השליח הסיני למזרח התיכון קרא לכינוס ועידת שלום אזורית; תומך במדינה פלסטינית עצמאית

השליח המיוחד של סין לענייני המזרח התיכון גונג שיאו שנג אמר אתמול (ראשון) כי בייג'ין תומכת באופן נחרץ בעם הפלסטיני ובתהליך השלום במזרח התיכון, כך מדווחת סוכנות הידיעות הסינית. השליח אמר את הדברים במסגרת ביקור של יומיים ברשות הפלסטינית, במהלכם נפגש עם סאיב עריקאת, הממונה על המשא ומתן הפלסטיני, וראמי חמדאללה, ראש הממשלה הפלסטיני. כך מדווח רדיו סין הבינלאומי.

השליח הסיני אמר לתקשורת ברמאללה כי אסור שהנושא הפלסטיני ידחק לשוליים, וחזר על הצהרתו של נשיא סין שי ג'ינפינג מהחודש שעבר כי סין תומכת בהקמת מדינה פלסטינית שתזכה לריבונות מלאה על בסיס גבולות 1967 עם מזרח ירושלים כבירתה. על פי גונג, הביקור האחרון של הנשיא הסיני בסעודיה, מצרים ואיראן עשוי לסמן תחילת עידן חדש ביחסים בין סין לפלסטינים ולמדינות נוספות באזור.

2016-02-01_222434

השליח המיוחד של סין לענייני המזרח התיכון גונג שיאו שנג וסאיב עריקאת, הממונה על המשא ומתן הפלסטיני (צילום: סוכנות הידיעות של סין)

בנאומו לפני הליגה הערבית בקהיר אמר הנשיא שי כי כדי להביא לסוף הסכסוך במזרח התיכון, הקהילה הבינלאומית צריכה לא רק לקדם את חידוש השיחות בין הצדדים ואת יישום ההסכמים, אלא גם לקדם צדק והוגנות. שי התחייב להעביר לפלסטינים מענק של 50 מיליון יואן (כ-7.5 מיליון דולר) ולתמוך בפרויקט להקמת תחנת כוח סולארית.

גונג אמר עוד כי סין תומכת ברעיון של עריכת ועידת שלום בינלאומית שתפעל להשגת פתרון כולל במזרח התיכון על בסיס שתי המדינות. גונג קרא לקהילה הבינלאומית לסייע להתפתחות הכלכלית ולספק יותר עזרה הומניטרית לרשות הפלסטינית. בשישי האחרון הודיע שר החוץ של צרפת לורן פביוס כי ארצו תפעל לקדם כינוס בינלאומי שיעסוק בפתרון שתי המדינות, וכעת גם סין מביעה תמיכה ביוזמה זו. שר החוץ הצרפתי אף הוסיף ואמר כי אם לא יחל משא ומתן בין ישראל לפלסטינים, צרפת תכיר במדינה פלסטינית.

בייג'ין דוגלת ברוב המקרים במדיניות אי-התערבות בסכסוכים אתניים ובין מדינתיים. אולם, לצד זה המדיניות הסינית ההיסטורית היא של תמיכה במופגן בהקמת מדינת פלסטינית. כך סין היתה למדינה הראשונה מחוץ לעולם הערבי שהעניקה נציגות דיפלומטית לאש"ף בשנות השמונים, עוד לפני שכוננה יחסים דיפלומטים מלאים עם ישראל ב-1992 .מקביל סין הביעה התנגדות לבנייה בהתנחלויות וכינתה אותן מכשול לשלום באזור והפרה של המחויבויות של ישראל תחת החוק הבינלאומי. התמיכה בפלסטינים נובעת בין השאר מהתפיסה הסינית של אש"ף כתנועה מהפכנית, כמו המפלגה הקומוניסטית הסינית, ובאמונה שהפלסטינים הם קורבנות של האימפריאליזם האמריקאי והבריטי כמו שהייתה סין לפני שחרורה.