניק זכויות למיעוט הלאומי של הערבים-פלסטינים אזרחי מדינת ישראל. "יש לנו כאב עמוק, שנעוץ בפנים אצל כל הערבים, והוא עוולות העבר. כל כך כואב לי כשאני שומע פה נרטיב של 3000 שנה, כשהם מטיפים לי לא לדבר על העבר של 60 שנה ולדבר רק על העתיד. כואב לי שעם שמימש את הזכויות הלאומיות שלו אומר לי לדבר רק על כלכלה ואזרחים. בשביל לבנות אזרחות משותפת חייבים לדבר על העבר, כי הוא גם שאלת העתיד.