ח"כים ביקשו להקים אגודת ידידות עם קובה; היו"ר הכנסת השיב בשלילה

בקשה בכנסת להקמת אגודת ידידות פרלמנטרית בין הכנסת בישראל לבין הפרלמנט של קובה הוגשה השבוע. את הבקשה הגישו חברי הכנסת דוד ביטן ויואב קיש מהליכוד. אולם יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין דחה את הבקשה "מאחר ואין לישראל יחסים דיפלומטיים עם קובה."

2015-11-19_203607

בית הכנסת בהוואנה, בירת קובה (צילום: פרנסה לטינה)

ח"כ ביטן אמר ל"מעריב" כי הגיע העת לחדש את היחסים עם קובה בעקבות הפרשת היחסים בינה לבין ארצות הברית. לדבריו, "ארצות הברית הפסיקה לאחר עשרות שנים את החרם על קובה וחידשה את היחסים הדיפלומטיים אתה. הגיע העת שגם ישראל תחדש את היחסים וכצעד לקראת המהלך הזה תוקם בכנסת אגודת ידידות עם קובה". הוא הוסיף כי סיבה נוספת לצורך בהקמת אגודת ידידות היא קיומה של קהילה יהודית קטנה בהוואנה בירת קובה. לדבריו, המחלקה לקשרי חוץ בכנסת הודיע לו כי יו"ר הכנסת מתנגד להקמת אגודת ידידות בשל היעדר יחסים דיפלומטיים בין שתי המדינות. "פניתי אליו היום במליאה וביקשתי ממנו שיאשר את הבקשה ואני מקווה שיו"ר הכנסת יבחן אותה בחיוב", אמר ח"כ ביטן. יצוין שבישראל פועל, מזה עשרות שנים, הוועד לידידות ישראלקובה.

שאלת החרם של ארה"ב על קובה הסוציאליסטית – הנמשך כבר מאז ראשית שנות ה-60 של המאה הקודמת – עמדה ב-29 באוקטובר האחרון שוב במוקד הדיונים של העצרת הכללית של האומות המאוחדות. רק שתי מדינות תומכות בעקביות בהמשך המצור הממושך על קובה: ארה"ב וישראל. שתיהן הצביעו בעצרת הכללית של האו"ם מדי שנה מאז 1991 נגד החלטה התובעת את ביטול החרם. החידוש שנרשם בחודש שעבר הוא שכל המדינות בארגון הבינלאומי תמכו בהסרת החרם ולא היו נמנעים. כאמור, רק ארה"ב וישראל נותרו בודדות בתמיכה בחרם, חרף העבודה שממשל אובמה הודיע שיפעל להסרתו. זאת, לאחר חידוש הקשרים הדיפלומטיים בין המדינות בחודש יולי האחרון. מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, הודיע מעל דוכן מליאת האו"ם כי עד עתה החרם גרם לנזק כלכלי למשק הקובני המסתכם בכ-834 מיליארד דולר.