ח"כ דב חנין (חד"ש–הרשימה המשותפת), יו"ר ועדת המשנה לתכנון וסביבה במפרץ חיפה, הגיב אמש (ראשון) להחלטת ראש עיריית חיפה יונה יהב לחסום את הכניסה למפעלים המזהמים ולהוציא להם צווי סגירה. "חשוב שהעיריות יפעילו את כוחן נגד התעשיות המזהמות", אמר. "הרשויות המקומיות, הנבחרות על ידי ציבור התושבים, חייבות לייצג אותו באומץ ולא להיכנע ללחצים של בעלי ההון. חסימת הכניסות וצווי הסגירה הוא צעד נכון וצריך להשלים אותן בהתנגדות נחרצת של העירייה לכל התכניות להרחבת הזיהומים במפרץ". ח"כ חנין הוסיף: "אני קורא לכל העיריות באזור המפרץ לאחד כוחות עם תושבי האזור במאבק נחוש נגד הממשלה, הממשיכה להפקיר את חיי התושבים באזור".
כרזה של "מגמה ירוקה"
עוד קרא ח"כ חנין לראש הממשלה להתערב באופן מיידי: "אלה שאלות של חיים ומוות וזה מחייב פעולה מיידית. ראש הממשלה הוא האיש שמחזיק בתיק להגנת הסביבה. העברתי כבר אז את המסקנות לעיונו של נתניהו, לא כי הוא היה אז מחזיק בתיק, אלא כי אנו מתעסקים בחיים עצמם וראש הממשלה מתעניין בחיים עצמם. חשבתי שהוא הכתובת הראשונה עוד לפני השר להגנת הסביבה. נתניהו נושא כעת באחריות כפולה – כשר להגנת הסביבה וכראש הממשלה שנושא באחריות הכוללת הביטחונית, הבריאותית והסביבתית לחייהם של מיליון בני אדם במטרופולין מפרץ חיפה". ח"כ חנין הוסיף: "במאבק נחוש נגד הממשלה הממשיכה להפקיר את חיי התושבים באזור. אני קורא לחברי הכנסת מכל הקשת הפוליטית להצטרף למאבק. הגיע הזמן למדיניות שתעדיף את חיי התושבים ובריאותם על רווחי בעלי ההון".
מור גלבוע, מנכ"ל הארגון "מגמה ירוקה", קרא גם הוא לנתניהו להתערב: "בימים אלו מקודמות שלוש תוכניות מגלומניות להרחבת התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה: הרחבת בתי זיקוק פי 3, הקמה של מתחם פטרוכימי חדש בשם 'קרקעות הצפון' והקמת נמל דלקים על חשבון חופי הקריות. תוכניות אלו מקודמות בלהט רב על ידי ממשלת נתניהו בשנים האחרונות, אשר הופכת גם אותה לשותפה למפגע הסביבתי שמתרחש במפרץ חיפה. תמוה בעינינו שנתניהו המחזיק גם בתיק הגנת הסביבה וגם בתיק הבריאות ממלא פיו מים ואינו מכריז על עצירה מיידית של שלוש התוכניות". על ראש העיר חיפה, יונה יהב, הוא אמר: "מיצג המשאיות של יונה יהב מול מפעלי בתי הזיקוק בחיפה הוא מפגן של צביעות והיתממות. לא ניתן לשער שיהב שנהנה מעשרות מיליוני שקלים מהמפעלים במפרץ, לא יודע את ההשלכות הקטלניות של זיהום האוויר על חיי תושביו ובריאותם". ענבר שקד, דוברת מגמה ירוקה, הוסיפה: "אנחנו נאבקים בבז"ן כבר שנים. רק כשהנושא עושה כותרות יונה יהב מגיב. איפה הוא היה עד עכשיו? במקרה הזה אי אפשר לומר מוטב מאוחר מאשר לעולם לא", היא אמרה. "כיוון שיונה יהב בעצמו הוא אחד האחראים הגדולים למחדל הסביבתי והבריאותי, הוא שהפקיר את תושביו במשך שנים ועכשיו מנסה להסיר ממנו את האחריות כשהוא מפנה אצבע מאשימה על גורמים אחרים. אבל בואו לא נתבלבל – לא יונה יהב, לא המשרד להגנת הסביבה ולא משרד הבריאות עשו דבר כדי לעצור את תוכנית הרחבת בז"ן, הקמת נמל דלקים או תוכנית קרקעות הצפון – אלא אנחנו: ארגוני הסביבה והתושבים. ועכשיו זה הזמן לא לפרובוקציות כמו המשאיות בכניסה למפעל, אלא לתוכנית אופרטיבית שתשים סוף לבז"ן ולתעשייה המזהמת".
