"אני, איימן עודה, לא מהווה איום, כמו גם חצי מיליון האזרחים שנתנו לנו את קולם" – כך אמר אתמול (שני) יו"ר הרשימה המשותפת ומזכיר חד"ש בנאום הבכורה שלו במליאת הכנסת, לצד 38 חברי כנסת חדשים נוספים. בפנותו לראש הממשלה בנימין נתניהו הוסיף עודה: "כל אזרח צריך לשמוח בהצבעה של אזרחים, להיות גאה בכך ש'נהרו לקלפי' חרף המדיניות שראש הממשלה מוביל. הקולות הללו תובעים את זכותם לשוויון אזרחי ולאומי – להם ולכל אזרחי המדינה".
ח"כ איימן עודה ביום האשה הבינלאומי, 8 במארס 2015 (צילום: אל אתיחאד)
בנאומו פרש עודה את חזונו למדינת ישראל בעוד עשר שנים: "השנה היא 2025. תוכנית העשור למלחמה בגזענות ובאי-שוויון נשאה פרי. מאות אלפי מועסקים ערבים חדשים השתלבו בשוק הפרטי, בהיי טק ובשירות הציבורי. הפערים החברתיים בין האזרחים הערבים והיהודים הצטמצמו פלאים, והכלכלה משגשגת לטובת כל התושבים. היהודים לומדים ערבית, הערבים שוקדים על העברית. תלמידים יהודים וערבים מתוודעים לגדולי אנשי הרוח והוגי הדעות של שני העמים. היישובים הערביים זכו לתוכניות מתאר, שחוסכות מתושביהם את מפח הנפש של הריסת בתיהם. במוסדות השלטון ובדירקטוריונים, במשרדי הממשלה ובבתי המשפט, אפשר לפגוש אנשים מכל שדרות החברה. פלסטין חוגגת את עצמאותה. ישראל ופלסטין מקיימות קשרי תרבות, תיירות ומסחר, שהתבססו לאחר הכרה הדדית והסכמה על פתרון צודק לסכסוך ארוך השנים"
ח"כ עודה ציין כמה דוגמאות למצוקות בחברה הערבית: ילד המתגורר בכפר בדואי לא מוכר, סטודנט שבעלי בתים אינם מוכנים להשכיר לו דירה בתל אביב, זוג צעיר הסובל ממחסור בדיור ונערה שקבלתה לעבודה מותנית בשירות צבאי. "בשמם ובזכותם אני מתייצב כאן", אמר. "אני עומד מולכם היום כנציגו של מיעוט לאומי שהמדינה ממאנת בעקשנות לקבל אותו כפי שהוא מגדיר את עצמו. הכרה בזכויות הלאומית אינה גורעת משאר האזרחים – נהפוך הוא, היא מעשירה את המרחב שאנחנו חיים בו. נמשיך לדרוש להכיר בנו כקבוצה לאומית הזכאית לשוויון מלא, אזרחי ולאומי, וניאבק על כך".
"אני חש הזדהות עמוקה עם סבלם של היהודים במשך דורות רבים", הוסיף עודה. "אני מרגיש את המועקה הרובצת על בני העם היהודי, הנעוצה בעברו, ואני מבין את החרדה שיהודים רבים חשים, אינני מקל בה ראש. אך סבלם של היהודים אינו מצדיק עוול או אפליה כלפי האזרחים הערבים וגם לא את המשך השעבוד של העם הפלסטיני בשטחים הכבושים". בהקשר זה הדגיש: "יש מי שדורשים שחברי הכנסת הערבים יפסיקו לדבר על הכיבוש. איך אני יכול להחריש מול הגורל הטראגי של בני עמי? כפלסטינים וכאזרחי מדינת ישראל, להתייצב מעל כל במה ולקרוא 'שלח את עמי'. גם אחינו זכאים לחירות. האדמה היפה הזאת טובה לכולנו, ערבים כיהודים. אם נהפוך אותה לשדה קרב היא תקיא אותנו; אם נזרע יחדיו זרעים של עתיד היא תברך אותנו בכל פירותיה".
עודה סיפר כיצד זומן לחקירה בשב"כ בהיותו בן 15 בפנותו לראש השירות דאז, ח"כ יעקב פרי (יש עתיד): "תחילה לא הבנתי את פשר הדבר, חשבתי שזכיתי באות כבוד ונמלאתי גאווה. אט-אט התברר לי האסון: חקירה רדפה חקירה. התחלתי לחשוד בכולם, התנתקתי מחבריי ונותרתי לבדי. אני פונה אליך בראש מורם, כאדם שחייו כמעט נהרסו בגלל השב"כ, ומצפה ממך להיות שותף אמיץ, למען קידום השוויון והדמוקרטיה לכלל האזרחים". בהמשך התייחס עודה לחוקים שקידם או מבקש לקדם הימין ובהם חוק החרם, חוק העמותות, חוק הנכבה, חוק האזרחות, חוק ועדות הקבלה וחוק עוקף בג"ץ ואמר כי "זו איננה רק עריצות הרוב, זו רדיפה".
עודה הזכיר בנאום את בנו בן הארבע אסיל, שנקרא על שם דודו אסיל עסאלה, שנהרג באירועי אוקטובר 2000, בשעה שלא היווה איום על איש. "החלטנו לקרוא לו אסיל כסמל לבחירה שלנו בחיים. הרי יהיה אשר יהיה, בנינו ונכדינו ימשיכו לחיות יחד בארץ הזו, ערבים ויהודים. אין לנו ברירה אלא לבחור בחיים. הבה נבחר בחיים".
לנאומו המלא של ח"כ עודה בכנסת:
http://main.knesset.gov.il/News/PressReleases/Pages/press040515-5.aspx