'ועדת האמת הלאומית' של ברזיל: החונטה הצבאית הפר-אמריקאית רצחה מאות פעילים

ועדת חקירה מיוחד בברזיל קבעה ביום רביעי כי החונטה הצבאית הפרואמריקאית ששלטה במדינה בין 1964 ל-1985 ביצעה מעצרים בלתיחוקיים, הוצאות להורג והעלימה אנשים. בדו"ח החמור שמשתרע על פני 2,000 עמודים, שעליו עבדה בשנתיים האחרונות, קראה הוועדה לצבא לקבל אחריות על הפרות זכויות האדם החמורות שביצע באותן שנים. הנשיאה דילמה רוסף, שנעצרה באותה תקופה ועברה עינויים קשים, הזילה דמעות עם קבלת הדו"ח לידיה. על כך מוסרת סוכנות הידיעות הקובנית "פרנסה לטינה".

2014-12-12_105445

דילמה רוסף, נשיאת ברזיל (צילום: מפלגת העובדים)

"לדורות החדשים מגיע לדעת את האמת", אמרה רוסף לאחר קבלת הדו"ח והוסיפה: "עם זאת, אסור שייווצר בלבול בין האמת לבין החיפוש אחר נקמה". הדו"ח אף קבע כי הפרות זכויות אדם, כמו מעצרים שרירותיים ובלתיחוקיים, הוצאות להורג, עינויים והיעלמויות, נמשכות גם היום, מפני ש"הפשעים שביצע המשטר הצבאי מעולם לא הוקעו, נחקרו או באו על עונשם". על פי הדו"ח, 377 גורמים צבאיים ושלטוניים אחראים להפרות זכויות האדם, כשמאה מהם עוד נותרו בחיים. הדו"ח ממליץ להעמיד אותם למשפט. שבעת חברי הוועדה הדגישו כי מספר הקורבנות ככל הנראה גבוה הרבה יותר, אולם היא לא יכולה לאשר זאת. זאת, בשל העובדה שמסמכים רבים מאותה תקופה הפכו לבלתינגישים ואף הושמדו. עוד נטען כי "העינויים והאלימות היו חלק מהמדיניות הרשמית והיו נפוצים במתקני הצבא". עוד הם הדגישו כי לא היה מדובר במקרים פרטניים, כפי שכוחות הביטחון טוענים.

כמו כן, חברי הוועדה הבהירו כי החנינה שהוענקה ב-1979 לא תקפה עבור אותם אנשים בשל "מידת החומרה של הפשעים שאותם ביצעו". החוק קבע כי גורמי צבא או לוחמי גרילה שמאלנים מאותה תקופה לא יישפטו על מעשיהם.

ההפיכה הצבאית שהתרחשה ב-1964 הגיעה על רקע התחזקות כוחות השמאל באמריקה הלטינית ומהחשש להתעצמותה של המפלגה הקומוניסטית, על רקע המהפכה הקובנית. שנים לאחר מכן נחשף כי ארה"ב תמכה בחונטה הצבאית ואף הציבה ספינות קרב מול חופי המדינה למקרה שהיא לא תצלח. יצוין שכנותיה של ברזיל: ארגנטינה, צ'ילה ואורוגוואי, חקרו פשעים שבוצעו משטרים צבאיים באותה תקופה, הרשיעו בכירים לשעבר ושלחו אותם לכלא לתקופות מאסר ארוכות. אלא שאנשים רבים מטילים ספק ברצונה של הממשלה הברזילאית לקדם שינויים. "לא יכולה להיות חנינה למענים ובשביל שהם ישלמו על הפשעים שלהם חייבים לכתוב מחדש את חוק החסינות או לבטל אותו לגמרי", אמרה אליזבת סילביירה אה סילבה שעומדת בראש ארגון "לא עוד עינויים".

עוד בנושא:

 http://www.amnesty.org/en/news/brazil-five-decades-key-step-towards-truth-and-justice-dictatorship-s-crimes-2014-12-10