כל חברי הכנסת של חד"ש יחד עם כמה ח"כים מהרשימה המשותפת הגישו אתמול (שני) הצעת חוק הקובעת שבתקציב או בכל הצעת חוק יש להעמיד כעיקרון את השוויון בין יהודים וערבים. בדברי ההסבר כתבו חברי הכנסת איימן עודה, עאידה תומא–סלימאן, דב חנין, יוסף ג'בארין ועבדאללה אבו–עמרוף ש"חובה לנקוט, במקרה הצורך, בצעד אקטיבי להשגת שוויון מהותי. יש הוראות חוק האוסרות אפליה, לרבות אפליה מחמת דת או לאום, בתחומים מסוימים, כגון תעסוקה. הצעת החוק עוסקת בשאלת השוויון כלפי האוכלוסייה הערבית בישראל מבחינה משפטית. חובת השוויון חלה גם במישור הזכויות הקבוצתיות. יש הוראות חוק המקנות לאוכלוסייה הערבית זכויות קבוצתיות בתחומים כגון חינוך ודת".
חברי הכנסת של חד"ש סבורים שכדי להתגבר על חוסר שוויון שנוצר בעבר, קבועות הוראות חוק והלכות פסוקות המקדמות העדפה מתקנת של האוכלוסייה הערבית בתחומים מסוימים בעיקר באמצעות הייצוג ההולם. "עם זאת עדיין יש בתחום זה פער גדול בין ההלכה לבין המעשה. למעשה זה עשרות שנים יש הפליה כלפי האזרחים ערבים, לרבות אפליה בהקצאת משאבים של המדינה".
מטרת הצעת החוק "להביא לבחינה שיטתית של ההשלכות של חקיקה ראשית וחקיקת משנה הנדונות בכנסת על השוויון וכך לתרום לקידום השוויון בין הערבים והיהודים ברוח עקרון השוויון ואיסור ההפליה נגד האוכלוסייה הערבית. אמנם, חזקה על המחוקק שישקול את השפעות החקיקה המוצעת על כל קבוצות האוכלוסייה, אולם פעמים רבות ההשלכות של ההפליה אינן ברורות מאליהן והחקיקה המוצעת נדמית נייטרלית. המנגנון המוצע בהצעת חוק זו נועד לחשוף בפני המחוקק את חוסר השוויון הסמוי הטמון בחקיקה".
מוצע להוסיף לחוק הכנסת סעיף הקובע כי הרשות לפיתוח כלכלי של המגזר הערבי, הדרוזי והצ'רקסי שהוקמה מכוח החלטת הממשלה בשנת 2007 תגיש חוות דעת לוועדה מוועדות הכנסת על כל הצעת חוק שהועברה לדיון באותה ועדה ועל כל חקיקת משנה שהובאה לאישור הוועדה או להתייעצות עמה, שיש להן השלכות על השוויון בין ערבים ליהודים או הנוגעות לתחום מתחומי פעולתה של הרשות. חוות הדעת תונח על שולחנה של הוועדה האמורה לקראת הדיון באותו חיקוק, וכך ייחשפו בפני חברי הכנסת ויתר המשתתפים בדיון ההשלכות של החיקוק ויתאפשר דיון ציבורי מעמיק בהן. יצוין כי הוראה דומה קבועה באחד מסעיפים בחוק שיווין זכויות האישה: הגשת חוות דעת מגדרית על ידי הרשות לקידום מעמד האישה.