הקומוניסטים בבנגלדש קוראים להקים ממשלת מעבר; הסטודנטים מציעים חתן פרס נובל לראשות הממשלה

הסטודנטים המורדים שהפילו את ראשת ממשלת בנגלדש, שק הסינה, מציעים שפרופ' מוחמד יונוס יעמוד בראש ממשלת מעבר שתאחד את כל כוחות האופוזיציה במדינה האסיאתית. פרופ' יונוס הוכתר כפרס נובל לשלום ב-2006. בשנת 1974 הוא סייר עם קבוצת סטודנטים לכלכלה מאוניברסיטת צ'יטגונג בכפר נידח ובמהלך הסיור פגשו אשה שסיפרה להם כיצד לוותה מעט כסף על מנת לקנות את חומרי הגלם בריבית גבוהה של כ-10% לשבוע.

הסטודנטים הבינו כי לו יכלה האישה ללוות את הכסף בריבית סבירה יותר, הייתה יכולה להתפרנס מעבודת ידה. עקב כך, יונוס הלווה מכיסו סך של כ-17 פאונד בריטיים ל-42 עוסקים זעירים כדוגמת האישה שפגש. הלוואה זו איפשרה לאותם עוסקים זעירים לפתח את עסקיהם באופן שיוציא אותם ממעגל העוני ויאפשר להם להתפרנס מעבודתם. ב-1983 הקים את בנק גרמין המתמחה באשראי לעסקים קטנים בריבית נמוכה במיוחד.

במשך השנים הבנק העניק הלוואות לכ-3 מיליון תושבים המתגוררים באלפי כפרים והמעסיק כ-13 אלף עובדים ביותר מאלף סניפים ברחבי בנגלדש. 94% מההלוואות ניתנות לנשים ולמעלה מ-98% מההלוואות משולמות חזרה לבנק על ידי הלווים. כך הבנק הציל מעוני עשרות מיליוני תושבים במדינה ובה כ-177 מיליון אזרחים.

יצוין שיונוס פעל במשך שנים נגד ממשלת הסינה שהתפטרה ביום שני מתפקידה ונמלטה מהמדינה בעקבות הפגנות הענק נגדה, שבהן נהרגו לפחות 413 מפגינים, רובם סטודנטים מהם מאה בשבוע האחרון. לפי הדיווחים, חסינה, ששלטה ביד ברזל במדינה ב-15 השנים האחרונות, הוטסה במסוק צבאי להודו השכנה אחרי שמפגינים צרו על מעונה בבירה דאקה.

המפלגה הקומוניסטית של בנגלדש, שפעיליה לקחו חלק במחאות ההמוניות, בירכה את "ניצחון העם המאוחד העומד מאחורי הפלת הדיקטטורה. יחד עם כוחות השמאל והדמוקרטיים-חילונים". אך הזהירה בפני "כוחות המעוניינים לגנוב את הניצחון מידי העם ולשם כך יש להקים במהרה ממשלת מעבר בשיתוף כל הכוחות שפעלו להפלת המשטר – עד לעריכת בחירות דמוקרטיות שקופות". עוד קראה הנהגת המפלגה "לשמור על חייהם ורכושם של בני המיעוטים הלאומיים במדינה", זאת, לאחר שמפגינים הציתו חנויות של בני המיעוט האינדי.

המחאות נגד ממשלת הסינה החלו ב-15 ביולי האחרון באוניברסיטת דאקה. הסטודנטים מחו נגד השינויים חוקתיים אשר ניסתה להעביר ראשת הממשלה, שזכתה בקדנציה רביעית בשלטון בינואר האחרון. המפגינים מוחים נגד חוק חדש-ישן אשר קובע מכסה של 30% עובדים במגזר הציבורי לבני משפחה של חיילים משוחררים אשר לחמו במלחמת העצמאות של 1971. בבנגלדש, 56% מהמשרות הממשלתיות שמורות למכסות שונות באוכלוסייה. לדוגמא, לנשים שמורות כ-10% מן המשרות, 10% לאנשים ממחוזות אשר נחשבים במצב של "תת-פיתוח", 5% לקהילות ילידים ו-1% לאנשים עם מוגבלות. אך הסטודנטים טוענים כי הממשלה עשתה שימוש בחוק כדי לחלק מקומות עבודה בקרב מקורביה ותומכיה – ללא כל קשר למכסות. במרוצת השבועות ההפגנות אלימות הפכו ממחאות נגד השינויים בחוקה למאבק להפלת הממשלה.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/131130/