חיזבאללה, איראן והתגובה הצפויה

בכירים באיראן ובחיזבאללה נשבעו לנקום על חיסולם של אסמאעיל הניה ופואד שוכר בידי ישראל. המנהיג העליון של איראן עלי ח'מנאי איים על ישראל ב"עונש חמור", וראשי חיזבאללה השמיעו איומים דומים. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה הכריז בנאומו ב-7 באוגוסט, כי התגובה לפגיעה בפרבריה הדרומיים של ביירות (הדאחיה) תהיה קשה יותר מהתגובות לחיסולים קודמים. נסראללה הבהיר כי הארגון יפעל "באומץ" אך לא באופן אימפולסיבי. מזכ"ל חיזבאללה יודע כי תגובה בלתי-מחושבת תספק לישראל תירוץ להרחיב את המלחמה.

עוד לפני חיסולו של שוכר החלה ישראל להסלים את צעדיה הצבאיים נגד לבנון, כולל תקיפות בעומק המדינה. בתקיפות בשטח לבנון וסוריה נהרגו בחודשים האחרונים יותר מ-400 לוחמי חיזבאללה, כולל מפקדים בכירים. ההפצצות הישראליות גרמו גם לעקירתם של יותר ממאה אלף אזרחים לבנונים מאזור הגבול, והשמידו תשתיות ושטחים חקלאיים בדרום המדינה.

לדברי נסראללה, "הישראלים הם אלה שבחרו להסלים את העימות עם לבנון ואיראן". טענה זו נועדה בין השאר לתת תשובה לחלקים גדולים בציבור הלבנוני ובממסד הפוליטי במדינה, המאשימים את חיזבאללה בנטילת סיכון להפיכת לבנון לשדה קרב. נסראללה הודה, כי "לפעמים הפלסטינים ביקשו מאתנו להגביר את הלחץ על ישראל ולחזק את התקפותינו", אך מיד הוסיף: "תמיד הבאנו בחשבון את המצב הפנימי [בלבנון]". מטרת חיזבאללה אינה "לחסל את ישראל עכשיו, אלא למנוע ממנה לצאת כשידה על העליונה" באמצעות אסטרטגיית "אחדות הזירות".

חיזבאללה רגיש ללחצים פוליטיים מבית

בעוד שהיכולות הצבאיות של חיזבאללה השתפרו משמעותית מאז 2006, התמיכה הציבורית בארגון לא גדלה. מחוץ לאוכלוסייה השיעית, מבודד הארגון פוליטית וחברתית. שעה שסקרים העלו כי 62% מהישראלים תומכים במתקפה על לבנון, רק 30% מהלבנונים ענו כי הם סומכים על חיזבאללה, למרות ההתנגדות הנרחבת בלבנון למלחמה בעזה. סקר שנערך לאחרונה בלבנון העלה כי התמיכה בחיזבאללה מחוץ לאוכלוסייה השיעית היא בשפל היסטורי.

עם זאת, עלה בידי הארגון למנוע בינתיים הצתת עימות עדתי בתוך לבנון – גם לאחר ההפצצה שהרגה 12 ילדים ביישוב הדרוזי מג'דל שמס שבגולן הסורי הכבוש. חיזבאללה הכחיש כל קשר לתקיפה, אך הראיות מצביעות על רקטה שנורתה מלבנון ולא יורטה בידי מערכת "כיפת ברזל". יהיו האשמים אשר יהיו, בכירים ישראלים השתמשו בתקרית כדי ללבות את המתחים העדתיים בתוך לבנון וכהצדקה לתקיפה בפרברי ביירות.

הצלחתו של חיזבאללה למנוע התפרצות של מתחים עדתיים בלבנון היא אחד מהישגיו העיקריים מאז פרוץ המלחמה בעזה. בחודשים האחרונים מנסה הארגון להתפייס עם האוכלוסייה הסונית בלבנון, שרובה המובהק תומך בפלסטינים. מאז 7 באוקטובר, המתחים בין סונים ושיעים בלבנון פחתו באופן ניכר. יתר על כן, ג'מאעה אל-אסלאמיה (האחים המוסלמים בלבנון) לקחו חלק בפעולות צבאיות של חיזבאללה נגד ישראל, ושייח'ים סוניים רבים התבטאו בגלוי בעד "ההתנגדות" בדרשות יום השישי במסגדים. תמיכה זו כוללת אפילו בכירים ב"דאר אל-פתווה", הגוף הדתי העליון של הסונים בלבנון, שנחשב בעבר אויב מושבע של חיזבאללה.

