בדיון סוער בוועדת הפנים דנו היום (שני) ח"כים בתוכנית גירוש מבקשי המקלט מישראל לאפריקה. שר הפנים אריה דרעי התייחס בדיון להסכם עם המדינה השלישית, אליה אמורים להישלח מבקשי המקלט. דרעי אמר כי גם אם הגירוש יבוצע בכפייה – המדינה השלישית תהיה מוכנה לקלוט את מבקשי המקלט. במהלך הדיון, אמר דרעי כי "גם אם מדובר בגירוש בכוח למדינה שלישית, התשובה היא כן, כן, כן!".
שולה קשת, תושבת דרום תל–אביב, סדרנים הוציאו אותה הבוקר בכוח מישיבת ועדת הפנים של הכנסת (צילום: עומדים ביחד)
השר לא שב לדיון לאחר שהוצא להפסקה ולא ענה על שאלות חברי הכנסת. מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה פרופ' שלמה מור יוסף הוסיף בדיון: "אנחנו לא שולחים אף אחד אל מותו, אנחנו שולחים אותם למדינות בטוחות". מבקש מקלט התפרץ לדבריו ואמר: "הדוד שלי נפטר בדרך ללוב". מבקש המקלט, כמו גם שישה ח"כים, הוצא מהדיון. בנוסף, מור יוסף אמר כי "נשים, הורים וילדים לא יגורשו בשלב הזה". כשנשאל על ידי ח"כים: "בשלב הזה?", חזר והדגיש: "בשלב הזה".
ח"כ דב חנין (חד"ש – הרשימה המשותפת) אמר במהלך הדיון כי "יש מצוקה מאוד קשה בדרום תל אביב, והקורבנות שלה הם התושבים ומבקשי המקלט. אבל במקום שהמדינה תציע פתרונות, היא משסה אותם אחד בשני. המדינה השקיעה מיליארדים בחולות במקום להשקיע בדרום תל אביב. חסרים פה עובדים בבניין, בסיעוד, במלונאות ומשרד הפנים מייבא עשרות אלפי עובדים. ההסכם הלא גלוי עם המדינה השלישית הוא לא במקרה לא גלוי. יש מלא מה להסתיר".
ח"כ חנין שאל את דרעי על מעמדם של מבקשי המקלט מדרפור. "דיברתם על 500 פליטי דרפור שאתם נותנים להם מעמד תושב ארעי, נוסף ל-500 של ממשלת אולמרט. מה קורה עם 2,100 שלפי המספרים שלכם גם כן הגיעו מדרפור?". עוד השווה חנין נתונים על מצב הפליטים בעולם לעומת ישראל: "לפי המספרים, הוכרו בישראל 11 פליטים מסודאן ואריתריאה, בזמן שבעולם אחוז ההכרה בפליטים מאריתריאה מגיע ל-87%. מה הסיבה לפער הזה? האם לכל העולם מגיעים פליטים, ואלינו אנשים שהם לא פליטים?".
כאמור, חברות הכנסת סתיו שפיר ומרב מיכאלי (המחנה הציוני), חברי הכנסת עיסווי פריג', מיכל רוזין ותמר זנדברג (מרצ) וח"כ אורן חזן (הליכוד) הוצאו מהדיון בידי יואב קיש (הליכוד). קודם לכן הוצאה ממנו שולה קשת, תושבת דרום תל אביב המתנגדת לגירוש.