ח"כ חנין: אפליה בלתי נסבלת במכללת קיי שבנגב

 

"זו אפליה בלתי נסבלת, המזכירה ימים אפלים ובהם הונהגו 'נומרוס קלאוסוס' כדי למנוע גישה להשכלה אקדמית של יהודים. מי שהנהיג מדיניות כזו, חייב להתפטר מתפקידו ולבקש סליחה מהאוכלוסייה הערבית הנפגעת". כך הגיב ח"כ דב חנין (חד"ש) לפנייתם של הורים בדואים בדרום שהתלוננו על אפליה הקיימת בתנאי הקבלה במכללת קיי לחינוך שבבאר-שבע.
 
"באתי לרשום את הבת שלי למכללת קיי בבאר שבע וראינו שם שלטים, לפיהם תלמידים יהודים יכולים להתקבל ללימודים מבלי לעבור מבחן פסיכומטרי", סיפר עבד אבו שארף מהיישוב הבדואי חורה שבנגב. "הבת שלי לא התקבלה כי לא היה לה ציון מספיק בפסיכומטרי. חסרות לה 10 נקודות, אבל אם התלמידים היהודים לא צריכים לעבור את המבחן, למה היא כן?" קבל אבו שארף. האב המתוסכל פנה להנהלה. לדבריו, "שם לא הכחישו את העניין. הם אמרו לי שחסרים מורים במגזר היהודי ולכן הם מקלים על תלמידים יהודים ללמוד הוראה".
 
אבו שארף סייע בעבר לתלמידים מהמגזר הבדואי להתקבל ללימודים במוסדות אקדמאים, אך לדבריו, מעולם לא נתקל בתשובה שכזאת. "פנו אלי בנות שלא התקבלו וסיפרו שהציעו להן להמתין שנה בבית. אמרו שיש יותר מדי בדואים במכללה. זה נשמע הכי אנטישמי וגזעני. אם ככה היו מתנהגים אל היהודים באירופה, כל העולם היה על הרגליים". אבו שארף פנה בנושא לח"כ חנין (חד"ש).

נשיא המכללה פרופסור שלמה בק אישר שאכן קיים נוהל קבלת תלמידים כפי שתואר ובשיחה עם כתב האתר "וואלה" אמר: "הסיבה היא, שיש הרבה מאוד תלמידים מהמגזר הבדואי ואין לנו מקום בלתי מוגבל", הסביר פרופ' בק, "יש לנו יכולת קליטה מסויימת וכדי להתאים את מספר התלמידים אליה, היינו צריכים לנקוט באמצעים כדי לקבל את המתאימים ביותר. תוכנית הלימודים עבור מגזר זה היא שונה ומותאמת במיוחד לאור צרכי השפה והתרבות. יש לנו חמש פניות על כל מקום פנוי ואנחנו חייבים להיערך בהתאם".
 
לדברי פרופ' בק, הצבת תנאים כאלה תואמת את הנחיות משרד החינוך: "תלמידים יהודים מתקבלים ללא מבחנים פסיכומטריים, אם יש להם תעודת בגרות מתאימה. תנאי הקבלה אינם יכולים להיות שוויוניים, כי מספר המועמדים אינו שוויוני".
 
במשרד החינוך דחו בתגובה את טענותיו של פרופ' בק: "בהתאם להבהרת משרד החינוך, חל איסור מוחלט על כל אפליה שהיא בהליך קבלת סטודנטים למכללות להכשרת עובדי הוראה. יתרה מכך, על פי מדיניות משרד החינוך, יש לתת העדפה מתקנת לטובת המגזר הלא יהודי בהליכי הקבלה ללימודים מתוך מגמה לבנות כוח עתודה בתחום ההוראה לטובת מגזר זה".