אין ספק שחיזבאללה יגיב להפצצה הישראלית בביירות. אך מאזן הכוחות העדתי העדין בתוך לבנון, החשש מפגיעה באוכלוסייה האזרחית במדינה והאינטרס של חיזבאללה לשמר את יכולותיו הצבאיות שנבנו מחדש מאז 2006, יובילו אותו להימנע מהסלמה רחבה.

המשטר באיראן בוחן את האפשרויות

איראן, התומכת העיקרית בחיזבאללה, חולקת עם הארגון את עמדתו הבסיסית. איראן מנסה גם היא להימנע ממלחמה אזורית, למרות חיסול מנהיג חמאס אסמאעיל הניה בשטחה ושורה של התקפות ישראליות נגד יעדים איראניים באזור. מאז 7 באוקטובר חיסלה ישראל יותר מעשרים קצינים במשמרות המהפכה. אך בדומה לחיזבאללה, טהראן מיתנה את תגובותיה.

מתקפת הטילים באפריל 2024, במסגרתה שיגרה איראן יותר מ-300 טילים וכטב"מים לעבר ישראל, הייתה סמלית בעיקרה ולא ניסתה לגרום נזק כבד. הייתה זו ההתקפה הישירה הראשונה של איראן על ישראל מאז הקמת הרפובליקה האסלאמית ב-1979. אך טהראן נתנה לשכנותיה התראה של 72 שעות לסגירת המרחב האווירי. התראה זו אפשרה לערב הסעודית ולאיחוד האמירויות למלא תפקיד מרכזי ביירוט הטילים והכטב"מים, תוך שיתוף פעולה עם ארה"ב ועם ישראל. הממשלות הסעודית והעיראקית אף העניקו למטוסים אמריקאיים גישה מלאה לשטחן כדי לסייע ביירוטים.

כמו כן, איראן הגיבה לבדה ולא קראה לבעלי בריתה (ובראשם חיזבאללה) להשתתף במתקפה. לאחר סיומו של המבצע, הודיעה המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, כי לא מתוכננים צעדים צבאיים נוספים וכי "העניין סגור". במילים אחרות, איראן ביצעה תקיפה זו בעיקר כדי להשיב לעצמה את כבודה ולהרתיע את ישראל מתקיפות נוספות בשטחה. בכך אותת המשטר האיראני כי הוא אינו מעוניין במלחמה אזורית נגד ישראל וארצות-הברית.

הפסקת אש יכולה למנוע את מכת הנגד

היעד האסטרטגי של איראן, במיוחד מאז 7 באוקטובר, הוא לשפר את מעמדה האזורי כדי להגיע למשא ומתן עם ארה"ב מעמדה נוחה יותר. פלישה ישראלית ללבנון, אשר תחליש את חיזבאללה, תנחית מכה על השפעתה הגיאו-פוליטית של איראן באזור. היא אף תכריח את איראן ואת בנות בריתה לבוא לעזרתו של חיזבאללה.

המעמד השליט באיראן מנתח אפוא את התרחישים השונים האפשריים בעקבות ההתנקשות בהניה. האפשרויות הן תגובה מאיראן לבדה, או תגובה מתואמת מאיראן, מעיראק, מתימן ומלבנון. המועד של תגובה זו עדיין לא נקבע. עם זאת, בכירים איראניים הבהירו כי רק הסכם הפסקת אש בעזה יוכל למנוע את מכת-הנגד המתוכננת של הרפובליקה האסלאמית.

תרגם וערך: אסף טלגם

הערת העורך: המאמר פורסם במגזין האמריקאי "ג'קובין" לפני ירי הטילים מלבנון לעבר ישראל ב-25.8.