חורף קטלני ברצועת עזה; ברופאים לזכויות אדם דורשים לקבל מידע על גורלו של ד"ר אבו ספייה

אלפי אוהלים במחנות העקורים בחלקיה השונים של רצועת עזה הוצפו השבוע כתוצאה מהגשמים העזים. מזג האוויר העמיק את סבלן של המשפחות הפלסטיניות שנעקרו מבתיהן עקב ההפצצות וצווי הפינוי הישראליים.

רבים מהעקורים בדיר אל-בלח ובמוואסי דיווחו כי אוהליהם נישאו ברוח החורפית החזקה שנשבה ברצועה, וכתוצאה מכך הם נותרו ללא מחסה בפני הקור והגשם. אחרים דיווחו כי מים הציפו את אוהליהם או סחפו אותם.

שבעה פעוטות מתו מקור

על רקע המערכת החורפית השבוע, הודיעו גורמים רפואיים ברצועת עזה על מותם של שבעה ילדים ופעוטות כתוצאה מהקור ומהיעדר חימום. צוותי ההצלה המקומיים ברצועה קיבלו מאות קריאות לעזרה מעקורים שאוהליהם או בתיהם ההרוסים הוצפו. אך לצוותי ההצלה אין מרחב בטוח לפנות אליו את העקורים, ורבים מהם נותרים ללא מחסה מפני הגשמים.

האירועים מאז 7 באוקטובר גרמו לכשני מיליון מתושבי רצועת עזה להיות עקורים. רבים מהם מתגוררים באוהלים דקיקים בתנאים הומניטריים קשים וללא כל אמצעי בידוד או חימום, לאחר שבתיהם נחרבו בהפצצות הישראליות.

רוזליה בולין, אחראית התקשורת של יוניסף בעזה, הזהירה מפני המצב הקשה ברצועה עם בוא החורף. היא ציינה כי רבים מהילדים ברצועה עדיין לובשים את בגדי הקיץ שלהם וסובלים מרטיבות ומקור. ילדים רבים מקוששים פיסות פלסטיק בין ההריסות כדי להשתמש בהן כחומר בערה. היא התריעה כי מחלות מתפשטות ברצועה כתוצאה מהיעדר שירותי בריאות והמתקפות המתמשכות על בתי החולים.

ההפצצות הישראליות ברצועה נמשכות. בשבוע האחרון נהרגו עשרות בני אדם במתקפות על אזורים שונים ברצועה ומאות נוספים נפצעו. לפי משרד הבריאות בעזה, המלחמה שהחלה ב-7 באוקטובר 2023 גבתה עד כה את חייהם של 45,514 בני אדם – יותר ממחציתם נשים וילדים – ופצעה 108,189 נוספים. מניין הקורבנות אינו סופי, שכן אלפי גופות עודן לכודות תחת ההריסות. כוחות ההצלה והאמבולנסים אינם מצליחים להגיע אליהן.

מערכת הבריאות בעזה תחת מתקפה

כוחות הכיבוש השתלטו בסוף השבוע שעבר על בית החולים כמאל עדואן בצפון הרצועה, גירשו את הצוות ועצרו את המנהל ד"ר חוסאם אבו ספיה ועובדים נוספים. לפי המידע שמסר ארגון הבריאות העולמי, בפשיטת הצבא נהרסו כליל כמה מחלקות מרכזיות בבית החולים. משרד הבריאות בעזה הודיע כי כוחות הצבא עצרו עשרות אנשי צוות רפואי שהיו במקום. סוכנות הידיעות הפלסטינית וואפא הוסיפה כי החיילים הטילו מצור על בית החולים ודרשו מכל הנוכחים לצאת אל הרחבה תוך 15 דקות. בבית החולים שהו כ-350 אנשים, בהם 75 פצועים וחולים, מלוויהם ו-180 אנשי צוות רפואי ועובדים.

בעקבות הפשיטה קרא ארגון זכויות האדם הבינלאומי אמנסטי לישראל לשחרר את מנהל בית החולים, ד"ר חוסאם אבו ספיה, באופן מיידי וללא תנאים. "אנחנו מודאגים מאוד מגורלו ומרווחתו של ד"ר אבו ספיה", כתב ארגון זכויות האדם ברשתות החברתיות. לדברי הארגון, רופא הילדים הפלסטיני "היה קולה של מערכת הבריאות העזתית המרוסקת, פעל להגנה על בית החולים שבראשו עמד ועבד בתנאים לא אנושיים".

מאמנסטי נמסר כי מאז תחילת המלחמה עצרה ישראל מאות מאנשי מערכת הבריאות של עזה מבלי שהוגשו נגדם כתבי אישום וללא משפט. "על ישראל לשחרר באופן מיידי את כל הפלסטינים שנעצרו באופן שרירותי ברצועה, ובהם עובדי הבריאות", הדגישו. מידיעה שפרסם עיתון "הארץ" עולה, כי צה"ל הודיע כי לא יאפשר לבית החולים כמאל עדואן לחזור לפעילות. אנשי רפואה ברצועה אמרו כי בית החולים נהרס וכי יהיה קשה להחזירו לפעילות.

עמותת רופאים לזכויות אדם (רל"א) פנתה השבוע בשם משפחתו של ד"ר חוסאם אבו ספייה לצבא בבקשה למסירת מידע על מקום החזקתו. על פי עדויות של פלסטינים ששוחררו ממחנה שדה תימן, המשמש מרכז מעצר ועינויים של תושבי עזה, הרופא מוחזק שם.

"מעצרו של ד"ר אבו ספייה מהווה חלק מהפגיעה המתמשכת במערכת הבריאות העזתית ובאנשי מקצועות הבריאות שמקיימים אותה. עד כה הרגה ישראל יותר מאלף אנשי בריאות, ועצרה 230 נוספים, 130 מהם עדיין מוחזקים במתקני כליאה בישראל", נמסר מרל"א.

"צוותים רפואיים זוכים להגנה מיוחדת על-פי הדין הבינלאומי משום שפגיעה בהם ובמערכת הבריאות היא פגיעה בגברים, נשים וילדים שלא יכולים לקבל טיפול רפואי, ומשלמים על כך בחייהם. מערכת הכליאה בישראל מענה ומשפילה אלפי אסירים פלסטינים ב-15 החודשים האחרונים. עשרות כבר מתו מאלימות והזנחה רפואית, בהם שלושה רופאים. אסור לתת לד"ר אבו ספייה ולאנשי הבריאות המוחזקים בישראל להצטרף לסטטיסטיקה העגומה הזו", הדגישו.