"חד"ש בנצרת דורשת מראש העיר עלי סאלם ומהנהלת העירייה לשלם את שכר העובדים שהולן זה שלושה חודשים", כך מסר אתמול (שישי) ל"זו הדרך" שריף זועבי, יו"ר סיעת חד"ש במועצת העיר. מלבד אי-תשלום המשכורת, מאז תחילת השבוע עובדי העירייה נדרשים להפסיק לעבוד בשעה 11:00 ולשוב לביתם. על פי ועד עובדי העירייה מדובר בהשבתה לא חוקית הננקטת מצד המעסיק, זאת, בניגוד לשביתה המוכרזת על ידי ארגון עובדים להגנה על תנאי עבודה ושכר.
בעקבות המשבר הכלכלי שנקלעה אליו ובהמשך לאי-תשלום שכר העובדים החברות הקבלניות שעוסקות בניקיון העיר הפסיקו לפעול וערימות אשפה מצטברות ברחבי העיר. בחודשים האחרונים מדווחת רשות הכבאות וההצלה על ריבוי שריפות זבל בעיר בשל פינוי לקוי של הפחים. לדברי זועבי, "ראש העיר מטיל על האחרים את האחריות על המצב – לו הוא דווקא האחראי. לדידו, העובדים ותושבי העיר נושאים באחריות". עוד הוסיף כי בשבוע הקרוב יתקיים דיון בבית הדין לעבודה בנצרת, בעקבות הלנת שכר העובדים שלא שולם מאז פברואר. יצוין שאי-תשלום השכר פוגע בגמלאי העירייה. לפני מספר חודשים בית הדין פסק על תשלום שכר של חמישה חודשים, שאף הוא הולן.
במכתב ששלח יו"ר ההסתדרות במרחב נצרת, כאמל אבו אחמד, לשר הפנים משה ארבל, כתב כי כלל עובדי העירייה, לרבות עובדי מחלקת החינוך שעד כה קיבלו שכר, נדרשו לעזוב את עבודתם באופן מיידי, על כל ההשלכות הנובעות מכך. אבו אחמד הדגיש שעובדי העירייה וגמלאיה לא קיבלו שכר עבור החודשים פברואר, מארס ואפריל. גם שכר אוגוסט עד נובמבר שולם לעובדי העירייה באיחור ניכר, ורק בעקבות מאבק משפטי והסכמות שהושגו בין העירייה לבין משרדי הפנים והאוצר, שלפיהן קיבלה הלוואות עבור התחייבות לשפר את הגבייה בעיר.
"לא ניתן להכביר במילים עד כמה חמורה וקשה הפגיעה בעובדים ובגמלאים שאינם מקבלים שכר כבר שלושה חודשים ברציפות, לאחר שכבר סבלו עוד חמישה חודשים ללא שכר בשנה האחרונה", כתב אבו אחמד.
"העובדים והגמלאים נאלצים לבחור בין מזון, תרופות וצורכי יסוד, ולפנות לשוק האפור. העובדים נותרו ללא ביטוח פנסיוני-סוציאלי, לאחר שבמשך שנים לא בוצעו עבורם הפקדות לקופות ולקרנות כנדרש בדין. כפועל יוצא, עובדים שנקלעו למצבי נכות נותרו ללא כיסוי מהקופות והקרנות. בנסיבות קשות אלה, שאין להן אח ורע במדינה, נדרשת המדינה לספק לעובדים ולגמלאים רשת ביטחון ובכלל זה לדאוג לתשלום השכר ללא דיחוי, להסדרת הביטוח הפנסיוני ולכיסוי מקרי הביטוח שהקופות והקרנות סירבו לכסות, ולעשות לשם כך את כל הנדרש. מדובר במצב חסר תקדים של דיני נפשות ממש שנראה כי יוצא מכלל שליטה".
דו"ח ועדת חקירה שהקים משרד הפנים המליץ לשר ארבל לפני שלושה חודשים להדיח את סאלם, העומד בראשות העירייה מאז 2014. הדו"ח התייחס לחובות הגדולים שמגיעים ליותר מ-230 מיליון שקל, לגירעון התקציבי, לאי-תשלום משכורות העובדים ולכשלים התברואתיים בעיר. "המשך המצב הנוכחי", נכתב בדו"ח, "יביא לקריסתה הפיננסית והניהולית המוחלטת של הרשות".