הקבינט המדיני-ביטחוני ידון מחר (ראשון) בהצעת הטרנספר של שר הביטחון ישראל כ"ץ שכותרתה "הרחבת האפשרות למעבר מרצון של פלסטינים מרצועת עזה למדינות אחרות – שיסכימו לקלוט אותם מראש", על כתב איתמר אייכנר ב"ידיעות האחרונות".
ההצעה תובא לקבינט בהמשך להנחיית ראש הממשלה בנימין נתניהו והצהרתו של נשיא ארה"ב דונלד טרמאפ מ-4 בפברואר האחרון בדבר גירוש האוכלוסייה ברצועה "לשם שיקומה". לפי ההצעה של כ"ץ, הקבינט יורה לכל משרדי הממשלה הרלוונטיים להיערך לאפשרות "של הרחבת כמות הפלסטינים שיביעו עניין במהלך".
לצורך ההיערכות "להגירה מרצון", תוקם מנהלת במשרד הביטחון, שתתאם את פעילות כלל משרדי הממשלה, וכן של צה"ל, שב"כ והמשטרה. יהיו בה חברים נציגי משרדי המשפטים, החוץ, הפנים, האוצר, התחבורה, המשרד לעניינים אסטרטגיים וכן נציגי צה"ל, מתאם פעולות הממשלה בשטחים הכבושים, שב"כ, המל"ל, המוסד ומשטרת ישראל.
לדברי גורמים הבקיאים בתוכנית הצבאית המתגבשת, "ישראל עשויה גם לפלוש מחדש לרצועת עזה עם כוח צבאי רב יותר מזה שהפעילה עד כה – במטרה להחזיק בשטח ולמעשה לכבוש טריטוריה בזמן שהיא תוקפת את שרידי חמאס". ראש המל"ל לשעבר, האלוף (מיל) יעקב עמידרור, אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" כי מבחינת ישראל "אין דרך למוטט את חמאס ללא כיבוש רצועת עזה". ולשם כך, אמר, צה"ל יזדקק לפרק זמן של חצי שנה עד שנה. אלא ש"בוול סטריט ג'ורנל" הזכירו גם כי על אף שברצועת עזה סופרים כבר יותר מ-48 אלף הרוגים מתחילת המלחמה, ושחלק ניכר מהמבנים והתשתיות בה הוחרבו, חמאס לא נכנע – והוא עשוי לשרוד גם סבב נוסף בשיטה של לוחמת גרילה והיטמעות באוכלוסייה האזרחית.
על פי הכתב יניב קנוביץ' ("הארץ") הרמטכ"ל אייל זמיר קיים הערכת מצב עם פורום מטכ"ל, ובה תוכנית לחזרה ללחימה נרחבת ברצועת עזה. "על פי התוכנית שגיבש הרמטכ"ל, בלחימה יידרשו להשתתף כמה אוגדות, והן יכבשו מחדש אזורים ברצועה שמהם יצאו כוחות צה"ל במהלך הפסקת האש. מקורות ביטחוניים שמעורים בפרטים הטילו ספק בנוגע ליכולתו של צה"ל לגייס את רבבות אנשי המילואים הדרושים ליישום תוכנית כזאת, למשך זמן ארוך. לפני כניסתו לתפקיד ביקש זמיר מהדרג המדיני לאפשר לו שהות מיום כניסתו להיערך לחזרה ללחימה, אך את התוכניות המבצעיות הוא נדרש להציג כבר בימים הקרובים. הדרג המדיני דרש מהרמטכ"ל להציג תוכניות לכיבוש אזורים ברצועת עזה ולפינוי אוכלוסייה לאזורים הומניטריים", הוסיף.
אך על פי קנוביץ' "לא מעט מפקדים במילואים הבהירו כי בכוונתם לסיים את השירות ולא להתנדב להמשך הלחימה בעזה, מתוך עמדה שלפיה החזרה ללחימה נעשית משיקולים פוליטיים ותוך סיכון חיי החטופים, שהיו הגורם החשוב ביותר למוטיבציה שלהם להתגייס מאז 7 באוקטובר. מפקדים במערך המילואים טוענים כי השחיקה של החיילים ומצב הציוד יקשו על כמה מהחטיבות והיחידות להפגין את אותן היכולות שהיו נחלתן בתחילת המלחמה. כניסה מחודשת לרצועה תצריך שימוש בכלים ממוגנים רבים בשל היערכות חמאס לחידוש הלחימה מאז הפסקת האש".
