יותר מ-1,000 בני אדם השתתפו אתמול (שישי) בכנס השנתי של "שלום עכשיו", שנערך בגני התערוכה בתל-אביב. במסגרת הכנס נערכו 60 סדנאות ודיונים בהשתתפות פעילים, עיתונאים וחברי כנסת – ביניהם שני חברים בהנהגת מק"י: חברי הכנסת עאידה תומא-סלימאן ודב חנין (חד"ש – הרשימה המשותפת).
בדיון בפאנל הפתיחה התייחס יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה (חד"ש), לכך שיו"ר המחנה הציוני, ח"כ יצחק הרצוג, אמר השבוע כי ההתנתקות היתה טעות מבחינה ביטחונית אך מוצדקת מבחינה דמוגרפית: "זו אמירה גזענית כלפיי", אמר, "אנחנו נמצאים פה אחרי הנכבה, כפר קאסם ואוקטובר 2000, שאת כולם ביצע השמאל הציוני. נכון שחלק קטן מהימין קורא מוות לערבים, אבל השמאל הציוני עשה לנו את המוות". על כך העירה ח"כ שלי יחימוביץ' מהמחנה הציוני כי "זכותו של בוז'י להגיד שזו היתה שגיאה ביטחונית. אני לא מסכימה איתו. בעיני השגיאה בהתנתקות היתה החד צדדיות שלה".
ח"כ עודה נואם בכנס "שלום עכשיו" שנערך אתמול בתל-אביב, לידו ראשת מרצ, ח"כ זהבה גלאון וראשת העבודה לשעבר, ח"כ שלי יחימוביץ' (צילום: שלום עכשיו)
בדיון בשאלה היכן טעה השמאל הציוני בבחירות האחרונות ח"כ עודה ביקש מהערבים שבאולם לקום על רגליהם. שני אנשים קמו. "אני חושב שזה מגלם בעיה רצינית במחנה השלום במדינת ישראל", אמר, "אנחנו 20 אחוז מהאוכלוסייה, אנחנו לא רוצים לנטרל את הכוח הכמותי והאיכותי הזה. אפשר לקבל החלטות של מלחמה בלי האוכלוסייה הערבית, אבל אי אפשר להגיע לשלום בלי המשקל של האוכלוסייה הערבית".
עודה הוסיף כי הרשימה המשותפת טעתה כאשר לא חתמה על הסכם העודפים עם מרצ לקראת הבחירות האחרונות. "אנחנו טעינו, לא מכיוון שצריך עוד מנדט, וזה חשוב, אלא מסיבה ערכית – אם אנחנו לא יכולים לעשות כזאת ברית עם מרצ, אז עם מי אפשר? לכן אני מקבל את הביקורת". הוא הוסיף כי משנת 1948 יש בישראל שיח ביטחוני הגמוני; "אבל מאז המחאה החברתית ההמונית בקיץ 2011 התחזק בהרבה השיח חברתי והגיעה העת להוסיף את המימד האזרחי".