נשיא בית הדין הארצי לעבודה, השופט יגאל פליטמן, קבע אתמול (חמישי) כי הנהלת הקונצרן המופרט כימיקלים לישראל (כי"ל) תשהה את הודעתה על ביטול ההסכמות ולא תוכל לפטר עובדים עד לקיום דיון בנושא שנקבע בעוד מספר ימים. אתמול הודיעה הנהלת כי"ל לבית הדין כי היא חוזרת בה באופן חד-צדדי מההסכמות שהושגו בין הצדדים בחודש שעבר, וכי בכוונתה להתחיל בהליך של פיטורי עובדים בתוך 48 שעות. בעקבות כך הגישה ההסתדרות בקשה לקיום דיון דחוף ולמתן צו שימנע את פיטורי העובדים בקבוצת כי"ל.
עובדי כי"ל מפגינים בתל-אביב וחוסמים את אבן הגבירול, 9 במארס 2015 (צילום: ההסתדרות)
בדיון התקיים יום לפני פתיחת השביתה הכללית בדרום שעליה הכריזה ההסתדרות לפני הבחירות, במסגרת בקשת התאחדות התעשיינים ואיגוד לשכות המסחר לצו מניעה לשביתה, הוחלט על הקפאת פיטורי העובדים והמשך ניהול משא ומתן בחסות בית הדין, תוך עדכון נשיא בית הדין השופט פליטמן. כאמור, לאחר דיונים של חודש, הודיעה כי"ל, באמצעות עו"ד נחום פינברג, על חזרתה בה מההסכמות.
ביום רביעי ובתגובה להודעת ההנהלה, הגישה ההסתדרות בקשה דחופה לבית הדין הארצי לעבודה לקיים דיון מיידי ולתת צו שימנע את הפיטורים. מההסתדרות נמסר כי הצעד של ההנהלה נעשה "למרות שמול ההתנהלות הפראית של הנהלת הקבוצה במהלך המו"מ, התנהלו הארגון והעובדים באיפוק ובאחריות מתוך רצון כן להביא לסיום הסכסוך". בעקבות בפנייה, דרש בית הדין מהנהלת כי"ל לנמק עד הבוקר אם ההודעה על ביטול ההסכמות אינה סובלת דיחוי עד למועד הדיון בבית הדין שנקבע לעוד שבועיים, ב-26 באפריל.
עובדי כי"ל קיבלו את הודעת ההנהלה בזעם. "הצעד של ההנהלה מראה שיש לחץ עצום אצלם", אמר יו"ר ועד מפעלי ים המלח, ארמונד לנקרי. "אנחנו מתכוונים להחריף את המאבק, לחזור להפגנות וגם להקים אוהלי מחאה מול הבתים של הבכירים". גם יו"ר ועד תרכובות הברום, אבנר בן סניור, תקף את החלטת החברה ואמר: "ההנהלה מבזה את בית הדין ואת העובדים וממשיכה לנהוג בכוחניות תוך כדי ניסיון להלך אימים על העובדים ובית המשפט. כל זאת, כדי לחמוק מהנושא האמיתי שהוא ההפרות שלהם בהוצאת המתקנים והידע לחו"ל בניגוד להסכמי מניית הזהב".