הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות ח"כ עאידה תומא–סלימאן (חד"ש–הרשימה המשותפת), קיימה אתמול (שלישי) דיון בנושא "העובדות הסוציאליות – מעמד, אתגרים וזכויות", לציון יום העובדים הסוציאליים הבינלאומי, שצוין בכנסת. בנוכחות עשרות עובדות ועובדים הסוציאליים, נדונו בוועדה שאלות מרכזיות כגון עומס העבודה, השכר הנמוך והאלימות.
הפגנה של עובדים סוציאליים בכיכר רבין, 1 בינואר 2016 (צילום: עתידנו)
לדברי ח"כ דב חנין (חד"ש – הרשימה המשותפת) "המדיניות האנטי–חברתית יוצרת כאן הרס והעובדות הסוציאליות אמורות להתמודד עם האסונות. אנו חייבים להתנצל בפניכן על המקום ששלחנו אתכן אליו, ועל כך שחלקכן עובדות בתנאי עבודת קבלן ובעומס בלתי אפשרי. במקום לשפר את המצב, אנו מעבירים מהלכים בעייתיים, כמו הרפורמה בבריאות הנפש".
יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, עו"ס צפרא דוויק הוסיפה ש"למרות שכ-70% מהעובדים הסוציאליים הינם בעלי תואר שני, סקר שפורסם מעיד כי מעל לשליש נזקקים לעבודה נוספת. יש מעמד חדש של עניים במדינה – זה אנחנו, והכנסת צריכה לתת על הנושא את הדעת, כי כל ההערכה בסוף מתבטאת בשכר נמוך מאוד. האלימות הפיזית כלפי העובדים הסוציאליים מסכנת אותנו ואת היכולת שלנו לתת מענה ראוי לבעיות הנציבות בפנינו. האוצר צריך להקציב 42 מיליון שקל לאבטחה מקצועית, על מנת שתגן על העובדים בעת הצורך". מנהלת אגף הרווחה באיגוד העובדים הסוציאליים, עו"ס תמיר ברשתת ציינה כי אף שבעתות חירום הצורך של האוכלוסייה בעובדים סוציאליים עולה, והם פעמים רבות חוד החנית של טיפול המדינה באזרחים, עדיין מסרבת המדינה להוסיף תקנים לעובדים, גם במצב שכזה.
יו"ר הוועדה, ח"כ תומא–סלימאן, סיכמה את הדיון ואמרה: "המדיניות של הממשלות השונות מובילות להעמקת העוני, לעלייה דרמטית באלימות ולירידת מעמד הביניים". יו"ר הוועדה הגדישה ש-83% מהעובדים הסוציאליים הן נשים שתפקידן להיות שומרות הסף של החברה הישראלית. "הוועדה רואה בחומרה את מצב שכרן של העובדות והעובדים הסוציאליים ואני מקווה ששר הרווחה יטפל בנושא זה. כמו כן יש להקצות את אותם 42 מיליון שקל כדי לשפר את תחושת הביטחון של העובדים, ולהקצות משאבים נוספים בכדי לאכוף את החוק על הזכיינים, אם לא עוצרים את ההפרטה של השירותים לקבוצות המוחלשות ביותר בחברה".
בתום הישיבה מסר ח"כ חנין "גם בעבודת קודש לא קונים במכולת. מדינת ישראל מפקירה את העובדות והעובדים הסוציאליים. הם נשלחים למשימות הקשות ביותר, באזורי החורבן החברתי שמייצרת מדיניות הממשלות. הם נשלחים לשם בלי כלים, ואפילו בלי שהם עצמם מקבלים מינימום של תנאים. לפי סקר שפורסם היום, מעל לשליש מהעובדים הסוציאליים נאלצים לקבל תמיכה כלכלית נוספת. אחד מכל שישה עו"סים נעזר במשפחתו, ו-13% מהם נדרשים לעבוד במשרה נוספת מחוץ למקצוע. הסיבה ברורה – השכר נמוך מדי. ביום יום ההוקרה לעובדים הסוציאליים בכנסת, לא מספיק להודות להם על עבודתם. חייבים לפעול להפסקת ההעסקה הנצלנית שלהם ולתגמל אותם כראוי".