חיפה: ערב לזכרו של ההוגה המרקסיסטי המצרי מחמוד אמין אל-עאלם

מכון אמיל תומא ללימודים פלסטיניים וישראליים יערך השבוע ערב לזכרו של ההוגה המצרי המרקסיסטי, איש-הספרות והמנהיג הקומוניסטי מחמוד אמין אל-עאלם שנפטר באחרונה.
תחת הכותרת "משבר המחשבה והפוליטיקה במצרים והעולם הערבי וההזדמנויות להיווצרות חלופה שמאלית – ניסיונו של מחמוד אמין אל-עאלם והקומוניסטים המצרים" יתקיים דיון ביום חמישי הקרוב, 19 במרס, בהשתתפות: המשורר סמיח אלקאסם – ידידו של מחמוד אלעאלם, ד"ר יוסי אמיתי – מרצה באוניברסיטת בן-גוריון ומחבר הספר 'השמאל המצרי' ועיסאם מח'ול – יו"ר מכון אמיל תומא; ובהשתתפות טלפונית מקהיר:
ד"ר רפעת אל-סעיד. ינחה את הדיון: הסופר עו"ד וליד אל-פאהום. הדיון יתקיים בשפה הערבית במכון אמיל תומא – רחוב לוחמי הגיטאות 27, חיפה, החל מהשעה 19:00.

מחמוד אמין אל-עאלם נולד בקהיר ב-1922 ולמד פילוסופיה. בעקבות פעילותו הפוליטית, בעת משטרו של נאצר, הוא סולק מהאוניברסיטה ב-1954 והופסקו לימודי הדוקטורט שלו. ב-1959 נעצר מספר פעמים בגלל פעילותו במפלגה הקומוניסטית שבמחתרת ובסוף השנה נידון לחמש שנות מאסר שריצה במספר בתי סוהר ומחנות מעצר, בהם הועסק בעבודות כפייה בתנאים קשים ביותר. בעת ממשלתו של אנואר סאדאת, הוא נעצר שוב יחד עם פעילים קומוניסטים נוספים והואשם ב"בגידה במולדת". במשך שנים נאסר עליו לצאת את מצרים וברגע שהוסר האיסור הוא נסע לאוניברסיטאות אוקספורד ופאריס בהן למד ולימד. עם מותו של סאדאת ב-1984 הוא שב לארצו ועסק רבות בהוראה ובכתיבה. הוא פרסם ספרים ומאמרים רבים בעיתונות המקומית. בין היתר, הוא פרסם את הספרים "התרבות המצרית" (1955), "תרבות והמהפכה" (1970), "בחיפוש אחר אירופה" (1975), "תודעה ותודעה כוזבת במחשבה הערבית בת-זמננו" (1988), "המחשבה הערבית בין הפרטה לגלובליזציה" (1996), "בין ביקורת ההווה ליצירת העתיד: תרומה לדיון בסוגית התחייה הערבית החדשה" (2000) וכן ספרי שירה.