לדברי המקורות הביטחוניים ששוחחו עם "הארץ", חטיבות המילואים מתקשות למלא את השורות, ורבים ממשרתי המילואים כבר הודיעו שיתקשו להתגייס פעם נוספת לתקופה של כמה חודשים. מקורות המעורים בפרטים אמרו כי בכמה מחטיבות המילואים שיעור ההתייצבות מגיע למחצית, וכי בכמה מהן מנסים למלא את השורות באמצעות גיוס חיילי מילואים מיחידות אחרות.
יצוין שהצעת גירוש האוכלוסייה של טרמאפ וממשלת הימין קיבלה הבוקר סתירת לחי נוספת. שרי החוץ של צרפת, גרמניה, איטליה ובריטניה הודיעו כי מדינותיהם מקבלות בברכה את התוכנית הערבית לשיקום עזה. לדברי השרים, התוכנית הערבית מראה דרך "מציאותית" לבנייה מחדש של הרצועה והן "מחויבות לשתף פעולה עם היוזמה הערבית". אתמול הארגון לשיתוף פעולה אסלאמי, המונה 58 מדינות ובהן 22 המדינות השייכות לליגה הערבית, אימץ את התוכנית המצרית לשיקום רצועת עזה, שנהגתה כתגובה מזימתו של טראמפ להשתלט על הרצועה ולגרש את הפלסטינים החיים בה למדינות אחרות.
פסגת הליגה הערבית שהתכנסה ביום שלישי האחרון בקהיר אישרה את ההצעה המצרית לניהול רצועת עזה ושיקומה. המצרים מציעים כי מי שתנהל את הרצועה בששת החודשים הקרובים תהיה ועדה של אנשי מקצוע עזתים שיהיו כפופים לרשות הפלסטינית. הוועדה המקצועית תדאג להפעלת המוסדות בעזה לצורך שיקומה. לאחר מכן, לפי ההצעה, הרשות תנהל את הרצועה. עוד קובעת ההצעה כי בתוך שנה ייערכו בחירות בכל האזורים הפלסטיניים, ובלבד שיבשילו לשם כך התנאים המתאימים. ההצעה דוחה כל ניסיון לעקור תושבים פלסטינים מהרצועה.
בהצהרתם הסופית הדגישו המנהיגים כי השלום הצודק והמקיף חייב להתבסס על מימוש כל זכויות העם הפלסטיני, ובראשן חירותו, ריבונותו על אדמתו וזכות השיבה של הפליטים. הם הבהירו כי הקמת מדינה פלסטינית עצמאית וריבונית בגבולות 4 ביוני 1967 שבירתה ירושלים המזרחית היא הכרח היסטורי ופוליטי שאינו נתון למשא ומתן.
גם שר החוץ של סין, וואנג יי, הצהיר אתמול כי "עזה שייכת לפלסטינים והיא חלק בלתי נפרד מפלסטין", והדגיש כי כל ניסיון לכפות שינוי במעמדה יביא לאנרכיה ולא לשלום. במסיבת עיתונאים בבייג'ינג, הביע וואנג את התנגדותה הנחרצת של סין לתוכניתו של נשיא ארצות הברית לשעבר, דונלד טראמפ, להשתלט על עזה ולגרש את הפלסטינים למדינות שכנות.
"כל ניסיון לשנות את המציאות ברצועת עזה בכוח יוביל להסלמה, לערעור היציבות ולפגיעה חמורה בזכויות הפלסטינים", אמר וואנג. עוד הוסיף: "אם מדינות בעלות השפעה באמת דואגות לתושבי עזה, עליהן לפעול למען פתרון צודק ובר קיימא, להגדיל את הסיוע ההומניטרי, ולתרום לשיקום הרצועה – תוך שמירה על העיקרון כי פלסטין חייבת להישלט על ידי הפלסטינים עצמם".
שר החוץ הסיני קרא לכל הגורמים במזרח התיכון להניח את המחלוקות בצד ולתמוך בהקמת מדינת פלסטין, לצד יצירת קונצנזוס בינלאומי לקידום שלום אמיתי וצודק. וואנג חתם את דבריו בכך שסין תמשיך למלא תפקיד משמעותי באזור: "סין היא לא רק שותפה אסטרטגית של מדינות המזרח התיכון – היא גם ידידה אמיתית של העמים הערביים".
עוד בנושא: https://zoha.org.il/135819