חבר הכנסת דב חנין (חד"ש – הרשימה המשותפת) הגיש השבוע תיקון לחוק הביטוח הלאומי, לפיו יש לעדכן את סכומי הגמלאות מאת הביטוח הלאומי פעמיים בשנה, ולא פעם אחת בלבד, כנהוג כיום. "עדכון הגמלאות פעמיים בשנה, כדבר שבשגרה, יש בו כדי לתרום לשמירת כוח הקניה ואין ספק שהוא בגדר מדיניות חברתית נאותה וצודקת", כתב חנין בהצעה שהגיש יחד עם חברי כנסת נוספים.
לדברי חנין, ציבור מקבלי הגמלאות, בהם מקבלי קצבאות הזקנה והשאירים שלא שפר גורלם לצבור פנסיה ממקום העבודה, הנזקקים להבטחת הכנסה, נכים, נפגעי עבודה ועוד תלויים בחלקם הגדול בתשלומים אלה כמקור הכנסה בלעדי. "עבורם, כל תוספת לגמלה, ולו הקטנה ביותר, היא בעלת משמעות קיומית", הוא ציין והסביר כי תעריפי הגמלאות ייקבעו על פי שיעור עליית המדד האחרון שפורסם לפני יום העדכון, לעומת המדד שפורסם לאחרונה לפני יום העדכון שקדם לו. חברי הכנסת שהגישו את הצעת התיקון הוסיפו כי קביעת מנגנון עדכון קבוע של הגמלאות פעמיים בשנה, במועדים מוגדרים, באה למנוע אפשרויות למניפולציות ופרשנות לא הוגנת להסדר לביטוח הלאומי מטעם האוצר.
"המנגנון החוקי הקיים עתה לעדכון הגמלאות, תוך הצמדתו לתשלום תוספת היוקר או לפיצוי בעד התייקרות בתקופות של אינפלציה נמוכה, משמש בידי משרד האוצר מכשיר לאי עדכון הכנסתם של מקבלי הגמלאות האמורים, וזאת בטיעונים שונים ומשונים אודות עדכון בהקשר לעליה משמעותית במדד המחירים לצרכן", הוסבר בהצעה. לטענת מגישיה, עמדה זו מונעת בינתיים את עדכון הגמלאות. "כנראה שרק בהכרעת בית הדין הגבוה לצדק תבוא הישועה לציבור הסמוך על שולחנו של המוסד לביטוח לאומי", הם כתבו.