ונצאולה ובוליביה סילקו את השגריר האמריקאי

 

פחות מיממה לאחר שנשיא בוליביה הורה על גירושו של השגריר האמריקני, הודיע ממשל בוש כי שגריר בוליביה במדינה הוא "פרסונה נון גרטה" והורה לגרשו. נשיא ונצואלה, באקט של סולידריות עם בוליביה, הורה גם הוא לגרש את שגריר ארה"ב ואמר: "היה לנו מספיק ממכם, ינקיז!". על כך מוסרת סוכנות הידיעות הקובנית "פרנסה לטינה".
 
המתיחות בין ארצות הברית למנהיגים הסוציאליסטים באמריקה הלטינית מחריפה. מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה הבוקר (יום ו') על גירושו של שגריר בוליביה גוסטבו גוזמן מהמדינה, בתגובה לסילוקו של שגריר ארצות הברית בבוליביה, ואילו נשיא ונצואלה הוגו צ'אבס, הודיע לשגריר האמריקני בארצו לעזוב, מתוך הזדהות עם חברו הקרוב, נשיא ונצואלה אוו מוראלס.
 
צ'אבס אמר בנאום טלוויזיוני כי "ארצות הברית מנסה לעשות בוונצואלה את מה שהיא עושה בבוליביה" והבהיר לשגריר האמריקני, פטריק דאדי, כי עליו לעזוב בתוך 72 שעות. הוא סיפר כי שגריר ונצואלה בוושינגטון נקרא לשוב לקרקאס, ויוחזר לארה"ב "כאשר תהיה שם ממשלה חדשה".
 
נשיא בוליביה, אוו מוראלס, הורה השבוע לסלק את שגריר ארצות הברית במדינה, פיליפ גולדברג. זאת, בטענה שהשגריר עודד קבוצות שמתנגדות לשלטון. היחסים בין מוראלס לגולדברג היו צוננים מאז מונה השגריר לפני שנה. מוראלס טען כי גולדברג אחראי על מחאה של קבוצות אופוזיציה נגדו, ולפיכך ביקש משר החוץ לשלוח מכתב לשגריר בו הוא מתבקש לעזוב את המדינה. "ללא חשש מהאימפריה (ארצות הברית), אני מכריז על השגריר האמריקני כאישיות בלתי רצויה", אמר הנשיא בנאום מארמונו. הוא הוסיף כי תושבי בוליביה "אינם מעוניינים בבדלנים".
כאמור, המתיחות ביחסים בין ארצות הברית לבוליביה התגברה מאז כניסתו של גולדברג לתפקיד לפני כשנה, בגלל התחברותו לאנשי אופוזיציה הימינית של בעלי ההון והאדמות המעוניינים לפלג את בוליביה. בשבוע שעבר נפגש גולדברג עם אחד מיריביו הגדולים של מוראלס, מושל סנטה קרוז, רובן קוסטאס. מתנגדי מוראלס הימנים שרפו השבוע את משרדי הממשלה במחוז וגרמו לפציעתם של לפחות עשרה בני אדם – רובם אינדיאנים. "להרוג את כולם, להרוג את כל האינדיאנים וכל השמאלנים" צעקו התוקפים. אנשי ימין אחרים כבשו כמה מתקנים של גז טבעי, ואף גרמו לפיצוץ של צינור גז. בתגובה, הורתה הממשלה על שליחת כוחות צבא נוספים למחוזות המרדנים.