בית המשפט המחוזי בלוד אישר ביום שני את בקשת מגה להקפאת הליכים ל־30 יום. נושי הרשת, שלהם חייבת מגה יותר ממיליארד שקלים, טענו כי אין בעל בית אמיתי שינהל את העסק נכון. נציגי בנק הפועלים, הנושה המרכזי, ביקשו אף למנות את נציגם כנאמן, אולם הדבר לא אושר. כמעט כל נציגי הנושים טענו בדיון כי רבים הפסיקו לעבוד עם הרשת, ומי שממשיך לעשות כן קיבל לאחר הקפאת הליכים קודמת התחייבות מצד אלון רבוע כחול להזרים כסף, אך דבר לא קרה.
סוהיל דיאב ומאג'ד אבו–יונס, חברי הנהגת ההסתדרות מטעם חד"ש בהפגנת עובדי מגה שנערכה ביום ראשון האחרון במרכז תל–אביב (צילום: סיעת חד"ש בהסתדרות)
מחוץ לבית המשפט הפגינו רבים מעובדי הרשת, שנשאו שלטים שבהם נכתב: "3,500 משפחות ללא פרנסה" ו"קוברים לנו את מגה". יו"ר ועד עובדי החברה, אייל אלי, היפנה אצבע מאשימה כלפי בעלי השליטה לשעבר והספקים. "אנו מצפים שיימצא פתרון", אמר, "חתמנו על הסכם הבראה ועשינו הכל כדי לסייע לחברה. עכשיו גורל העובדים מוטל על כתפי ביהמ"ש. בעלי ההון יושבים בבתים כמלכים, אבל אנחנו נבוא איתם חשבון ונתבע אותם אחד־אחד. מחר ניפגש עם שר האוצר כחלון ונבקש ממנו לבדוק את התנהלות שרגא בירן, הקיבוצים ודודי ויסמן, שהביאו אותנו לנפילה עם הדיווידנדים שמשכו והכסף שהלך לאלון רבוע כחול בדמי שכירות מופקעים. נברר גם האם אנחנו יכולים לתבוע אותם אישית. לא נוותר על מה שעשו למגה ול־5,000 העובדים שהועסקו. יש לי טענות גם כלפי הספקים הגדולים, שדרשו תשלום במזומן והפילו את הרשת ואת הספקים הקטנים".
בעיתון "כלכליסט" פורסם אתמול כי רביב ברוקמאייר, שמונה לפני כחצי שנה לתפקיד מנכ"ל מגה, יקבל מענק בגובה כ־2 מיליון שקל. המענק הוא תוצאה של הסכם עבודה שנחתם עימו בחודש יוני למשך שנתיים, במסגרתו נקבע כי יקבל שכר על מלוא התקופה, גם אם יכהן רק חלק ממנה. בפועל כיהן ברוקמאייר רק כ־8 חודשים ולזכותו עומדים עוד 16 חודשי שכר. ברוקמאייר אינו המנכ"ל הראשון ברשת שזוכה לתגמול חריג שלא על בסיס תוצאות. על אף התוצאות הגרועות של מגה בשנות כהונתו, זכה מוטי קרן, שעלות שכרו ב־2014 הסתכמה ב־2.1 מיליון שקל, למענק בגובה ארבע משכורות עבור השנים 2013 ו־2014. בנוסף, ההסכם עם קרן הבטיח לו במקרה של התפטרות, עם 12 חודשי הודעה מראש, פיצויים מוגדלים בשיעור 175%.
ח"כ דב חנין (חד"ש – הרשימה המשותפת) התייחס אתמול לידיעה שפורסמה השבוע לפיה יומיים לפני עריכת הבקשה להקפאת הליכים למגה, התכנסה אסיפת בעלים של חברת אלון הפרטית לצורך אישור מענק של כחצי מיליון שקל לאביגדור קפלן. באותה אסיפה, נדונה גם בקשה שהעביר יו"ר אלון רבוע כחול המודח דודי ויסמן לבונוס בגובה 1.35 מיליון שקל עבור עבודתו ב־2014. "אם אתם רוצים להבין איך נראה קפיטליזם חזירי, כדאי שתסתכלו אביגדור קפלן, יו"ר רשת מגה, שבזמן שהרשת קורסת ושולחת הביתה 3,500 עובדים, שלא יודעים אפילו אם יקבלו את המשכורות של החודש או לא, לוקח לעצמו בונוס שמן של למעלה מחצי מיליון שקלים. הוא לא צריך לדאוג איך לפרנס את משפחתו, או איך יצליחו להתקיים", אמר.
חנין הוסיף "ככה זה נראה: בעלים שמרוקנים את חשבונות הבנק של העסק באמצעות מענקים ובונוסים מנופחים שהם מושכים, ואחר–כך כשהעסק קורס בגלל התנהלותם החזירית, הם מוגנים ובטוחים, ואילו העובדים בעסק עומדים בפני תהום כלכלית. התנהלות כזו לא יכולה להימשך. אסור שהעובדים, שלעיתים בקושי סוגרים את החודש, יהיו אלה שמשלמים את מחיר קריסתו של עסק, בזמן שהבעלים ממשיכים ליהנות מכסף שמוזרם לחשבונות הבנק שלהם. אני מתכוון לקדם חוק שיטיל את מלוא הנטל על הבעלים והמנהלים שהובילו עסק למשבר, כאשר העסק קורס. החוק חייב לשים גבול לחזירות".
"מאבקם של אלפי עובדי מגה מוכיח פעם נוספת שהטייקונים, בעידוד הממשלה הימנית, גוזלים את פרנסתם של העובדים ומשפחותיהם" – כך אמר יו"ר סיעת חד"ש בהסתדרות, סוהיל דיאב, שהשתתף ביום שני בהפגנת עובדי מגה מול בית המשפט בלוד. "המסקנה היא שחובה להעמיק את המאבק המעמדי, להגביר את הסולידריות בין העובדים ולחזק את ההתאגדות של ציבור העובדים. עלינו לעמוד נגד מזימות בעלי ההון שנתמכים על ידי ממשלת הימין הקיצונית. ממשלה שמעדיפה לתמוך בטייקונים על חשבון העובדים, ושמעדיפה להזרים כספים להתנחלויות ולכיבוש במקום לאוכלוסיות מוחלשות וליצירת מקומות עבודה".