הוא התייחס גם להודעה של המשרד להגנת הסביבה, לפיה הם ימליצו לשר החדש שימונה לאחר הרכבת הממשלה, להכריז על אזור מפרץ חיפה כאזור מוכה זיהום. "בידי השר להגנת הסביבה מכשיר נוסף אפקטיבי, וזה הכרזה על האזור כאזור נפגע זיהום אוויר", אמר ח"כ חנין. "ברגע שעושים זאת יש מגבלה חוקית על היכולות להוסיף עוד זיהומים על אותו אזור. הדרגים המקצועיים במשרד כבר הגיעו למסקנה שאין ברירה ויש להכריז מיד על חיפה כאזור נפגע. אבל ראש הממשלה ממשיך להתעלם מהדבר הזה למרות שההמלצה כבר על השולחן. אני קורא לנתניהו לקבל באופן מיידי את ההחלטה הזו ולהכריז על מפרץ חיפה כאזור מוכה זיהום אוויר".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין, אמר: "הביקורת המועלית כיום נגד ממשלת ישראל על אחריותה לזיהום האוויר במפרץ חיפה מוצדקת. זאת, לאור העובדה שהממשלה עדיין לא הכריזה על מפרץ חיפה כאזור מוכה זיהום ובכך היא מונעת טיפול מקיף וראוי בזיהום. אולם אחריותה אינה בלעדית משום שבמקביל, מקודמות תוכניות להרחיב את מתחם בתי הזיקוק פי 3 ולהקים נמל ימי נוסף כעזר לפעילות תעשייתית זו. אדם טבע ודין פועלת לחייב את הרשויות להתמודד באופן אמיתי אל מול המפגע הסביבתי המתמשך שעולה בבריאות תושבי המקום, בין היתר בהתנגדות להרחבת המפעלים ובעתירה לבג"ץ להכריז על אזור חיפה כאזור מוכה זיהום". בארגון הוסיפו: "על הממשלה מוטל הנטל להקצות את האמצעים והמשאבים הכלכליים לשם הסרת הסכנות הבריאותיות במפרץ המאיימות על ילדינו". בארגון גרינפיס בירכו גם על ההחלטה לחסום את כניסות המפעלים: "עכשיו שהעירייה החלה לפעול נגד הזיהום בחיפה, חשוב שתגבה את הצעד שלה הבוקר הלכה למעשה, תייצג את האינטרס הציבורי בוועדות התכנון ומול רשויות המדינה. אנו מצפים מהעירייה למצות את כל ההליכים נגד המפעלים המזהמים ולהתנגד בצורה מוחלטת לתוכניות להרחבת בז"ן ולאחסון דלקים בקרקעות הצפון, שני מיזמים פטרוכימיים שעלולים להוסיף עוד זיהום משמעותי במפרץ" .
יצוין שראש עיריית חיפה יונה יהב הודיע אתמול בבוקר כי נחסמה הכניסה למפעלים הפטרוכימיים במפרץ חיפה. זאת בעקבות הסערה סביב סוגיית זיהום האוויר בעירו, שהתעוררה לאחרונה לאחר שפורסם דו"ח מיוחד של משרד הבריאות שחשף שיעור תחלואה גבוה במיוחד בסרטן באזור. לדבריו, הוצא צו סגירה מיידי לכל המפעלים המזהמים ותוגש עתירה להקפאת כל תכניות "קרקעות הצפון". "לא ניתן לדחוף למטרופולין חיפה עוד תשתיות מזהמות", הדגיש יהב. במסיבת עיתונאים בבית החולים רמב"ם הטיל יהב את האחריות למצב על המדינה. "לאור קבלת הנתונים ממשרד הבריאות, עיריית חיפה לא תאפשר פגיעה נוספת בתושבים שלה וביישובים הסמוכים", הוא אמר. "מדינת ישראל מחזיקה שני מיליון בני ערובה, ובמשך 50 שנים היא עשתה ככל העולה על רוחה, ללא שהייתה לעיריית חיפה כל נגיעה בדבר". יהב עוד הוסיף כי הקים מטה חירום בלשכתו לטיפול בנושא. "הוכחנו בעבר כי במלחמה ובניהול משברים אנו יודעים לתפקד ולהנהיג. נגמרו המשחקים – סדר היום של הנהלת העיר בוטל ואנו נעסוק רק בזה", אמר יהב. "אנו דורשים מממשלת ישראל לדעת לאלתר מה הם נתוני האמת. הילדים שלנו לא יהיו בני ערובה. בכל הנוגע לבריאותם, במלחמה כמו במלחמה – כל האמצעים כשרים".