ועדת הכספים של הכנסת התכנסה הבוקר (שלישי) לישיבה ראשונה כדין, במטרת לדון בשורה של הצעות דחופות לסדר היום שהועברו לוועדה ונוגעות לסוגיית מונופול הגז שבידי הטייקונים וחברה רב-לאומית אמריקאית. ח"כ דב חנין (חד"ש – הרשימה המשותפת) אמר כי "אין ספק שבתחום הגז יש מונופול קיצוני. לקבוצת 'נובל אנרג'י – תשובה' יש מונופול ענק, לו העל הדמוקרטיה ועל יוקר המחיה. זה לא הון ושלטון אלא שלטון ההון". חנין הוסיף כי "כששומעים את העמדה של חברות הגז – אנו רואים איך נראית סחיטה באיומים. מה שחמור במיוחד היא העובדה שעוקפים את הכנסת בצורה דרמטית. לא רק שאין לנו אינפורמציה, אלא שמלעיטים אותנו בדיס-אינפורמציה".
הון ושלטון: עוזי לנדאו, יצחק תשובה, שמעון פרס, שרי אריסון ויובל שטייניץ שותים מים בטקס חניכת מתקן התפלה בחדרה (צילום: שיכון ובינוי)
חנין אמר כי הפתרון הוא הטלת פיקוח מיידי על מחירי הגז: "אין ברירה אלא להוריד את מחירי הגז באמצעות פיקוח. אם הם לא ירצו לפתח את המאגר צריך להחזיר אותו לידי המדינה. יש חברות אחרות שישמחו לפתח אותו".
לדבריו יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), "מחירי הגז גבוהים מאוד ואפילו כפולים מאשר מקומות אחרים בעולם. כאשר מדברים על הורדת יוקר המחייה הגז הוא חלק מרכזי, ואנו נצטרך לראות איך מתמודדים עם הנושא". יצוין שבדיון על מונופול הגז שנציגיהן של חברות הגז לא הגיעו – כפי שלא הגיעו נציגי משרדי הממשלה הבכירים. היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד שגית אפיק, ציינה בחוות דעת שהניחה על שולחן הח"כים כי "הוועדה לא הצליחה לקבל או למצוא מידע רשמי על צוות המו"מ הממשלתי שמגבש פשרה בעניין, על הישיבות שקיים ועל הפגישות של הצוות עם חברות הגז".
אפיק אף הציעה כי "נציגי הממשלה יפרטו בעניין זה ויציגו את המתווה בפני הוועדה. כמו כו, מוצע לברר עמם אם קיימים פרוטוקולים או חומר נוסף, שניתן להעביר לחברי הוועדה. כמו כן, מוצע לברר עם נציגי הממשלה והרגולטורים מדוע חזרה הממשלה בה מהמתווה שגובש בפברואר 2015 ". הממונה על ההגבלים המתפטר, פרופ' דיוויד גילה, אמר כי "לחברות הגז יש הרבה כוח מיקוח על משרדי הממשלה – יש יד על השיבר בצורה שמאיימת. אם הן לא אוהבות משהו אז הן מאיימות לא לפתח את המאגרים ונגרמים נזקים".
גילה הציע לח"כים לשקול חקיקה להסדרת הסוגיה על פני מצב של נקיטת הליך משפטי על ידי החברות. בכך התייחס לשאלתו של גפני למקרה שיהיה עימות בין חברות הגז למדינה ואמר כי "האיום הוא שאם יהיה הליך משפטי ממושך החברות לא יפתחו את המאגרים. הליך חקיקה הוא יותר מהיר שעושה צעד נחוש יותר.מאשר הליך משפטי ממושך". "המצב שנוצר גרם לי לרצות לפרוש ואני דבק בעמדתי ולא אשנה אותה". כמו כן הוא חזר על עמדתו כי "המתווה שמתגבש לא יביא תחרות כי נובל אנרג'י תמשיך להחזיק ב-25% במאגר תמר ו-40% במאגר לוויתן ולא תהיה תחרות בין המאגרים הגדולים. לקוח יתקל ב'נובל' גם כאן וגם כאן", הדגיש.