ח"כ דב חנין: בישראל אין תקנות המחייבות בדיקת הימצאות רעלים מסוימים במזון

 

"מדינת ישראל, בניגוד למדינות המפותחות בעולם, עדין  איננה בודקת  ואינה מתייחסת לתכולת הדיאוקסינים ו-PCB,  חומרים המסוכנים מאד גם בריכוזים נמוכים, במזון המשווק בישראל". כך אמר ח"כ דב חנין (חד"ש), בכנס שנערך במכון הישראלי לאנרגיה וסביבה בתל אביב. ח"כ חנין, יו"ר השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, שהשתתף בכנס הארצי השני בנושא "דיאוקסינים ו-PCB בשרשרת המזון", הדגיש כי "הנושא פרוץ לחלוטין, לא ייתכן כי מזון המיוצא מהארץ לחו"ל יעבור בדיקות ואילו המזון המשווק בישראל יעבור ללא בקרה ופיקוח. בכוונתי להגיש הצעת חוק שתסדיר את הנושא, ואני קורא למשרדי הממשלה לתמוך בהצעת החוק ולהביא לפיקוח יעיל על נוכחות דיאוקסינים במזון, באוויר, בקרקע ובמקורות המים".

 

ד"ר גיל כץ, מומחה בתחום הדיאוקסינים וה– PCB, שיזם וארגן את הכנס, ציין בדבריו כי בעולם מקובעים ערכים  לרמת דיאוקסינים המותרים לתצרוכת אדם ביום ו/או ריכוזם במוצרי מזון. הדיאוקסינים, הידועים כמחוללי מחלות קשות בריכוזים קטנים מאד, מצטברים במרכיבי השומן והשמנים שבמזון ואותם יש לבדוק ולפקח. הדיאוקסינים מצטברים במוצרי מזון רבים כדוגמא שומן בשר, עוף דגים, שמני מאכל, אבוקדו, ביצים, מוצרי חלב וכדומה. כל המזונות הללו ואחרים משווקים בישראל ללא בדיקות מסודרות ומוסדרות של ריכוזי דיאוקסינים ו-PCB.

 

הדיאוקסינים הינם חומרים יציבים במיוחד, המוכחים כמהווים סכנה לבריאות האדם כבר בריכוזים נמוכים ונפלטים לאטמוספרה כתוצרי לוואי של תהליכי שריפה תעשייתית, שריפת עצים וצמחיה ושל תהליכי יצור כימיקלים אורגניים שונים, כמו חומרי הדברה, חיטוי וכדומה. בכנס הובהר כי למרות הסיכון הרב שבחשיפה לדיאוקסינים הקיימים במוצרי מזון מהחי ומהצומח, בישראל אין כיום תקנות המחייבות בדיקות שגרתיות לנוכחות דיאוקסינים במוצרים אלה. בישראל לא מתבצעות כיום בדיקות מסודרות על פי תקנות לזיהוי דיאוקסינים ו-PCB במוצרי מזון וגם רמת המודעות לנושא עדיין נמוכה ביותר. ח"כ חנין ציין כי הנזק הבריאותי הפוטנציאלי הרב מחייב החלטה מיידית על ביצוע בדיקות באופן שגרתי לכל מוצרי המזון מהחי והצומח הרלבנטיים וכי בכוונתו להגיש בקרוב הצעת חוק שתסדיר את הנושא.